sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Pullopostia osa X

On sen verran asiallista tekstiä, että lainaan sen suoraan tänne. Voisin melkeinpä sanoa, että osui ja upposi. Tarkoitan tietysti sitä, että neuvot ovat asiallisia ja jos vain niiden mukaan pystyy elämään, niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä oma elämä helpottuu.


Viekö huoli päihderiippuvaisesta voimiasi? Lopeta hyödytön huolehtiminen, kannustaa Janne Takala A-klinikkasäätiöstä.
Janne Takala toimii A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -hankkeen koordinaattorina ja tietää, miten läheisen päihderiippuvuuteen tulisi suhtautua. Tässä hänen vinkkinsä.

1. Ota asia puheeksi heti

Muisti pätkii, puoliso juo joka päivä ja hänestä tulee ärtynyt. On vaikeaa sanoa juomisesta heti, kun huomaat ensimmäiset huolestuttavat merkit. Tee silti niin.
Avauksesi voi saada vihamielisen vastaanoton. Myös se on huolestuttava merkki. Jos ihminen arvottaa alkoholin tuoman mielihyvän tärkeämmäksi kuin rakkaidensa huolen, päihdeongelma on todennäköisesti kehittymässä.
Päihteidenkäytöstä on hyvä keskustella läheisten kanssa silloinkin, kun ongelmaa ei ole.

2. Luovu syyllisyydestä

Muista, ettei sinun pidä kokea syyllisyyttä päihderiippuvaisen tilanteesta. Et voi hänen juomiselleen mitään. Motivaation pitää lähteä ihmisestä itsestään: jos läheiset voisivat päättää, ei maailmassa olisi juoppoja tai narkomaaneja lainkaan.
Et ole vastuussa aikuisen alkoholistin valinnoista. Jos läheisesi päihteidenkäyttö on vaurioittanut suhdettanne, asian korjaaminen ei ole sinun vastuullasi, vaan riippuvaisen. Hoitoon et voi pakottaa.

3. Ole rehellinen

Sinun tehtäväsi ei ole valehdella päihderiippuvaisen puolesta. Älä selittele hänen tekemisiään ystäville, suvulle tai työnantajalle. Joudut helposti peittelyn ja puolitotuuksien maailmaan etkä enää muista, mitä olet kenellekin kertonut. Se heijastuu väistämättä omiin ihmissuhteisiisi.

4. Älä anna rahaa

Älä anna alkoholistille rahaa, vaikka hän pyytäisi sitä ruokaan tai sähkölaskuun. Rahasi menee riippuvuuden rahoittamiseen.
Jos haluat auttaa, lämmin sukkapari tai ruokakassi on parempi vaihtoehto kuin käteinen.
Älä vastaa jankkaaviin puheluihin tai syyllistäviin viesteihin mitään.

5. Älä häpeä hänen puolestaan

Vaikka puolisosi konttaisi kadulla sammaltaen, ongelma ei ole sinun. Se on seurausta hänen omista valinnoistaan. Älä anna häpeän tai salailun vaurioittaa itseäsi tai siirtyä eteenpäin sukupolvien ketjussa.

6. Luovuta vastuu viranomaisille

Et ole juridisesti vastuussa päihdeongelmaisen elämästä. Ota reippaasti yhteyttä hänen kotipaikkakuntansa viranomaisiin kuten vastaavaan sosiaalityöntekijään tai kotisairaanhoitoon. Heillä on velvollisuus neuvoa ja auttaa. Akuutissa tilanteessa myös ambulanssin tai poliisin hälyttämisestä paikalle voi olla apua. 
Sinulla on oma elämä. Pidä siitä huolta.

7. Ole itsellesi armollinen

Ajattele muita asioita kuin läheisesi pulmia. Tee juttuja, joista sinulle tulee hyvä mieli: liiku, matkusta, harrasta, tapaa ihmisiä, joista pidät.
Jos stressi jäytää silti, hakeudu päihderiippuvaisten omaisille tarkoitettuihin vertaisryhmiin. Ammattiavun piiriin pääsee terveydenhuollon kautta.
Jos edes mietit, tarvitsetko keskusteluapua, tarvitset sitä. 

8. Nauti hyvistä hetkistä

Muista inhimillisyys. Jos läheisesi tosissaan päättää yrittää irti alkoholista, ole voimiesi mukaan valmis keskusteluun ja kannustamiseen. Yritä nähdä hyvän hetken arvo. Mukava muisto ei katoa, vaikka riippuvuus lopulta osoittautuisikin vahvemmaksi kuin halu toipua.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti