torstai 26. helmikuuta 2015

Mielikuvia

Olen huomannut miten termejä vaihtamalla asiasisältö ei välttämättä muutu, mutta mielikuva asiasta voi poiketa alkuperäistä merkittävästikin.

Näin työttömänä ja työttömyyden syvintä olemusta pohdikelevana voisin tuoda esiin yhteiskunnan työttömälle suoman rahan eli työmarkkinatuen. 

Alunperin kyseisestä kuukausittaisesta rahasummasta käytettiin termiä "työttömyyskorvaus", joka luotiin tasaamaan kausityöläisten vuosiansioita. Korvaus työttömyydestä ts. korvaus siitä, ettei yhteiskunnalla ole tarjota sinulle mahdollisuutta elättää työnteolla itseäsi. Korvaus sanana kertoo, että sillä hyvitetään syystä tai toisesta johtuvaa pysyvää tai tilapäistä haittaa. Vakuutusyhtiötkin tykkäävät käyttää sitä.

Nykyisin törmää yhä enenevissä määrin sanoihin: "osallistava sosiaaliturva" ja "työttömyysetuus". Tartutaan "työttömyysetuuteen". On aika kieroa huumoria käyttää "työttömyysetuutta". Ihan kuin työttömällä olisi jotain etua työllisen elämään nähden. Kokeillaanpa, voiko työtön saada:

- Lainaa asuntoon, autoon, harrasteisiin
- Nousujohteisen uran
- Vastuullisempia tehtäviä kehittyessään ammatissaan
- Eläkekertymää
- Oikeuden käyttää yksityisiä lääkäripalveluja työterveyden nimissä
- Palkkaa
- Palkallisia vuosilomia

Listaa voisi varmaan jatkaa, mutta ymmärrätte pointin. Kun puhutaan työttömyysetuudesta, sillä yritetään luoda mielikuvaa, että se laiska sohvalla makaava, kaljaa kittaava työtön on jotenkin etuoikeutetussa asemassa työtä tekeviin nähden. Sitähän sillä "etuus"-osiolla tarkoitetaan.

Tällä mielikuvien muokkauksella pyritään valmistamaan kansa osallistavaan sosiaaliturvaan. Mikä olisikaan helpompi ryhmä laittaa syntipukiksi kuin työttömät? Heillä ei ole rasitteenaan käydä joka päivä töissä vaan on päivät pitkät aikaa toteuttaa itseään ja harrastaa(jep, hyvä että rahat riittää ruokaan ja vuokraan..), kittaavat kaljaa(sama kuin edellä) ja häiriköivät kunnollisia ihmisiä(se häpeä mitä työttömyydestä kantaa, pitää kyllä työttömän visusti omissa oloissaan). Työttömillä ei ole ammattiliittoa pitämässä heidän puoliaan taistelussa aktivointitoimia tms. vastaan. 

On tutkimuksin osoitettu, että erilaiset aktivointitoimet lisäävät työllistymisen mahdollisuuksia vain muutaman prosentin verran. Miksi siis näitä toimia suositaan? Tarkoitus lienee vain saada mielikuvia syöttämällä kansa hyväksymään, että työttömän voi laittaa ilmaiseksi töihin. Nopeammin kuin uskotaankaan, tullaan huomaamaan ettei työntekijöille tarvitse maksaa ollenkaan palkkaa kun osallistavan sosiaaliturvan myötä on markkinoille syntynyt iso ryhmä ihmisiä, jotka voi laittaa töihin ilman palkkaa. Siinä sitten työlliset ihmettelevät, kun palaavat työttömien aktivointitoimia vaativilta mielenosoituksilta takaisin töihinsä, kuinka muutos on tavoittanut omankin työn; palkka, eläke ja lomat on mennyttä ja 9€:lla pitäisi maksaa bussiliput ja ruokailu.

Jokainen voi tehdä mielikuvaharjoituksen näillä kahdella eri termillä: "Työttömyyskorvaus" ja "Työttömyysetuus" ja testata kumpi tuntuu mielessä epäreilulta yhä hupenevaa työtätekevää kansanosaa kohtaan. Itsekin tein niin ja hämmästyin, kuinka kaikista kokemuksistani huolimatta olin kallistumassa osallistavan sosiaaliturvan kannalle.

80-luvulla, elinkustannuksiin nähden oli sosiaaliturva huomattavasti parempi nykyaikaan verrattuna ja silti silloin vallitsi lähes täystyöllisyys. Miksei silloin ne työttömät pummit jääneet lojumaan sohvalle kittaamaan kaljaa? Miettikääpä sitä, ennenkuin syyllistätte työttömiä!

Vihje: avoimia työpaikkoja 15 500 ja työttömiä 618 600...
Lähde: Työministeriön avoimet työpaikat ja TEM työllisyyskatsaus, tammikuu 2015Ei kommentteja:

Lähetä kommentti