tiistai 27. joulukuuta 2016

Angstia jälleen

FB ad/hd-ryhmässä julkaisin artikkelin, jossa oli suoritettu virallinen lääketutkimus kannabiksella AD/HD:n hoitoon. Pohjustin sen vielä, etten kannusta/suosi/yllytä mihinkään muuhun kuin avoimeen keskusteluun virallisesta lääketutkimuksesta laittomien aineiden käyttämisestä AD/HD:n hoitoon. 

No, ei siinä kauaa mennyt kun jo tuli kukkahattuhipit kommentoimaan, ettei tällaisista saa puhua. Joku vielä tekee jotain tämän keskustelun perusteella ja syyttää ryhmää yllyttämisestä tai ideoiden antamisesta.

Hetken tyrmistyksen jälkeen kirjoitin vastinetta, että internetistäkö ei saisi ideoita vaikkapa ostoskärryillä mäenlaskuun moottoritierampilla, sillä sellaistakin todistin kymmenvuotiaiden toimesta niihin aikoihin kun duudsonit tulivat ensimmäistä kertaa televisiosta?

Kysyin vielä, että meinaatteko tosiaan, jos alkaisin keskustelemaan riippu-, vaijeri- tms silloista niin tällä keskustelulla annan jollekin yllykkeen mennä hyppäämään sillallta?

Tästä alkoi moraalisaarna huumeiden vaarallisuudesta yms yms. ja pyysin sitten tutkimustuloksia antaa jossa kannabis on aiheuttanut vaikkapa kuoleman, poltteluseurueen puukotuksen tms väkivaltaisuuksia tms. jotka ovat aivan normaaleja juttuja kun alkoholia juodaan. 


Samalla pyysin numeerisia arvoja, että minkä verran kannabiksen haittavaikutukset ovat yhteiskunnalle ja laitoin perään tutkimustuloksen, jossa mm. alkoholismi maksaa yhteiskunnalle liki 15 mrd vuodessa.

No tätähän seurasi sitten vielä suurempi määkiminen ja jankkaus:"huumeet ovat vaarallisia"- mantra. Sitten kun erehdyin vielä kertomaan, että sokeri tappaa enemmän kuin muut huumeet yhteensä niin julkaisemani ketju poistettiin ylläpidon toimesta.

Olin juuri kirjoittamassa, kuinka mielestäni keskusteluryhmät tulisi poistaa käytöstä jos ei kerran aiheesta voi edes keskustella ilman pelkoa jonkin janipetterikultimussukan mielensäpahoittamisesta ja ideoiden keksimisestä.

Minä kaipaan aikaa kun tieto haettiin kirjastosta, se kesti niin kauan, ettei jäänyt aikaa ja energiaa tehdä typeryyksiä. Ihmiset myös lukivat asioita ja joutuivat tekemään työtä oppimansa eteen ja näin omasivat edes sen verran järkeä, etteivät ensin pöllöilleet ja sitten miettineet ketä muuta siitä syyttää kuin itseään.

Hitto kun jurppii internet ja kukkahattuidioottihipit siellä. Päätin kuitenkin seurata tilannetta, ei olisi pitänyt. Kun yksi henkilö keksi, että THL:n sivuilla alkoholismin kustannukset ovat alle 1 mrd vuodessa ja minun pitäisi faktat tarkistaa. Niin minä sitten linkitin uutisen, jossa THL:n edustaja kertoo haittojen olevan laskutavasta riippuen 4-14,5 mrd vuodessa. 

Tämän jälkeen kyseinen sankari kyselee minulta, miksi linkitin kyseisen uutisen ja miten se liittyy keskusteluun kannabiksesta? Silloin minulta paloivat sulakkeet! Voiko oikeasti näin himmeillä valoilla kulkevia ihmisiä edes olla? Jos kerran pyydetään faktoja ja sellaiset toimitan, niin miksi aletaan kysymään miksi niitä olen toimittanut? Voi elämän kevät.

Eikä se onni ja autuus vielä tähän loppunut. Kun kysyin miksei asioista voi keskustella, vaikka ne ovat laittomia? Toinen vain jänkkää, ettei voi verrata alkoholia ja kannabista, koska toinen on laiton. Kysyin sitten, että mitäs tehdään tilanteessa kun suojatien eteen pysähtyneen auton ohittaa pysähtymättä toinen auto? Sekin on laitonta ja sellaisesta on viime aikoina uutisoitu ja keskusteltu? Tämä olikin kuulemma todella huono vertaus. Myönsin itsekin sen olevan, sillä esimerkkini on hyvin tappava kun taas lääkekannabis ei ole.

En edelleenkään ole asian puolestapuhuja tai kannusta mihinkään laittomuuksiin. Ihmettelen vain tätä kiihkon määrää kun puhutaan laittomasta asiasta. Kuitenkin tuollakin on lääkitty ihmisiä kauemmin kuin lääketeollisuuden voimin. 

Sekin muuten on mielenkiintoista, että Bayer kehitti kokaiinin ja sillä lääkittiin ihmisiä aivan vapaasti 1900-luvun alkupuolella. Myös LSD:tä käytettiin ahdistuksen hoitoon 60-luvulla ja kuuluisin potilas lienee Sean Connery, joka tuota nautti kun Bond-elokuvien myötä nousi superjulkkikseksi.

Onko alkoholismi liian tavanomaista, jotta siitä ei nouse vastaavaa kiihkoa aikaiseksi? Onko se toisin sanoen hiljaisesti hyväksytty, että Pertti Perussuomalainen kännää joka viikonloppu ja pahimmassa tapauksessa hakkaa vaimon ja lapset ja ryyppykaverit? Se on ihan ok, sillä valtio myy viinaa, joten verotuloja tulee. 

Pertti riehuu kännipäissään kaljakuppilassa ja rikkoo siellä paikat. Sillä on työllistävä vaikutus; tarvitaan vartijoita, poliiseja, sairaalahenkilöstöä ja remonttimiehet ja näiden ympärillä pyörivän organisaation. Näin siis maamme BKT taas lähtee nousuun kun yksi juoppo riehuu ja työllistää välillisesti ja välittömästi parikymmentä ihmistä?

Samoin ihmettelin vetoamista siihen, että kasvi on laiton ja AD/HD-lääkkeet ovat lääkärin määräämiä. No niin, otetaanpa vaikkapa Elvanse-niminen lääke, jossa vaikuttavana aineena on: lisdeksamfetamiinidimesilaatti. Eli amfetamiinijohdannainen lääke ei mukamas ole huume, koska se on lääkärin määräämä? 

Tämän ollessa ok, poltin proppuni ja jälleen kerran pettyneenä ihmiskunnan ahdasmielisyyteen, päätin vetäytyä takaisin luolaani ja keskustella vaimoni ja oravan kanssa. Orava on muuten yllättävän hyvä keskustelukumppani ja toisin kuin yleensä luullaan, se kyllä kuuntelee erittäin hartaasti, kunhan sillä on pähkinä purtavana, jos sallitte sanaleikin…

Koomisinta tässä on sitten näiden silmät ja korvat tukittuina kannabiksen laittomuutta huutavien sokeus sille, että (suora lainaus wikipediasta): 

"AD/HD-lääkityksessä yleisin käytetty lääkeaine ”Metyylifenidaatti (kauppanimellä Ritalin ja Medikinet sekä pitkaikaisvaikutteisena Equasym Retard, Concerta ja Medikinet CR) on psykoaktiivinen aine, jota käytetään eräiden neuropsykiatristen sairauksien hoidossa. Sillä on myös väärinkäyttöpotentiaalia, ja se luokitellaan monissa maissa, kuten Suomessa, huumausaineeksi.[1] Metyylifenidaatti on psykotrooppisia aineita koskevassa yleissopimuksessa kielletty aine.”

Pakkohan minun oli pikkusieluisena mennä vielä ilkkumaan, että toivottavasti tunnette piston sydämessänne kun olette suureen ääneen möykänneet, ettei laittomista aineista voi jutella ja kuitenkin liputatte yhtälailla laittomien aineiden perään. Ja jos kuvittelette Metyylifenidaatin olevan jollain tavalla sallitumpi kun lääkäri sen reseptin kirjoittaa, niin voi tulla yllätyksenä, että niinpä kirjoittaa tarvittaessa myös kannabis-reseptin, että näin sitä vastoin parempaa ymmärrystä vouhkataan asioista suorastaan uskon hurmoksessa, eikä ollenkaan ymmärretä, mistä täällä yritetään keskustella.

En vain pysty käsittämään toisaalla ilmenevää ääretöntä typeryyttä. Useasti toistin, etten halua yllyttää laittomuuksiin, omiin kokeiluihin tai muuhunkaan sellaiseen toimintaan, vaan haluan keskustella linkittämästäni virallisesta lääketutkimuksesta. Niin tästä huolimatta ihmisillä kääntyi sanoma niin, että kehotan kaikkia pössyttelemään kun se on turvallisempaa kuin kokaiinijohdannainen Ritalin(metyylifenidaatti) tai amfetamiinijohdannainen Elvanse (lisdeksamfetamiinidimesilaatti).

Internetin tuoma anonyymiteetti kyllä tuo pahimmat puolet ihmisistä esiin tai sitten ne ovat aina olleet olemassa, tilastolliset todennäköisyydet vain niiden kohtaamiseen ovat olleet merkittävästi vähäisemmät.

Näin introverttinä osaan arvostaa internettiä, mutta kaipaan kyllä aikaa, jolloin tieto piti etsiä kirjastosta. Se oli vaivalloista ja aikaa vievää, mutta ennenkaikkea opettavaista. Se mittasi todella tiedonjanoa kun oli valmis kuluttamaan aikaa ja energiaa saadakseen asioita selville. 

Nykyisin vastaukset löytyvät internetistä ja joutilaat mielet voivat joutoajalle tehdä ties mitä typeryyksiä ja lopulta sitten vedota muihin, että sai idean muualta. Sitten sitä muuta tahoa rangaistaan kun antoi ideoita toisten mieliin. Entisinä aikoina tuota sanottiin skitsofreniaksi, kun ”joku muu syötti tämän idean päähäni”. 

Varmaan tälläkin kirjoituksella pahoitan ties kuinka monen mielen, mutta olen lippaan asti täynnä kaikenlaista hyssyttelyä ja edessä olevien töyssyjen siloittamista. 

En itse ole kovin fiksu, mutta olen sen oppinut, että elämä on sarja vastoinkäymisiä ja sitten kuolet. Mitä pikemmin sen hyväksyy, sitä pikemmin voi siitä nauttia ja yrittää käyttää se rajallinen aika oppiakseen asioita ja ajattelemaan omilla aivoillaan, sen sijaan että imee valmiit mielipiteet mediasta.


35 kommenttia:

 1. Suomessa kannabis on vieläkin jonkinlainen tabu ja monikin tietämätön rinnastaa sen aivan suotta koviin huumeisiin. Tokihan kannabiksellakin on omat haittansa jos sitä käyttää kohtuuttomasti ja on pilvessä 24/7.

  Olin nuorempana 2000-luvun puolivälissä reissaamassa Keski-Euroopassa ja tapasin siellä eräässä baarissa amerikkalaisia tyttöjä, joiden kanssa siinä sitten tuli juteltua ja istuttua iltaa. He kertoivat, että heidän kotinurkillaan nuorison keskuudessa oli paljon kovempi juttu juoda sixpack keskiolutta kuin polttaa marisätkä. Eli siellä alkoholia pidettiin paljon pahempana asiana. Nythän Yhdysvalloissa kannabiksen myynti ja käyttö on jo laillistettu muutamissa osavaltioissa.

  Kieltämättä aika junttia porukkaa ollut liikkeellä siellä jos asiasta ei ole pystynyt keskustelemaan asiallisesti ilman tuollaista turhaa draamaa. Ja onhan Suomessa alkoholikin ollut kieltolain aikaan laitonta myynnin ja itsevalmistamisen osalta. Joku vanhus saattaa ottaa päivittäin konjakkipaukun lääkitäkseen sillä sydän-ja verisuonisairauksiaan. Tästä voi vapautuneesti keskustella, mutta ei näköjään kannabiksesta lääkinnällisissä tarkoituksissa, kun se kerran on niin laitonta ja kauhean vaarallista huumetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän tuo tuntuu olevan. Ihmettelen vain sitä, että kun kyseeessä on laiton tai huume-sana niin väki menee niin lukkoon, että hokee vain yhtä mantraa:"Se on kiellettyä, se on kiellettyä", eikä suostu asiasta edes keskustelemaan. Hyvin on aivopesu mennyt perille opetusjärjestelmässämme.

   Ymmärrän toki asiaan liittyvän vastuun ja sen, ettei tänä päivänä voi enää sanoa mitään ääneen kun joku voi sen ymmärtää väärin ja pitää sitä kehotuksena toimia jollakin tavalla. Tai no itseasiassa en ymmärrä. Kyllä kuulijallakin on vastuu keskustelun yhteydessä varmistaa, että on ymmärtänyt viestin oikein. Itse usein ilmaisen asioita hyvinkin sekavasti, koska ad/hd. Ei mielestäni ole reilua kaataa kaikkea vastuuta keskustelun aloittajan niskaan, sillä ennenpitkää kukaan ei enää aloita keskustelua mistään ja silloin ihmiskunta taantuu.

   Alkoholismin haitat ovat ilmeiset ja niihin varmasti vedotaan kannabiksen kanssa, että siitä tulee paljon haittoja. Niistä en tiedä, mutta maat, joissa kyseinen aine on sallittu niin onkin käynyt päinvastoin...

   Tässä muuten tutkimuksen tiivistelmä, jossa linkki varsinaiseen julkaisuun:

   https://www.stara.fi/2015/10/29/kannabis-on-tehokas-adhd-laake/

   Poista
 2. Huvittaa ja samalla hirvittää, jos ihminen ei ymmärrä, että huumeita on erilaisia tai että alkoholia ei kutsuta huumeeksi vain sen takia, että sen käyttäminen on laillista. Alkoholi on, nautit sitten vuosikertaviiniä tai Pirkka-olutta, huumaava etanoliliuos, jonka nauttimisen tarkoituksena on saada pönttö sekaisin. Jos jotain muuta väitää, niin valehtelee. Tätä pöntön sekaisin menemistä voi toki kuvailla kauniimmin esim. sanomalla että kielenkannat aukeavat, viini lämmittää mukavasti, otanpa pikku pierut... eli toisin sanoen nautit alkoholia sen huumaavan vaikutuksen takia. Jos marsilaiset nyt päräyttäisivät aluksellaan maahan ja perustaisivat tänne oman valtion, Marslandian, ja päättäisivät laillistaa yhden päihteen, jotta hekin saisivat välillä ''nollata aivonsa'', niin ei se laillistettava päihde kyllä alkoholi olisi. Marsilaiset tutkisivat tilastoja ja toteaisivat, että herranjestas mitkä kustannukset yhteiskunnalle koituisivat, puhumattakaan käyttäjien fyysisistä ja sosiaalisista haitoista. Alkoholin riippuvuuspotentiaali on huomattavasti suurempi kuin kannabiksen, joten marsilaiset rentoutuisivat perjantaisin luultavasti marisätkää pössytellen tai avaruuskakkua syöden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se. Ahdasmieliset vielä kääntävät asian niin, että vaikka julkaisen tieteellisen lääketutkimuksen aiheesta ja haluan siitä herättää keskustelua, niin viestini kääntyy vastaanottajalla siksi, että kehotan pössyttelemään... Mietin vakavasti tuosta ryhmästä eroamista, ei tuollaisten kiihkofanaatikkojen kanssa pystä käymään keskustelua edes säästä.

   Meni hetkeksi usko ihmisiin kun tuolla keskustelua yritin herätellä. Huvittavaa tosiaan oli, että reilu sata kommenttia, joista kolme koski tuota nimenomaista lääketutkimusta. Loput olivat vain saman toistoa, kuinka kyseessä on laiton huume. Kumma juttu miten Ritalin on ihan yhtä laiton huume, mutta sitä popsitaan kyllä hymyssä suin eikä nosteteta älämölöä.

   Jotenkin sellainen tunne on hiipinyt mieleeni, että ihmisiltä on kadonnut empatia- tms kyky kokonaan. Ei enää osata edes teorian tasolla ajattelemaan, miltä toisesta tuntuu. Jos ei kosketa omaa napaa niin asiaa ei ole olemassa tai sillä ei ole väliä.

   Itse poltin sulakkeeni niin pahasti ihmisten typeryyteen, kun ei edes viitsitä yrittää lukea muutamaa lausetta tutkimuksesta, jotta tietäisi mistä on kyse vaan heittäydytään suoraan kieltomoodiin ja pilataan hyvä keskustelunaihe.

