perjantai 11. joulukuuta 2015

Vain vahvin selviää

Kun ajat ovat ankeat, monikaan ei kiinnitä huomiota ympärillään tapahtuviin asioihin. Itsekin syyllistyn tähän. Kun on riittävän pitkään joutunut pohtimaan päivittäin omaa huono-osaisuuttaan ja selviytymistään, ei vähäiset ja valtaosin jo kulutetut voimavarat tahdo riittää hyvän tekemiseen muille.

Olen jo pitkään ajatellut yhteiskuntamme noudattavan eläinmaailman lakeja, jotka meistä ihmisistä voivat tuntua hyvin ankarilta ja raaoilta. Täytyy kuitenkin muistaa, että eläimet tekevät mitä täytyy turvatakseen omalle suvulle&lajille parhaat mahdollisuudet selviytymiseen. Me ihmisent sen sijaan syrjäytämme kaikki, jotka eivät täytä alfa-yksilön(raha?) kovia vaatimuksia.

Eläinmaailmasta adoptoitu :”Vain vahvin selviää” -ajattelulla olemme luoneet kilpailusta sekä viihdettä että tuoneet sen osaksi arkeamme. Ihmiset ovat hiljalleen tottuneet siihen, että kaikesta on kilpailtava ja sinun on oltava paras, sillä hyvä ei enää riitä. Taaperovaiheessa kilpailet vanhempien huomiosta sisaruksien tai elektronisten vempaimien kanssa. Koulussa kilpailet kahtakymmentä muuta ikäistäsi vastaan ensin siitä, että saat parhaimmat arvosanat ja myöhemmin siitä, että jaksat opiskella pisimmälle. Työelämässä kilpailet kollegoita ja jatkuvia tuotannollisia tehostamistoimenpiteitä(mm. automatisaatio, robotit) vastaan. Voitaneen sanoa meidän menettäneen inhimillisyytemme, emmekä mielestäni ansaitse paikkaamme hallitsevana lajina maapallolla.  

Muistan kuulleeni sanonnan:” Yhteiskunnan sivistyksen taso on suoraan riippuvainen siitä, kuinka hyvin se pitää huolen heikommistaan”. Tästä joudun tekemään johtopäätöksen, ettemme enää elä sivistysvaltiossa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti