keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

AMK, tie onneen?

Iltasanomat uutisoi ensin ja Talouselämä heti perään, kuinka AMK-tutkinnoilla pääsee välittömästi yli 4000€/kk tienesteille.

http://www.talouselama.fi/uutiset/jos+painottaa+yli+4+000+euron+palkkaa+amk+on+suoraviivaisempi++is+kymmenilla+amktutkinnoilla+tienaa+heti+yli+3000+ekk/a2295313

Itse kärsin puolitoista vuotta työttömyyttä insinööriksi valmistumisen jälkeen ja vasta sitten pääsin tuotantotehtäviin 1250€/kk tienestille. Insinöörin tehtäviin meni viisi vuotta ja silloinkin suunnittelutoimisto tarjosi ruhtinaallisen 2000€/kk palkan. Joten ymmärrän motivaation tähdätä korkeampaan koulutukseen ja sitäkautta paremmille tienesteille.

Itse uutinen on hyvin harhaanjohtava, koska siinä puhutaan ylemmästä amk-tutkinnosta, joka on suoraviivaisempi tie tienaamaan, verrattuna yliopistoon. Toimittajalta olisin toivonut tutustumista taustoihin hieman paremmin. Yliopistotutkinnon voi suorittaa 4-7 vuodessa. Ylemmän amk-tutkinnon suorttaakseen täytyy ensin suorittaa amk-tutkinto, sen jälkeen hankkia alan työkokemusta 3 vuotta ja vasta sen jälkeen on kelvollinen hakemaan kaksi vuotta kestävään ylempään amk-tutkintoon johtavaan koulutukseen. Eli, valmistuminen ylemmän amk:n koulutusohjelmasta vie 4v+3v+2v=9v. 

En tiedä tarkoittiko toimittaja suoraviivaisuudella opintojen suoritusaikaa vai aloituspalkkaa. Suoritusaikaa katsottaessa, kyllä yliopisto on nopeampi tie. Ylempi amk taas on suoraan työelämään pohjautuva ja periaatteessa edellyttää valmiin työpaikan, jonne opintoihin liittyvä päättötyö myös tehdään. Tällöin on ura ollut jo kolme vuotta käynnissä verrattuna yliopistosta vastavalmistuneeseen. Entäs ne insinöörit/tradenomi, jotka eivät ole päässeet työelämään?

Itsekin olen ylempään hakenut jo kolmasti ja hakijoita on usein ollut toista sataa ja vapaita paikkoja 15. Tuurillani en ole päässyt edes varasijoille. 

Sitten herää varsinainen kysymys: Miksi tällaisia palkkaperusteisia uutisia julkaistaan aikana, jolloin päättävien taholta puhutaan palkkamaltista, maassa on taantuma kestänyt jo seitsemän vuotta, korkeasti koulutettujen työttömyys on kasvanut 30% edellisestä vuodesta, työttömien määrä on yli 600 000? Haetaanko tällaisella uutisella lisää syntipukkeja nykyiseen talouden tilaan? Ovatko amk:n ja yliopiston käyneet ahneudellaan syyllisiä talouden tilaan vai mikä on uutisen agenda?

On kuitenkin selvää, että kouluttautuneet ovat vain noudattaneet heille hoettua mantraa koulutuksen kannattavuudesta. Tulevaisuuteen investoiminen kouluttautumalla on aina riskibisnestä ja aina ei sijoitukselleen saa toivottua tuottoa. 

Näinkin korkeasti koulutetulla kansalla ei pitäisi olla vaikeuksia selättää nykyisiä talousvaikeuksia. Nousu maailman huipulle teknologisen kehityksen kärkeen ei pitäisi myöskään olla ongelma, koska olemme viisaita ja meitä on paljon. Jokin este vain tuntuu olevan edessämme, ettemme löydä tietä menestykseen. 

Liian helposti sitä osoittaisi syyttävän sormensa kohti maamme johtoa. Voisi nolous iskeä siinä vaiheessa, kun sitä tajuaisi ketkä viisaat ja koulutetut ovat heidät sinne äänestäneet... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti