keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Töitä! Osaaminen käyttöön

Totta vie jouduin laittamaan koko osaamiseni käyttöön, ymmärtääkseni TE-toimiston minulle lähettämän kutsun asiasisällön. Sain siis kutsun:


Varsinais-Suomen TE-toimisto kokoaa toistamiseen runsaan määrän tapahtumia keskittyen vain akateemisiin asiakkaisiinsa. Akateeminen työttömyys on liian korkealla ja lääkkeitä sen vähentämiseen tarvitaan.

Vastaamme tähän tarpeeseen PopUp-tapahtumasarjalla, jossa karkauspäivästä lähtien kahden viikon ajan ympäri Turkua kutsutaan juuri sinua paikalle.
Sen lisäksi että kuulet asiantuntijoita tai pääset osallistumaan vaikkapa workshoppeihin, saat mahdollisuuden keskustella asioista samassa tilanteessa olevien kanssa.

Viime vuonna juuri tapahtuman myötä syntyneet keskustelut olivat parasta antia.

PopUp-viikoilla (9-10) on omat sivut, joiden kautta ilmoittautuminen kaikkiin kohteisiin on alkanut. Avoimia ovia on toistakymmentä ja olet tervetullut joko yhteen, useaan tai kaikkiin kohteisiin.

Kaikkiin popup-tapahtumiin on vapaa pääsy, mutta ne edellyttävät ennakkoilmoittautumista viimeistään tapahtumaa edeltävänä päivänä.

Tämä viesti tavoittaa korkeakoulutetut ympäri Suomea, jos työnhakukohteesi on Varsinais-Suomi. Toivotamme sinut osallistumaan, verkostoitumaan ja aktivoitumaan työnhaussa.
Paikkoja on satoja, mutta älä jätä viime tinkaan ilmoittautumista, sillä osaan popupeista mahtuu max 15 henkeä.

Tämän vuoden kantavina teemoina nousivat esiin piilotyöpaikat ja yrittäjyys sekä ammattiliittojen monipuolinen tarjonta.
Emme valitettavasti ehdi vastaamaan yksityiskohtaisiin ennakkotiedusteluihin, mutta popup-kohteet ja puhujat ovat valmistautuneet vilkkaaseen keskusteluun.

PopUp-viikon sivusto: http://myjobcafe.net/popup2016/

Ilmoittautumiset ovat alkaneet, joten varaa paikkasi kaikista niistä tapahtumista, joista on sinulle hyötyä.

Ja jos olet kiinnostunut TE-toimiston kautta tarjolla olevasta korkeasti koulutettujen uravalmennuksesta (Turun Akk, 29.2. alkaen). Ota yhteyttä alla olevaan sähköpostiin.


Tuosta vielä tolkun saa, mutta sitten tuon linkin kautta kun menee sivulle ja sieltä valitsee:

Töitä! ESR 6aika - http://6aika.fi/toita-osaaminen-kayttoon/

Ja ryhtyy lukemaan hankkeen tavoitteita, niin on vain todettava, että vuodet työttömyyden kourissa ovat ilmiselvästi jättäneet jälkensä kykyyni ymmärtää luettua tekstiä.

esimerkki:


Jotta korkeakoulutettujen työllistymisen kynnys madaltuisi, hankkeessa pyritään lisäämään palvelutuottajien yhteiskehittämistä. Tavoitteena on luoda monituottajamallin mukainen palveluprosessi, jossa palveluunohjaus eri toimijoiden välillä on sujuvaa ja eri tuottajien palvelut muodostavat toisiaan tukevan kokonaisuuden.Tuosta en vielä mistään kohdasta löydä mitään konkreettisia toimia, jolla parannettaisiin työttömän siirtymistä työelämään. Sen sijaan, ymmärrän tuossa tavoiteltavan työttömyyden hoitoon liittyvien palvelujen pirstaloimista eri yksiköihin, mutta kuitenkin näiden keskinäistä kommunikaatiota parantaen. Koskahan tuollainen on toiminut, että yksikkö rikotaan ja haja-sijoitetaan ympäri kaupunkia ja oletetaan viestien kulkemisen paranevan...niinpä!


Työnhakijat otetaan tiiviisti mukaan palvelujen kehittämiseen. Osallistavan palvelunkehittämisen tavoitteena on lisätä palveluiden osuvuutta ja segmentointimahdollisuuksia. Osallistamisella pyritään myös kasvattamaan asiakkaiden sitoutumista, motivaatiota ja voimavaroja.Eli käytännössä asiakasta kuunnellaan palveluiden kehittämiseksi. Sitten särähtää korvaan:"osallistavan palvelunkehittämisen tavoitteena...". Ei tästä niin kauaa ole kun media kohkasi osallistavasta sosiaaliturvasta ja siitä, miten jokaisen tukea saavan tulisi ansaita tukensa tekemällä työtä sen eteen. Kyse siis oli näistä 9€/pv työkokeiluista tms. nimikkeillä kulkevista palveluista, joilla työttömät siivotaan tilastoista. Niin, olen ymmärtävinään, että työttömät noita palveluja sitten kehittävät ja heidän motivaationsa, sitoutumisensa ja voimavarat kasvavat sillä ukaasilla, että menettävät ne vähäisetkin tukensa, jos eivät ota osaa osallistavaan palvelujen kehittämiseen?


Osallistaminen tapahtuu sekä palveluiden käyttämisen kautta että joukkoistetun palveluiden kehittämisen ja arvioinnin kautta. Palveluiden arvioinnissa huomioidaan palveluiden tuloksellisuus ja resurssitehokkuus. Arvioinnilla saadaan myös tietoa palveluiden kohderyhmistä. Kohderyhmien kautta voidaan segmentoida asiakaskuntaa, mikä mahdollistaa palveluiden markkinoimisen niistä parhaan hyödyn saaville asiakkaille.Siis hetkonen! "Osallistaminen tapahtuu palveluiden käyttämisen kautta"- Ok, eli käytät palveluita ja arvioit kokemustasi käytetystä palvelusta? Tämähän lienee sellaista interaktiivista palveluntuotantoa, kenties vai onko? "joukkoistetun palveluiden kehittämisen", siis tarkoittaneeko tuo nyt taas sitä osallistavaa sosiaaliturvaa, eli työttömät sitten noita palveluja tuolla kehittävät 9€/pv korvauksella?


Hankkeessa tuotetaan osallistavia ja monikanavaisia palveluita, jotka edistävät työllistymistä ja yrittäjyyttä konkreettisella tavalla. Kehitettävien palveluiden ja tuotteiden tavoitteena on tukea konkreettisin toimenpitein korkeasti koulutettuja työttömiä parantamaan työmarkkina-asemaansa ja työllistymään. Työpaikka voi löytyä joko organisaatioista tai korkeakoulutetut voivat työllistää itsensä ja synnyttää näin muun muassa uusia palveluinnovaatioita.Niin, tuo on ollut tiedossa, että työllistyä voi yrityksiin tai kunnalliselle puolelle tai ryhtyä yrittäjiksi. Tarkoittaako tuo viimeinen lause sitä, että työttömien vahvuus on työttömyydessä ja heidän tulisi perustaa konsulttifirma ja hakea rahoitusta EU:lta ja myydä palvelunsa TE-toimistolle ja ryhtyä opastamaan työttömiä, kuinka päästä pois työttömyydestä perustamalla konsulttifirma, jonka toimialana on opastaa työttömiä pois työttömyydestä?


Palveluprosessien kehittämiseksi hanke kartoittaa korkeakoulutettujen saatavilla olevat työllistymistä tukevat palvelut. Näitä tarjoavat muun muassa ammattiliitot, valmennusyritykset ja kaupungit. Hanke myös arvioi palvelujen saavutettavuutta ja tarkoituksenmukaisuutta korkeakoulutettujen kannalta ja etsii palvelujen aukkopaikkoja.Edelleenkin siis kehittää konsulttien työtä ja edistää heidän verkostojaan? Toisin sanoen kyseessä on konsultin tekemä kartoitustyö, jossa selvittää työttömälle saatavissa olevat palvelut, jotka jo löytynevät TE-toimiston hallusta, siellä se kasvoton lautakunta kuitenkin päättää, mihin työtön saa osallistua.

Voi olla, että foliohattuni on tipahtanut liian syvälle päähäni, peittäen jo kykyni nähdä ja kuulla asiat oikein ja johtuen hatun otsaa kiristävästä luonteesta, on näkemykseni yksipuolisen vajavainen. Toistaiseksi vain kun olen noissa erilaisissa TE-toimiston toimenpiteissä ollut, niin en ole kokenut niistä juurikaan apua olleen työllistymiseni suhteen.15 kommenttia:

 1. :D Sano se suomeksi...

  VastaaPoista
 2. Niinpä! Omalla varsin rajallisella kyvyllä ymmärtää asioita, tämä oli liki mahdoton tehtävä minulle saada selkoa tuosta hankkeesta. Toisaalta on kannaltani erinomainen asia, että joudun ponnistelemaan ymmärryskykyni äärirajoille, sillä vain niin saatan kehittyä.

  VastaaPoista
 3. Tuohan on täysin selvää... "Viime vuonna juuri tapahtuman myötä syntyneet keskustelut olivat parasta antia." .. eli melkoisella varmuudella työttömän kohdalla ainoa anti(?).

  Kohderyhmänä ovat siis hieman koulutetummat työttömät, joten on pistetty kaikki peliin ja suollettu ympäripyöreää mukamas viisasta tekstiä... mutta suomeksi sanottuna nyt olisi jälleen tarjoilla työttömille suunnattua ohjattua päivähoitoa.

  VastaaPoista
 4. Niin on tulkittavissa, että päivähoitopaikka tuossa on tarjolla. Kun raha ohjaa kaikkea niin on varmaankin pakko uskoa myös tähän:

  http://jremes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123439-tyottomyys-on-tahallisesti-aiheutettu-ilmio

  VastaaPoista
 5. Älkääs nyt. Juttuhan on niin, että meillä on Suomessa tämmöinen kohtaanto-ongelma: työ ja työntekijä eivät löydä toisiaan. Työpaikat ovat menneet piiloon! Kiltit konsulttisedät ja -tädit nyt neuvovat meitä hömelöitä työllistymisen polulle. Saamme osallistua palvelujen kehittämiseen trendikkäissä popup-tapahtumissa ja pamista ja verkostoitua keskenämme. Voihan video.

  Omalta kohdaltani tiedän, etten pääse oman alan työhön kuin ampumalla singolla reiän jonkun organisaation seinään ja kömpimällä reiästä sitten sisään. Ehkä ehdin istua työpöydän ääressä jonkun kymmenen minuuttia ennen kuin piipa-auto tulee ja noutaa pois.

  VastaaPoista
 6. Tää on parempaa kuin Pahkasika. Saitko edes sen vertaa selvää, että onko sinun pahantahtoinen pakko mennä tuonne, vain ainoastaan vapaaehtoinen pakko?

  VastaaPoista
 7. Mitähän tämä tarkoittaa?
  "Palveluprosessien kehittämiseksi hanke kartoittaa korkeakoulutettujen saatavilla olevat työllistymistä tukevat palvelut. Näitä tarjoavat muun muassa ammattiliitot, valmennusyritykset ja kaupungit. Hanke myös arvioi palvelujen saavutettavuutta ja tarkoituksenmukaisuutta korkeakoulutettujen kannalta ja etsii palvelujen aukkopaikkoja."

  Minä ymmärsin, että ne etsivät TE-toimistoa. Eikös sen pitäisi olla "korkeakoulutettujen saatavilla oleva työllistymistä tukevat palvelu"?

  Vai onko TE-toimisto vastaus tähän kohtaan: "etsii palvelujen aukkopaikkoja."
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Erinomainen päätelmä! Todennäköisesti jälkimmäinen. Meidän täytyy jatkaa aiheen pureskelua, kenties saamme jotain tolkkua tuohon?

   Poista
 8. Hehe, tosiaan on paha kohtaanto-ongelma... Aikuisten versio lapsena aina niin suositusta piilo-leikistä...Paitsi, että tässä tapauksessa piilossa olijaa ei löydä talostaan, kadultaan, kaupungistaan, maastaan....

  Olen vielä hämärän rajamailla ymmärtämisen ja ymmärtämättömyyden suhteen, että olenko velvoitettu osallistumaan noihin trendipelleilyihin vai en.

  Juuri mielessäni pohdiskelin uutta keinoa työllistyä, kun edelliseen kirjoitukseeni ehdotettiin, että minun ehkä kannattaisi soitella hakemaani firmaan ja hakemukseni perään...

  Mietin asiaa vähän eri kannalta. Nyt kun ihmisiä pelotellaan näillä turvapaikanhakijoilla niin kukaan ei huomaa, ettei meidän hallitus osaa hommiaan niin samassa hengessä voisin lähestyä työnhakua. Seuraavat vaiheet olen miettinyt valmiiksi:

  1. Selvitän kuka lukee hakemukseni
  2. Selvitän hänen perhetilanteen ja kodin.
  3. Seuraan muutaman viikon perheen liikkeitä ja valokuvaan heitä
  4. Lähetän työhakemukseni liitteenä valokuvia hänen perheestään
  5. Lähetän excell-taulukon perheenjäsenten liikkeistä ja tapaamistaan ihmisistä
  6. Olen osoittanut osaavani käyttää kameraa-ja office-pakettia luovasti, joten haastattelija ilahtuu näkemästäni vaivasta ja ottaa minuun välittömästi yhteyttä palkatakseen.
  7. Saan töitä = Profit

  Kukaan ei varmasti ole kokeillut, joten pakko tuon on toimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan loistava konsepti. Win-win-tilanne: vaikka ei saisi töitä, niin pääsee valtion elätettäväksi joksikin aikaa. Tosin voi olla että ensikertalainen selviää ehdonalaisella.

   Poista
  2. Se taitaa olla vaarallista kun insinöörillä on liikaa aikaa ajatella asioita... Kai tuohon voisi jonkun twistin keksiä, jolla välttää tuon ensikertalaisuuden kevennetyn tuomion. Valokuva itsestä rekrytoijan kodin sisäpuolelta, mielellään selfie sängyn viereltä, kun rekrytoija nukkuu...

   Tämä ei voi epäonnistua... :)

   Poista
 9. PopUp - workshop - osallistaminen - monituottajamalli - resurssitehokkuus. BINGO! Kerro sitten, millaista oli, jos kävit verkostoitumassa ja brainstormaamassa.

  VastaaPoista
 10. Heh, rohkenen epäillä voimakkaasti, ettei noista taida olla apuja (palkka)työllistymiseen, joten uskallan varmaan jo nyt sanoa etten aio osallistua.

  Tietty työttömänä pitäisi osallistua kaikkiin mahdollisuuksiin, jopa pieniin ja epätodennäköisiinkin, mutta olen jo pahasti kyynistynyt näihin kurssituksiin, joihin jo olen osallistunut keskimäärin joka toinen vuosi insinööriksi valmistumiseni jälkeen.

  VastaaPoista
 11. On niin "fiksua" tekstiä siellä joku konsultti kirjotellut, huh. Aika kyynisesti näihin suhtautuu moni muukin. Paljokoha tuoki sillisalaatti imee valtion rahoja konsulttien taskuihin.

  VastaaPoista
 12. Jotenkin itsellenikin on jäänyt kuva, että näiden koulutusten päätarkoitus on ruokkia vain ja ainoastaan koulutusta vetävää konsulttia. Mitenköhän paljon halvemmaksi EU-jäsenyys tulisi jos joka EU-maasta lopetettaisiin nämä konsulttihömpötykset?

  VastaaPoista