torstai 12. maaliskuuta 2015

Työttömät ja valtionvelka

Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi viime viikolla puolueen tiedotustilaisuudessa, että työttömyys ”tulee yksilötasolla erittäin kalliiksi mutta kalliiksi myös kansantaloudelle”. Hän vertasi Suomen käyttäneen vuonna 2013 työttömyyskorvauksiin 4,2 miljardia euroa ja ottavan tänä vuonna lainaa viisi miljardia.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3340105/nyt-se-on-tarkistettu-arhinmaki-puhuu-faktaa

Epäsuorasti tuosta uutisesta on pääteltävissä, että työttömien kasvavaa määrää elättääkseen, valtion on otettava x määrä velkaa. 

Näin perusrealistina voin jo nähdä aiheesta syntyvät uutisotsikot. Liian helposti ohjataan ihmisten syyttävä sormi osoittamaan kohti työttömiä. Jos heitä ei olisi, ei valtion tarvitsisi ottaa velkaa eikä korottaa veroja. Todella vaivaton syy->seuraus-päätelmä, joka työtätekevään kansaan helposti uppoaa kun se riittävän monelta taholta kerrotaan. Median kuvatessa työttömät taakaksi yhteiskunnalle, voi jokin ääriryhmittymä helposti miettiä yksinkertaista ratkaisua päästä eroon työttömistä?

Meidän työttömien onneksi, suomalainen on sen verran lauhkea, ettei ryhdy organisoimaan lynkkauspartioita, jolla työttömät voidaan ottaa päiviltä ja näin välttyä lisävelan otolta ja verojen korotuksilta.

Tässä ja monessa muussa tapauksessa, olen huomannut ongelmien ratkaisujen keskittyvän pikkupalojen sammuttamiseen, sen sijaan että mietittäisiin, miksi niitä paloja ylipäätään syntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti