perjantai 23. syyskuuta 2016

Ministeri pihalla

Nyt taas kiehahti kattilani liedelle:

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/jari_lindstrom_nuoret_tyoelama-55531

"Työ- ja oikeusministerin mielestä nuoret on saatava ymmärtämään, miten yhteiskunta toimii"

Mielestäni suurempi tavoite voisi olla saada päättäjät ymmärtämään, miten yhteiskunta toimii, sillä nyt tuli aikalailla paljastettua se seikka, miten pihalla ministerimme on yhteiskunnan toiminnasta.
...tu kun taas potuttaa näiden kuplassa elävien ulosanti.

Itselläni koulutustaustana: ylioppilas, sähköasentaja ja logistiikan insinööri. Insinöörin opintoja (160 ov/4vuotta) olen täydentänyt sekä johtamisen että suunnittelun koulutuksilla yhteensä 50:n opintoviikon edestä.

Valmistumisvuodestani (2003) lähtien, minulla on työkokemusta neljä vuotta, kolmella eri työnantajalle eri tehtävissä, joista yksikään ei vastaa koulutustani saati koulutustasoani. Noista yhteen olen päässyt hakemalla ns. omin avuin ja kaksi on ollut TE-toimiston järjestämiä.

Olen käynyt kahdeksan eri TE-keskuksen järjestämää työnhaku-/uravalmennus- ja työvoimakoulutusta. Olen hakenut liki 2000:a työpaikkaa. Minulla on työkokemusta 13 eri työstä. Olen hakenut amk:hon neljä kertaa ja ammattikoulutukseen neljä kertaa.

Vasta tänä syksynä kahdeksas hakukerta tuotti tulosta ja pääsen opiskelemaan itselleni uuden ammatin monimuotokoulutuksessa. Nähtäväksi jää, kouluttaudunko jälleen auringonlaskun alalle...

Työhaluja riittäisi ja koulutuksiakin pitäisi olla riittävästi käytynä, vaan en kelpaa minnekään, koska en valmistumiseni jälkeen päässyt kolmen kuukauden kuluessa töihin vaan putosin työttömyyteen.

Aikaisemmin tänään jostain kävi ilmi etteivät työnantajat halua palkata pitkäaikaistyöttömiä, vaikka täysipäisiltä vaikuttaisivat. Työt jakautuvat pelkästään työssä olevien kesken ja se on suljettu tuolileikki, johon työttömällä ei ole asiaa.

Meitä on työtä vailla pyöreästi 650 000, luuleeko ministerimme tosiaan, että tämä joukko chillaa? 80-luvulla oli elinkustannuksiin nähden paremmat sosiaalituet ja kuitenkin meillä oli täystyöllisyydeksi katsottava alle 5% työttömyys, miksei silloin ihmiset vain "chillailleet"? Siksi, koska töitä oli niin paljon, että halutessaan pystyi tekemään kahtakin työtä yhtäaikaa. Niin tekivät monet kotikatuni aikuisista, vanhempani mukaanlukien.

Ja niin maksettiin 120m2 omakotitalo, pari autoa, iso- ja pieni vene, moottorikelkka ja moottoripyörä alle viidessätoista vuodessa ja ammatteina mm parturi/siivooja&hiekkapuhaltaja/maalaaja, eli aivan perusammatteja. Miten onnistuisi tänä päivänä vai onnistuisiko lainkaan??

3 kommenttia:

 1. Kylläpä tuli ministerin puolesta kovat myötähäpeän tunteet pintaan.

  Nuoret ovat pääsääntöisesti fiksua porukkaa, eikä kukaan kunnollisesti kasvatettu täysjärkinen nuori suunnittele jäävänsä peruskoulun jälkeen vain ”chillaamaan” sosiaaliturvan varaan. Nyt sentään kuitenkin puhuttiin ”turvasta” eikä ”etuudesta”. Jutussa mainittu 20 % mielestäni vain kertoo sen, että kuinka vaikeaa täällä on päästä opiskelemaan ja työn syrjään kiinni. Eivät kaikki voi olla joitakin lyseon hikipinkoja tai raketti-insinöörejä.

  Mitä tulee ministerin mainitsemiin alle 30-vuotiaisiin sairaseläkeläisiin, niin sairaalla politiikalla luodaan sairaita ihmisiä. Voisin melkeinpä lyödä vetoa, että suurin osa tästä joukosta on eläkkeellä masennuksen tai muiden mielenterveysongelmien vuoksi. Jokainen voi miettiä kuinka suuri rooli yhteiskunnallakin on näiden sairauksien puhkeamisen yhteydessä.

