tiistai 3. maaliskuuta 2015

Työttömillä tienaus

Nyt en ole aivan varma olenko enää hereillä. Maa, jossa asun on tiettävästi Suomi, mutta uutiset ovat jotain sellaista, mikä ylittää insinöörin käsityskyvyn moninkertaisesti. Olen jokseenkin tyrmistynyt siitä, minkälaisiin mittasuhteisiin osallistava sosiaaliturva on oikein paisumassa. 

Asiaan! Luin Aamulehden jutun siitä, miten Tampereen kaupunki on keksinyt uuden keinon aktivoida työttömiä. Pitkäaikaistyöttömän työelämätaitoja parannetaan sijoittamalla henkilö oppimaan työntekoa oikeaan työpaikkaan. 

Mikä tässä oli uutta? Ei vielä mikään, mutta kaupunki on mittaamattoman suuressa viisaudessaan päättänyt maksaa yritykselle 48€/tunti työttömän aktivoimisesta. Tämän lisäksi yritys saa korvausta 10€/pv. Eikä pidä unohtaa sillä työpanoksella tuotettua voittoa. 

Niin, itse työtönhän saa tästä 9€/pv, jolla maksaa bussiliput (3€/suunta Turussa) ja työpaikkaruokailun(9€/annos).

Jokohan tässä rikotaan sitä lakia, ettei työttömän aktivoinnilla saa vääristää yritysten välistä kilpailutilannetta? Jos tuo systeemi leviää, niin pian meillä ei ole enää työssäkäyviä lainkaan...

Linkki uutiseen:

http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/1194964550110/artikkeli/tyoton+voi+saada+palvelusetelin+yritykselle+korvausta+48+euroa+tunnilta.html


7 kommenttia:

 1. Voi perse että ärsyttää tämmöinen tolskaaminen! Sillä älyttömällä rahamäärällä, jota tuhlataan näihin kaikenmaailman työkokeiluihin, kuntouttavaan työtoimintaan ja siihen mitä tässäkin jutussa mainttu tominta lieneekään nimeltään, palkkaisi jo melkoisen määrän työttömiä töihin vaikka kaupungille. Yrityksille ei ilmaisia työntekijöitä pitäisi jaella, johan sen pölhömpikin tajuaa, että kilpailu vääristyy ja oikeat työpaikat katoavat. Kuka sitä enää palkkaa viitsii maksaa, kun ilmaiseksikin työntekijöitä saa. Eiku hetkinen, nythän työntekijästä maksetaan työnantajalle rahaa! 48e 10-20h/kk + 10,09e/pv. Työttömän ''palkan'' tarjoaa tietenkin myös valtio.

  Nyt kannattaisi kyllä muidenkin kuin työttömien alkaa herätä ja haistaa pohjaan palanut kahvi. Jos ei itse piakkoin saa potkuja ilmaisen työntekijän tieltä, niin ainakin veroillansa kustantaa tätä touhua.

  VastaaPoista
 2. Olen kyllä aika sanaton tuon jutun jälkeen...

  VastaaPoista
 3. Juu, täysi vääryyshän on se, että työnantaja saa ne vähäisetkin korvaukset työttömän työllistämisestä tässä Tampereen tapauksessa. Mutta en voi kyllä täysin moittia mahdollisuutta työkokeiluun. Totta - 9 e/pv kuulostaa naurettavalta, mutta sehän on vain lisä työttömyyskorvauksen päälle. Sillä voi ostaa sen bussilipun. Tai lounaan. Itse olen ollut jo 20 vuotta työelämässä, enkä koe, että tarvitsen enää työtä kokemuksen vuoksi. Mutta kun alan vaihto on käynyt mielessä, tartuin kuitenkin työkokeiluun sen vuoksi, että voin olla muutaman kuukauden työpaikassa, jossa tutustun alaan, jota mahdollisesti voisin lähteä opiskelemaan. Ikää on jo sen verran, ettei haluaisi hukata päiviä vääriin valintoihin, lähteä opiskelemaan alaa, josta heti huomaa, ettei tämä olekaan minua varten. Käsittääkseni myös työvoimaviranomaiset olivat aika tarkkana siitä, ettei kyseinen työnantaja ota ilmaisia työntekijöitä ohi varsinaisten, jos on esim. osa-aikaisia tai yt-uhan alaista toimintaa ilmassa. Eikä mielestäni työnantaja tässä tapauksessa saakaan muuta korvausta kuin työpanokseni. Totta kyllä, että työnantaja olisi varmaan ottanut minut pidemmäksikin aikaa, mutta itse sanoin, että eiköhän tässä kolmessa kuukaudessa selviä homman ydin. Kaiken kaikkiaanhan työkokeilussa voi olla vain vuoden - ja saman työnantajan palveluksessa vain 6 kk, joten ei sellaisten työntekijöiden varaan mikään työnantaja voi toimintaansa täysin perustaa. En tiedä olenko sitten naivi ja sinisilmäinen, mutta vielä minulla on tunne, että tästä järjestelystä hyötyvät molemmat. Tosin en vielä ole aloittanut, odotamme viranomaisten hyväksyntää ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusia työkokeilijoita saa aina. Ja jos ei kuukaudessa, parissa selviä onko kokeilijalla edellytyksiä alalle niin työnantajan arviointikyvyssä on toivomisen varaa. Herää todellisuuteen.

   Poista
  2. Alanvaihtoa silmälläpitäen, työkokeilu on erinomainen työkalu selvittää omat mieltymykset ja soveltuvuus alalle. Siinä pääsee hyvin testaamaan vastaako todellisuus omia mielikuvia alasta. Ikävä tosiasia vain on, että laveaan joukkoon mahtuu aina järjestelmän väärinkäyttäjiä ja niitäkin yrityksiä on, jotka säästävät henkilöstökustannuksissa kierrättämällä työkokeilijoita ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevia henkilöitä.

   Poista
 4. Täälläpäin jotkut yritykset pitää kausityövoimaa vain palkkatuella. Siis ihan suoraan sanotaan kun avointa paikkaa kyselee, et otetaan vaan korkeimmalla palkkatuella. Joten sanoisin että kyllä ne yritykset osaa nämä jutut hyödyntää ja työttömän mahdollisuus oikeasti työllistyä palkkatyöhön pienenee jokaisen tukitoimen myötä (koska yhä enemmän siis voidaan teetättää ne hommat ilmaiseksi työttömillä tukitoimena).
  Mä olenkin miettinyt et työkokeiluista sun muista pitäis varmaan kieltäytyä ihan vaan solidaarisuudesta muita työttömiä kohtaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kävin kysymässä palkkatukitöitä ja aika kauan yritti virkailija ohjata minua työkokeiluun. Vasta kun aloin jänkkäämään, että minulla on kokemusta 12:sta eri työstä, enkä nyt ole alaa vaihtamassa vaan etsimässä työtä, josta maksetaan palkkaa, sain viimein pöydän alta tiedot kolmesta palkkatukipaikasta kaupungille. Virkailija erehtyi kertomaan näiden paikkojen olevan 7kk:n määräaikaisuuksia, jotta kunta välttyy maksamasta sakkoja valtiolle siitä hyvästä, ettei pysty työllistämään pitkäaikaistyöttömiä. Toisin sanoen, kyseessä on puhtaasti tilastojen siivousta edustavat työt. Toisaalta ei minua häiritse, jos vain pääsisi töihin..

   Poista