perjantai 13. helmikuuta 2015

Mielipiteen muokkaustako?

On vierähtänyt kuukasi ja muutama päivä päälle, kun viimeeksi tuhersin ajatuksiani perättäisiksi sanoiksi kaikkien luettavaksi. Toisin kuin voisi luulla, en täysin ole menettänyt intoani kirjoittaa. En vielä ole valmis antamaan periksi työttömyyden kokonaisvaltaisesti lannistavalle kokemuksella. Kirjoittamisen kipinä hehkuu vielä tovin, niin sanoakseni.

Tietokoneeni oli huollossa neljä viikkoa ja kolme päivää WIFI-antennin valmistusvian vuoksi. Olen havainnut, joko syntyneeni epäonnen tähtien alla tai sitten markkinatalouden peruslait jylläävät ja ihmisille myydään puolivalmisteita, jotka sitten huolloissa korjataan. Toisin sanoen käyttäjille on ulkoistettu laitteiden testaus ja huoltoliikkeille viimeistely.

Haikeudella muistelen aikaa himpun reilu kymmenen vuoden taakse kun HIFI-videoni kiikutin korjaajalle ja sain ne ehjättynä takaisin viimeistään kolmen päivän kuluttua. Videot ostin käytettynä ja itse käytin niitä yli kymmenen vuotta, joten kestävät olivat. Toki kuluvia osia niihin vaihdeltiin neljään kertaan, mutta laadukkaat videot kannatti korjata.

Nykyisin erilaisten laitteiden oletettu käyttöikä lasketaan melko tarkkaan takuuajan raamien mukaan. En tiedä onko tällä tarkoitus ruokkia kasvottomia sijoittajia vai taata työllisyys uusien laitteiden valmistuksessa, huollossa ja tietenkin logistiikassa kun niitä romuja kuskataan keskuskorjaamoille. Aivan, enää ei joka kaupungista tahdo löytyä sivutoimenaan laitteiden korjausta harrastavia pienkorjaajia vaan laitteet on rakennettu kertakäyttöisiksi ja pahimmassa tapauksessa on kasattu erikoisruuvein (Apple), jottei harrastelija voi niitä aukaista.

Kun neljä viikkoa oli kulunut, lähetin kysymyksen nimeltä mainitsemattomaan liikkeeseen, josta tietokoneeni ostin ja tiedustelin miksi huollossa kestää kun huoltolähetteessä luvattiin huollon keston olevan kaksi viikkoa. Ei mennyt aikaakaan kun sain vastauksen, että huoltoliikkeessä on ruuhkaa. Tälle sain varmistuksen kun huoltoliikkeestä oltiin yhteydessä minuun kun olin unohtanut poistaa kiintolevyn salauksen salasanan. Huoltoteknikko kertoi, että heitä on vain kaksi korjaajaa ja iso pino odottavia laitteita.

Onko tämä nyt sitä kapitalistista unelmaa, että toiset ovat selvästi ylikuormitettuja ja toiset täysin jouten? Median tehtävä tässä välissä on syöttää ylityöllistetyille mielikuvaa siitä, miten hänen uuvuttavalla työllään tekevät veroeurot menevät toisen puolen loikoilun ja kaljoittelun maksamiseen. Ei kovin suuria ponnistuksia vaadi kun työtaakkansa alle uupunut ymmärtää asian niin, että hän elättää työttömiä laiskottelijoita. 

Ylityöllistetyllä työntekijällä ei tule mieleenkään ajatella, mitkä tekijät ovat johtaneet siihen, että hän uupuu työtaakan alle. Media syöttää harhakuvaa ja poliitikot laulavat kuorossa samaa sinfoniaa, työttömät täytyy saada tekemään töitä korvauksensa eteen. 

Väsyneet työntekijät eivät vain tajua antaessaan äänensä näille työttömien aktivointitoimia puoltaville politiikoille, että vielä tulee käymään niin, että uupuneet tekijät jatkavat töissään entiseen tapaan, vain sillä erotuksella, että ovat itsekin näitä aktivoituja työttömiä 9€/päiväkorvauksella. Siinä sitten ihmettelevät kun ei kerry lomia eikä eläkettä, saati ole oikeutta työterveyteen. Voin kuvitella niitä teevadin kokoisia silmiä, joiden takaa tulee ajatus:" miten tässä nyt näin kävi, minähän kävin äänestämässä, jotta ne työttömät laiskurit joutuisivat tekemään korvauksensa eteen jotain hyödyllistä, enhän minä ollut laiskuri, enhän?"

Tässä vaiheessa voidaan miettiä tuota rahaa, jonka työtön saa. Sanalleen tarkasteltuna se on "korvaus työttömyydestä", eli toisin sanoen sinulle maksetaan minimimäärä rahaa, että pysyt hengissä, KOSKA EI OLE TÖITÄ, JOTTA VOISIT ELÄTTÄÄ SILLÄ ITSESI JA PERHEESI!

Valitettavasti median ohjailu vain toimii. Kansa on kuin lammaslauma ja media on se väsymätön paimenkoira, joka pitää huolen, että lauma menee siihen suuntaan kuin koiran käskyttäjä haluaa. 

En haluaisi kuulostaa foliohattuja käyttävältä salaliittoteoria-hörhöltä, mutta mediaa jonkin verran seuraavana ja työttömyyden sisäpiiriläisenä, on ollut pakko alkaa ihmettelemään tätä monelta taholta tapahtuvaa työttömien syyllistämistä tilanteestaan, jolle eivät todellakaan voi minkään. Jos asiaa tarkastelee ihan työministeriön lukujen mukaan niin töitä vaille on jo yli 600 000 ihmistä ja avoimia paikkoja alle 50 000. Vieläkö on työttömien vika, etteivät ole tekemässä töitä ja maksamassa veroja?

Lukion historian tunneilla kerrottiin jo antiikin roomassa harjoitetun vastaavaa politiikkaa ja sille oli hieno latinan kielinen nimikin:"Divide et impera", joka tarkoitti ;"Hajota ja hallitse". Pähkinänkuoreen tiivistettynä se tarkoitti; laitetaan kansa nahistelemaan keskenään niin eivät huomaa, miten he tanssivat kuin marionetit, ylemmän tahon vedellessä naruista.10 kommenttia:

 1. Mitäpä jos et yleistäisi? Joka päivä minä ylityöllistetty työntekijä ihmettelen, miksei palkata lisää väkeä kun firmalla menee hyvin. Jakaisin taakkaani mielelläni mutta työnantajani on eri mieltä. Enkä muuten ole mikään lammas, ajattelen omilla avoillani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, ettei saisi yleistää. Demokratiassa useimmiten mennään enemmistön päätöksellä, siitä johtuu tekstieni yleistys. Tiedän niiden menevän osittain metsään, koska kaikki eivät mahdu asettamiini muotteihin. Meidän jokaisen rooli tässä yhteiskunnassa on enemmän tai vähemmän lokeroitu, kuten moottorin komponentit, jokaisella on oma tehtävänsä ja jokainen on helposti korvattavissa.

   Yksilönä ihminen on yleensä hyvin viisas. Suuremmassa joukossa, ryhmäpaine pitää huolen siitä ettei toisinajattelijoita useinkaan noteerata ja silloin ei välttämättä huomata ajatella riittävän laajasti. Mikä varmasti selittää sen, miksi jatkuvasti purnataan huonoista kansanedustajista ja kuitenkin sinne äänestetään aina ne samat henkilöt, jotka sitä purnausta aiheuttavat.

   Olen myös ihmetellyt useiden tahojen viimeaikaisia, tai itse asiassa koko 2000-luvun ajan kestänyttä suuntausta, jossa ihmisen on ajateltu toimivan kuten olevan kone, jonka suoritustasoa voidaan jatkuvasti nostaa. Olin itsekin töissä hetken tilanteessa, jossa tasaisin väliajoin tarvittiin venymistä ja tehdä hommia ripeämmin, jotta alati kiristyvät toimitusaikataulut eivät pettäisi. Koskaan ei vaan palattu alkuperäiseen tahtiin vaan tilapäisestä kiihdytetystä tahdista tuli aina uusi normaali. Kun osa porukkaa väsyi tähän ja otti lopputilin, työt jaettiin jäljelle jääneiden kesken.

   En pysty käsittämään näitä julkilausumia, miksi suomalaisten tarvitsisi tehdä enemmän työtä saavuttaaksemme taas kilpailukykymme muun euroopan(=aasian halpatuotannon) tasolle? Yhä pienenevä työtätekevä joukko joutuu verojen myötä elättämään työelämästä ulos tippuneita. Nyt jos koskaan pitäisi ennemminkin työpäivää lyhentää ja jakaa työkuormaa.

   Olen siitä lukenut, ja omakohtaisesti kokenut miten paljon enemmän viikossa saa aikaan tekemällä 6h/pv verrattuna 12h/pv. Ihmiselle on erittäin tärkeätä saada myös palautua työnteosta. Kun työ vie kaiken energian, ei jää aikaa mieleisille harrastuksille, jotka tasapainottaisivat elämää. Näin työ muuttuu kaikenvieväksi mustaksi aukoksi ja elämästä katoaa merkitys. Työstä uupuneena ei osaa nauttia hetkistä perheen kanssa, saati kovalla työllä hankitusta talosta/autosta/veneestä/mökistä/matkoista tms. Kun elämä muuttuu pelkäksi työksi, sen luomaa pahaa ja tyhjää oloa yritetään korjata ostelemalla kaikkea krääsää, mikä näyttää tekevän mainosten ihmiset onnelliseksi.

   Poista
 2. Leimaamalla ihmiset foliohattua käyttäviksi salaliittohörhöiksi voidaan jatkaa samaan tapaan yhteiskunnassa. Yleensähän toisinajattelijoita on naurettu. Kunnes kun tarpeeksi aikaa on kulunut ja kaikki mitä he ovat sanoneet, voidaan todistaa oikeaksi jollain tapaa. Sitä odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, historia tuntee monia profeettoja, joille on naurettu heidän aikanaan. Toisaalta, voihan olla niinkin, että riittävästi kun huutelee erilaisia asioita niin joku niistä osuu oikeaan. Itse olen ainakin skeptinen, jopa omia ajatuksiani kohtaan ja samaa odotan lukijoiltanikin, vaikka mieltä lämmittää löytää samansuuntaisesti ajattelevia ihmisiä. Minun mielestäni on uskallettava kyseenalaistaa kaikenlaiset asiat, jopa omat johtopäätökset erilaisista asioista, se jos mikä on ensimmäinen askel uuden oppimiseen.

   Poista
 3. Juuri näin. Eliitti pelkää työmuurahaisten heittäytyvän hankaliksi. Pelko pitää hiljaisena.9 eurolla voi mennä työpaikalle mutta siellä ei tarvitse raataa hiki päässä. Se on mun survival plan jos joskus sinne joudun. Siihen asti yritän nauttia vapaudesta kaikin voimin.

  VastaaPoista
 4. Työstä on tullut mantra. Työn muuttuminen itseiarvoiseksi asiaksi (kiitos protestanttinen työmoraali) siitä on tullut asia, josta ei välttämättä tarvitse edes reilua korvausta maksaa. Työttömän pitäisi hyväkstä ja olla kiitollinen jopa siitä että saa edes harjoittelutyötä, 9e/pv kuntuttavaa tai muuta "puhdetyötä." Onhan työ itsessään arvokasta. "Työ on parasta sosiaalipolitiikkaa" on käsitteenä vanha, mutta sen ajatus on perversoitunut. Työ josta saa kohtuullista palkkaa luonnollisesti on mitä parhain lisääjä yksilön ja kotitalouksien perusturvalle, mutta työ (per se) ei luo perusturvaa.

  Vanha jenkkiläinen sanonta "A fair day's wage for a fair day's work" on jossain tuolla kaukana.

  VastaaPoista
 5. Työtöntä pyritään syyllistämään työttömyydestään sen vuoksi, että saadaan huomio kiinnittymään muualle siitä tosiasiasta, ettei tämä systeemi vain toimi! Yhteiskunnan toiminta perustuu siihen, että sen jäsenet käyvät töissä, maksavat veroja sekä kuluttavat. Entäpä sitten, kun oletkin kykenemätön osallistumaan tähän siksi, että työnantajat ovat (syystä tai toisesta) kykenemättömiä maksamaan sinulle palkkaa? Ei mutta, sehän onkin vain omaa syytäsi! Sinussa on oltava jotain perustavanlaatuista vikaa, kun et pääse tai kelpaa minnekään eikä sinua koskaan huolita töihin! Mitään vikaa ei ole esim. yritysten kaikenlaisissa tuissa ja verohelpotuksissa, jotka on tarkoitettu työllistämisen edistämiseen, mutta menevätkin ahneiden osakkeenomistajien taskuihin? Ei, työnantajat ovat täysin viattomia taantuman ja olosuhteiden uhreja, me työttömät sen sijaan olemme syyllisiä kaikkeen, koska me emme vain yritä tarpeeksi emmekä tee asioita oikein…

  VastaaPoista
 6. Hehkulamppuhuijaus https://www.youtube.com/watch?v=JLsxtTYy8WA

  Suosittelen katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös tuo ollut se dokumentti, jossa paloasemalla on palanut hehkulamppu 110+ vuotta? Lamppu oli tehty ennenkuin hehkulamppujen valmistajat keskenään sopivat soveliaan kestoiän hehkulampulle.

   Vastaava katsomisen arvoinen dokumentti:"who killed the electric car?" kertoo kuinka sähköauto oli jo 20v sitten samalla tasolla, mitä sähköautot ovat nyt. Mitenhän pitkällä olisi niidenkin kehitys, jos öljy-yhtiöt ja heidän hallussaan olevat senaattorit eivät olisi hanketta kaataneet?

   http://documentaryheaven.com/who-killed-the-electric-car/

   Poista
 7. Juu, sama dokumentti. Tuo linkkaamasi onkin ihan outo minulle...täytyykin katsoa. Kiitti vinkistä!

  VastaaPoista