  Nuo perusammattien työt ovat suurelta osin nykyisin vuokratyöfirmojen kautta olevia epävarmoja 1-3 kuukauden pätkiä, joissa yleensä vaaditaan vieläpä oman auton käyttömahdollisuutta, 1-5 vuoden työkokemusta ja röykeimmissä ilmoituksissa jopa omia työvarusteita. Kuka työtön alkaa hankkimaan satojen eurojen varusteita jonkin epämääräisen kuukauden työpätkän takia? Ja ne omat varusteet ja auto myös kuluvat siellä työssä, joten niiden käytöstä pitäisi myös työntekijän saada kunnon korvaus. Voihan tällainen tietenkin soveltuakin jollekin jo työelämässä olevalle Keikka-Kekelle, joka sinkoilee työpaikasta toiseen. Asiakasfirmaa ja työkohteiden sijainteja ei koskaan tietenkään kyseisissä työilmoituksissa mainita ja hakeminen näihin paikkoihin onkin kuin olisi sikaa säkissä ostamassa. Eli ei todellakaan onnistuisi tänä päivänä tuollaisilla pätkätöillä hankkia mitään menopelejä saati omakotitaloja tai ylipäätään edes suunnitella omaa elämäänsä pidemmälle.

  VastaaPoista
 2. Kohtaanto-ongelmasta aina vouhotetaan, mutta Pellervon taloustutkimus on nyt todennut sen minkä jokainen työtön jo on havainnut:
  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tuplakirjaukset-sotkivat-tilastot---kaikki-tyopaikat-eivat-ole-todellisia/f87FpFWm?ref=twitter:a858

  ”Kohtaanto-ongelma onkin pienempi kuin on luultu eikä se ole pahentunut niin paljon kuin on tilastojen perusteella näyttänyt”, sanoo PTT:n ekonomisti Janne Huovari.

  Huovarin mukaan pääosa avoimista työpaikoista on Uudellamaalla ja kysymys on myös tilasto-ongelmasta: samat työpaikat voivat olla välitettävinä useilla yksityisillä välitysfirmoilla. Siten ne kirjautuvat useampaan kertaan.

  ***

  VastaaPoista
 3. Niinpä, sairas yhteiskunta luo sairaita ihmisiä. Jo miljoona suomalaista syö KELA:n korvaamia psyykelääkkeitä (http://jyrkikasvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204811-doupattuna-toissa). Jos meitä on täällä 5+ miljoonaa niin katsoisin lukeman olevan aika suuri, jos joka viides popsii jotain lääkkeitä jaksaakseen...

  Parhaimmillaan olen huomannut saman työpaikan olevan usean vuokrafirman ilmoittamana, sekä myös itse kohdefirman, joten osa MOL:n työpaikoista voi siis olla kirjattuna jopa kolmeen kertaan. Mikä siis onkaan todellinen avoimien työpaikkojen määrä...

  Yhä vain voimistuu tunne siitä, että kaikki nämä uudistukset työttömyyden hoitoon liittyen ovat vain silmänlumetta. Niiden avulla pyritään antamaan kuva tilanteen olevan hallussa ja, että vaikutusmahdollisuuksia on olemassa. Tosiasiassa kuitenkin työpaikat tulevat vähenemään radikaalisti tulevaisuudessa. Varastot ovat jo robottien hallussa ja piakkoin on myös liikenne. Tekoäly osaa jo säveltää ihan asiallista musiikkia, tuskin menee kauaa kun terveydenhuolto siirtyy osittain ainakin robottien hoidettavaksi. Kaupoissa on jo kokeiltu itsepalvelukassoja ja ne toimivat hyvin. Joten noiden edellä mainittujen yhdistyessä ei olla monen vuoden päästä tilanteesta, jossa jääkaapissa on lukija ja kaikissa elintarvikkeissa saattomuisti. Ajan kanssa jääkaappi oppii, mitä kaikkea siellä on ja kuinka usein. Tämän pohjalta lähtee tilaus kaupan keskusvarastoon, jossa robotti keräilee ja pakkaa ostokset automaattiauton tuotavaksi kotiin tai lähimpään pakettiautomaattiin...

  Tyytyväisinä palvelun helpottumiseen unohdamme miettiä, mikä on tämän palvelun hinta? Monet menettävät työnsä ja tätä kautta ostovoimansa. Toistaiseksi ei olla vielä niin pitkällä, että ymmärrettäisiin verottaa omistamisesta ja voitoista riittävästi kattaaksemme ansiotulojen putoamisen myötä vähenevät verotulot. Firmojen/osakkeiden omistajat vaativat lisää tuottoja ja niitä usein saadaan automaatiota ja robotteja lisäämällä. Piakkoin vain ollaan siinä tilanteessa, että rahat ovat menneet kasvottomille osakkeenomistajille ja tavallisella kansalla ei ole enää varaa ostaa tuotteita.

  VastaaPoista