keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Avantouinnista..

Vaimo on kolmisen vuotta käynyt avannossa ja kinunnut minua mukaan. Toistaiseksi olen vedonnut laivastossa tehtyihin hypotermia-koulutuksiin, jotta välttyisin koko hommalta. Todellisuus oli kuitenkin sitä, että pelkuruuttani yritin löytää syitä olla menemättä jäätävään veteen. Kuka oikeasti haluaa uiskennella vedessä jääkuutioiden kanssa?

Selvää kuitenkin oli, että jossain vaiheessa oli annettava periksi ja toisaalta myös oma uteliaisuuskin alkoi heräilemään kyseiseen touhuun. Vaimo on aina ollut aikamoinen vilukissa ja ihmettelin, miten hän sitten pystyy uiskennella jäiden seassa.

Ensimmäinen kokemus olis suurinpiirtein niin karmea kuin kuvitella saattaa. Vesi on kylmää, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Toinen kerta meni ehkä aavistuksen helpommin, mutta kylmää se vesi edelleen oli. Kolmaskin kerta oli pakko kokeilla, ettei voi väittää että kyseessä on pari tilastollista poikkeusta uskalluksen suhteen.

No, tällä kertaa sitten olivat kohtalon vartijat vitsikkäällä tuulella. Siinä palellen kävelin laiturin päähän, josta olisi veteen tarkoitus mennä portaita pitkin. Vuoroin tulee mentyä etuperin ja vuoroin takaperin sinne veteen ihan vain pitääkseen homman jännittävänä ja tarjotakseen jotain vaihtelua, sillä vesi on joka kerta yhtä kylmää. 

Jostain syystä vesi tuntui hyytävän kylmältä tällä kertaa, varmaankin voimakkaan tuulen takia, joka tällä kertaa vaikutti siihen kun ensimmäiseen kastautumiseen ei mennä saunan kautta vaan suoraan pukuhuoneesta, joku avantouimareiden sääntö. Minä pidän säännöistä ja siksi noudatankin niitä, näin välihuomautuksena mainittakoon tällainenkin trivia-tieto.

No, ensimmän askel kohti hyytävän kylmää vettä meni mainiosti. Toisella askeleella oltiin nilkkaa myöten vedessä ja voi veljet sitä tunnetta kun nilkasta katoaa nanosekunnissa tunto ja heti perään alkaa jomotus kun kylmä vesi salpaa verenkierron raajassa...

Ei siinä mitään, ihan normaalia toimintaa vielä tässä vaiheessa. Ajattelen kastautuvani vain vyötäisiin asti tällä ensimmäisellä kerralla ja sitten käydä hakemassa saunasta vähän vauhtia seuraavalle kastautumiselle. 


Astun seuraavan askeleen, jolloin toinen jalkani kastautuu liki polveen asti ja juuri kun jalkani on tavoittamassa portaan, niin nilkkaa myöten oleva tunnoton toinen jalkani lipeää ja horjahdan taaksepäin.

Ei mitään hätää, kyynärvarteni ottavat iskun vastaan ja ne osuvat kaiteisiin, vetisiin, hieman leväisiin kaiteisiin, hyvin liukkaisiin kaiteisiin jääden kannattelemaan koko miesruhoani. Puolikkaan nanosekunnin aikana, kerkeän miettimään että onpa hyvä, että käsivarsissani on vielä hieman voimaa enkä tippunut rappusilla ja toisaalta miten karmaisevaa olisikaan ollut tippua hyytävään veteen.

Tässä vaiheessa kohtalon vartija (tai joku muu menninkäinen) käkätti kippurassa ja potkaisi minuun vauhtia, sillä kyynärvarret liukkaiden kaiteiden varassa, jalat irti portailta, liu'uin veteen vauhdikkaasti ja pulahdin upoksiin asti, mitä ei myöskään saisi tehdä ohjeiden mukaan. 

Tuon liu'un aikana suuni aukesi, päästääkseen ilmoille kauhun mylväisun, ikävä vain, että kylmän veden armoton syleily sai koko kropan jäykistymään niin, ettei suustani kuulunut pihahdustakaan. Tästä seurasi myös se, etten saanut suutani suljettua ajoissa kun vauhdilla veteen sukelsin. Jokainen on varmasti nähnyt avaran luonnon dokumenteista, kuinka hetulavalas kauhoo suuhunsa tonneittan sillejä? Vähän sama tunne tuli itselle kun veteen pulahdin, suu täysin avonaisena vastaanottamaan humuksella rikastetun samean meriveden antimet...

Tulipa vauhdikas alku taas tällekin reissulle...3 kommenttia:

  1. Onnea uuteen harrastukseen! En ole koskaan kokeillut ja vilukissana en tiedä edes, tohtisinko. Mikä avantouinnissa vaimosi mielestä on parasta?

    VastaaPoista
  2. Omasta mielestä ainakin se kun pääsee sieltä kylmästä saunaan....

    Vaimon mielestä tulee sellainen endorfiinipössis, vähän kuin juoksijan huuma tms. liikuntasuorituksen jälkeinen hyvä olotila valtaa kehon.

    Sekä vaimo että minä olemme huomanneet myös tuon touhun auttavan lihasjumeihin ja nivelkolotuksiin. Kai se aikaansaa jonkinlaisen shokkireaktion kehossa ja sitämyötä kivut ja kolotukset helpottaa. En olisi uskonut sanovani tätä, mutta kannattaa olla utelias. Itse taisin jäädä koukkuun...

    VastaaPoista