   Poista
  2. No juurikin olin kirjoittamassa sinulle vastausta, että ei piitata kuin siitä omasta navasta vain ja jos sitten sattuisikin itseään koskettamaan vaikkapa se sama adhd-sairaus tai vaikkapa jokin vielä pahempi ja siihen voisi löytyä apua sen lääkekannabiksen kautta, niin kylläpä taitaisi olla ihan erit äänet siellä kellossa.

   Sama homma työttömyydenkin suhteen. Kunhan vain ei MINUA se kosketa millään tavalla enkä joudu maksamillani verorahoilla ”elättämään” työttömiä, niin asia on ihan ok. Viis siitä vaikka koko muu Suomi olisi työttömänä, kunhan vain MINULLA on se oma vakituinen työpaikkani, jossa olenkin niin korvaamaton.

   Poista
  3. Tuli tuosta empaattisuudesta mieleeni, kun taisin tänä vuonna joskus Jenkkien kiitospäivän aikaan katsella YouTubesta Arnold Schwarzeneggerin haastattelun, jossa hän muisteli aikaa, kun oli vasta Itävallasta nuorena miehenä saapunut Amerikkaan ja eleli perseaukisena jossakin murjussa, ja hänellä ei kertomansa mukaan ollut yhtään mitään omaisuutta. Kiitospäivän aikaan sitten olivat muistaakseni naapurit ja punttisalikaverit tuoneet hänelle ruokaa ja muita tarpeellisia tavaroita sinne murjuunsa.

   Tällainen ihmisten hyväntahtoisuus ei varmasti ikinä voisi tapahtua täällä kateuden ja pahansuopaisuuden riivaamassa itsekkäässä Suomessa. Hyvä jos edes tiedät kuka naapurissasi asuu.

   Poista
  4. Ja ei se todellakaan ole empaattista tai edes tervettä touhua tuollainen lynkkaamismeininki aloittamasi ketjun poistamisineen, kun toinen yrittää asiallisesti nostattaa keskustelua vakavasta aiheesta.

   Helvetti jos olisit vaikka syövän vuoksi kuolemansairas ja yrittäisit lääkekannabiksen avulla saada kipuihisi helpotusta ennen kuolemaasi ja olisit kysellyt muilta kokemuksia asiaan liittyen, niin olisitko saanut siitäkin huolimatta yhtä tylyn vastaanoton?

   Poista
  5. Muistan lukeneeni vastaavaa Arnoldista. Hän myös jeesasi vanhoja salikavereitaan ja hankki heille elokuvarooleja tai antoi ihan rahaa. Tuollainen hyväntahtoisuus ei tässä maassa kyllä tule kuuloonkaan, johan sen kertoo jo vanha kansanviisaus joka meille pienenä opetetaan:" Se kel onni on, se onnen kätkeköön!".

   Tuo kyvyttömyys edes ajatella mitä toinen käy läpi, on aika ylivoimainen monelle. Osaltaan sitä tukee internetin suoma anonyymiteetti. Harmi vain, että internetistä on tullut vahva osa arkeamme ja elämäämme, näinollen pelisäännöt sinnekin päivittyvät samalle tasolle kuin "oikeassa" elämässä ja joudut yhtälailla vastuuseen kuin oikeassa elämässä

   Poista
  6. Niin siis tuohan on Eino Leinon runosta. Muistan 90-luvulla, kun sen aikasen tyttöystäväni kotiin ja vanhempien omakotitaloon tulin vierailulle ensimmäistä kertaa, niin tuo kyseinen runo oli teipattuna sinne talon eteisen seinään... Joten kyllä se Leinon runon ajattelumaailma meillä suomalaisilla istuu todella tiukassa. ”Minulle kaikki ja muille ei mitään”.

   LAULU ONNESTA

   Kell’ onni on, se onnen kätkeköön,
   kell’ aarre on, se aarteen peittäköön,
   ja olkoon onnellinen onnestaan
   ja rikas riemustansa yksin vaan.
   Ei onni kärsi katseit’ ihmisten.
   Kell’ onni on, se käyköön korpehen
   ja eläköhön hiljaa, hiljaa vaan
   ja hiljaa iloitkohon onnestaan.

   -Eino Leino

   Poista
  7. Kiitos täsmennyksestä! Tässä oppii uutta päivittäin. Niinhän tuossa aika hyvin opetetaan. Sitä tarina ei kerro, kirjoittiko Leino tuon kun maailma potki päähän ja yritti tehdä sarkastisen runon, ainoastaan että meni täysin reisille kun vastaanottajat eivät tajunneet ideaa runon takana...?

   Poista
  8. No Leinostahan on paljon puhuttu, että hän on ollut enemmänkin väärin ymmärretty taiteilija ja nuo hänen runonsa ovat olleet enemmänkin sellaisia henkilökohtaisia tilityksiä, eivätkä suinkaan tai niinkään mitään yleismaailmallisia näkökulmia elämään.

   Poista
  9. Vesa-Matti Loirihan on tehnyt noista Leinon runoista montakin levyä lauluja. Esimerkiksi niistä varmasti tunnetuin on se ”Lapin Kesä”.

   Poista
  10. Tuli tuostakin Lapista mieleen muistoja ja tarinoita, kun taas olin yhden tyttöystäväni kanssa joskus jälleen silloin 2000-luvun puolivälissä sukulaisissa Lapissa viettämässä juhannusta ja siellä taas oli se empaattisuus ja vieraanvaraisuus ihan erilaista kuin siellä eteläisessä ”ruuhkasuomessa”.

   Siellä Lapissa ei paljoa kumarrella kellojen tai herrojen mukaan ja siellä on valitettavasti se alkoholin käyttö kylläkin aika reipasta. Tosin silloin elettiin sitä kesäistä juhannusjuhlaa ja grillailtiin ja tottakai sitten saunan jälkeen otettiin kuppia vähän reippaamminkin, mutta silti oli kokoajan sellainen rento meininki ja siinä yöttömänä yönä paisteltiin poroa, luomulohta ja makkaroita nuotiolla ja tuli niistä lähikylistä naapureita myöskin sinne viettämään sitä iltaa ja hyviä kummitusjuttuja silloin kuulin kans kerrottavan niiltä vanhoilta Lapin miehiltä. Vähän jopa sellasia intiaani-tyylisiä juttuja metsän hengistä jne.

   Wendigo - ”tuulen kulkija”... Tavallaan jotenkin hyytävää, että miten samantyylisiä kummitustarinoita voi olla ihmisillä, jotka kuitenkin asuvat tuhansien kilometrien päässä toisistaan ja jopa ihan eri matereilla...

   Tässä nyt kohta lähtee lapasesta jutut joihinkin muinaisastronautti-teorioihin, niin päätetäänpä tämä kommenttini nyt tähän. :)

   Poista
  11. Tai no ollaanhan sitä aikaisemminkin blogillasi poristu kummitusjutuista, mutta pitäisi kuitenkin aina yrittää pysyä siinä bloggauksesi aiheessa. Itselläni on kuitenkin sinun blogisi lukijana aina se paha tapa, että alan rönsyilemään. Blogisi on vain niin hyvä, että se aiheuttaa ajattelua mielessäni ja siinäpä se on juurikin hiton hyvä juttu! Pakko se on vain kirjoittaa, jos jotakin hauskaa tai hyvää tulee mieleen ja jos siitä pahoitat mielesi, niin ainahan oman blogisi moderaattorina voit ne pahimmat kommentit poistaa jos ne ei mieltäsi miellytä.

   Toivoisin kuitenkin tulevalle vuodelle, että täällä periaatteessa voisi jutella melkeinpä mistä vain ilman sellaista turhaa painetta sen hetkisen uusimman bloggauksesi aiheesta huolimatta jos jokin hyvä juttu tulee mieleen, mikä ei välttämättä ihan edes sivuakkaan sitä käsillä olevaa aihetta.

   Poista
  12. Piti muuten myöskin kehua tuota joulun ajan bloggauksesi taulua, mitä käytät nytten profiilikuvanasakin. Tosi onnistunut ja tuo voisi olla ihan joissakin kaupallisissa joulukorteissakin kuvana.

   Ja hauska muuten oli myöskin tuo nippelitieto Connerysta ja LSD:tä... Osaan kuvitella, kun siellä on hotellin ulkopuolella tytöt ja naiset kirkuneet ja on mies ahdistuksissaan ottanut vähän ”trippejä” itelleen.. ”El Eshhhh Diii...” :D (Perinteisellä hänen matalalla skottiaksentilla suhuässällä) ;)

   Poista
  13. Imartelulla pääsee pitkälle elämässä... ;)

   Tuo on paras maalaukseni muutaman kuukauden takaa. En olekaan yli kuukauteen maalannut, koska opiskelu on vienyt aikaa ja intoa.

   Se on aina hyvä juttu jos jostain saa kipinän omatoimiseen ajatteluun. Olen tosiaan aika vapaasti pitänyt tätä kanavaa keskusteluun sopivana, ainoastaan yhden viestin olen joutunut oma-aloitteisesti poistamaan, se oli asiaton. Muutoin aika vapaasti voidaan keskustella aiheesta kuin aiheesta.

   Poista
  14. No eipä se nyt mitään ”imartelua” (perseen nuolemista) ole, kuin ihan täysin fakta, että on äijä hienon maalauksen saanut jälleen aikaiseksi.

   Ja minun mielestäni sinua pitääkin tsempata ja kehua, koska et varmaan vuosiin ole keneltäkään saanut mitään kunnon positiivistä oikeaa ja rehellistä palautetta, paitsi ehkä vaimoltasi. Toisaalta nekin vaimot ovat vähän kuin äidit, ne kehuvat vaikka olisit ihan täysi paska. :)

   Miten teillä muuten joulu meni? Itselläni oli pitkäaikaistyöttömänä ahdistavaa istua sukulaisissa joulupöydässä, kun siskoni nuori miesystävä kertoi, kuinka oli nytten jo korkeakouluopintojensa aikana saanut vakituisen työn ja tietenkin siinä sitten kaikki vanhemmat sukulaiset ihastelivat häntä.

   Oli todella ahdistavaa sitten alkaa omaa pitkäaikaisuustyöttömyystilannettani (helvetti mikä pitkä sana! :)) selittelemään näille kaikille koko aikuisikänsä vakituisessa töissä olleille sukulaisille.

   Poista
  15. No sittehän siinä jouluaterian ja kahvittelujen jälkeen mentiin vähän miesten kesken perinteisesti tupruttelemaan savukkeita ja sikareita ja kyselin tältä kaverilta, että miten tosiaan pääsit sinne vakkariduuniis tai miten edes sinne tajusit hakea?

   -No mulla oli silleen äidin kautta semmosia juttuja sinne vähä silleen...
   -Eli oot ihan täysin suheillas saanu sen paikkas?
   -Noo... Ööö... Kyllähän mä nyt silti olin hyvä siellä haastattelussa ja parhaimman valittivat...

   En tossa vaiheessa viittinyt mitään vittuilla, vaikka tekiki mieli ja kuiteski oli yli 10 vuotta nuorempi kaveri kyseessä, niin en kehdannut sitä sen onnea pilata ja kun oli vielä mun siskon poikakaverikin kyseessä.

   Poista
  16. Vaan mietippä Teme, että jos olisi sielläkin mies päässyt jo silloin insinööriopiskeluaikoinaan vakitöihin, niin siellä ei vaimon kanssa missään Prismassa käytäisi kämäisellä ja vanhalla Nissanilla kaupoilla, vaan veikkaan, että olisi Stockmannin Herkun lihatiskille vakioasiakkuus sisäfilepihvejä hakemaan ja nytten jo joulun jälkeen alettaisiin kolleegoiden kanssa suunnittelemaan tulevaa kevään golf-turnausta. Ja se Camaro olisi ostettu ”tosta vaan” ja hyvin pidetty ja saattaisipa omakodin talissa lepäillä kesää varten jokin Harlikkakin?

   Poista
  17. Suhteilla maailma pyörii ja kun kaikkialla huudellaan brändäyksen perään niin tuokin kaveri antoi ymmärtää saaneensa duunia omilla ansioilla kun todellisuudessa suhteet ratkaisivat.

   En usko, että stockan herkusta ostelisin mitään, se on keskustassa ja itse asun taajamassa mieluummin ja vältän keskustaan menoa viimeiseen asti...Olen myös luonteeltani aika nuuka niin en usko, että lähtisi rahankäyttö käsistä. Omakotitalon olisimme varmasti hankkineet

   Poista
  18. Se nuukailu ja pihiys muuten kehittyy siihen luonteeseen sen pitkän työttömyyden ja köyhien olosuhteiden pakosta. Itse ainakin omalla kohdallani olen sen huomannut.

   Olin vasta rikkaan tai ainakin hyvin toimeentulevan äitini kanssa jouluruokaostoksilla ja hän olisi lapannut kärryihin tuosta vain, mitä mieli nyt sattui tekemään, mutta itse sitten saiturina hiukan tiirailin hintoja ja valitsin edullisempia vastaavia tuotteita. Äiti tietenkin sanoi, että nyt jouluja ei pihistellä ja hänellä kyllä on varaa, mutta jotenkin itselleni oli jäänyt sellainen ”säästäjä-moodi” päälle sen pitkäaikaisen työttömyyden vuoksi. Esimerkiksi tuntui ihan hullulta ostaa liki 4 euroa maksavaa jauhelihaa, kun vastaavan tuotteen olisi viereisestä Lidlistä saanut alle 2 eurolla jne.

   Äidin asunnolla on aikaisemmin myös tehty kallis kylpyhuone- ja saunaremontti, mutta hänen mukaansa eivät sitten isäpuoleni kanssa ole saunoneet nyt edes jouluna ja sauna kuulemma on enemmänkin jokin varastotila. Itseäni työttömänä köyhänä ketuttelee tuollaiset touhut täällä 22 neliön poikamiesboksissa ja jos omistaisin oman saunan, niin saattaisin lämmitellä sitä vaikka joka ilta. Kyllä sitä saunassa kuitenkin puhdistuu paremmin, kuin kuumassa suihkussa ja löylyissä hien mukana pääsee paremmin eroon niistä elimistön kuonista jne.

   Onko teillä vaimosi kanssa siellä rivarissa (eikö se niin ollut?) omaa saunaa, vai käytättekö jotain taloyhtiön yhteissaunaa? Tai oletteko edes saunaihmisiä? :)

   Poista
  19. Niinhän se kasvaa osaksi persoonaa. Kun ensin on opiskellut ja kituuttanut ja sen jälkeen työttömänä kituuttanut niin eipä siitä enää irti osaa laskea. Joskus töissä ollessani katselin kun työkaveri laittoi aamiasta itselleen aamukahvilla. Hän avasi sellaisen 2.5dl perus jugurttipurkin ja kaatoi sen lautaselle ja söi sitten lautaselta. Hän ei edes kaapinut purkkia puhtaaksi. Itse olen niin nuuka, että syön kyllä purkista suoraan ja vielä kaavin sen tooodella puhtaaksi.

   Se on aivan sama oikeastaan muunkin ruuan kanssa. Vaimo ei niin tarkkaan syö broileria, koska on hmmm jalostunut ruokatuntuma suussaan, eli helposti maistuu natkut ja jänteet. Itse pyrin broilerin syömään hyvin tarkkaan lihat pois, jo pelkästä kunnioituksesta eläintä kohtaa, että on antanut henkensä ravitakseen minut.

   Olen myös seurannut ihmisiä, jotka ostelevat sitä sun tätä katsomatta ollenkaan mitä ostelevat kun ajattelevat "kymppi sinne tai tänne ei vaikuta talouteen". No samaiset usein valittelevat etteivät tiedä minne kaikkialle rahat oikein valuvat hyppysistä... Eipä se ole ihme jos lähdet kahvilassa käymään niin kahvi ja pulla maksaa nykyään jo sen verran, että tuskin alle kympin pääset, ellet käy hesburgerissa ja siellähän ei fiinimpi työtätekevä luokka käy...

   Meillä on vuokrarivarissa oma pieni sauna ja saunomme liki päivittäin. Se on yksi ylellisyys elämässä, josta ei halua tinkiä. Tingitään sitten vaikka niistä kahvilareissuista...

   Poista
  20. Tuli noista ruokahommista mieleen, että ajattelin nytten tänään täräyttää sellaisen juustoisen makaronilaatikon tulille. Siihen ei tule sitä perinteistä munamaitoa, vaan lihaliemi, mihin sekoitetaan sulatejuustoa ja niistä yhdessä muodostuu sellainen juustokastike, joka kaadetaan sitten sen makaroni-sipuli-jauheliha -seoksen sekaan uuniin muhimaan. 200 astetta ja noin tunti uunista riippuen.

   Meinasin sitten vielä lisätä siihen paprikasuikaleita. Sitä jauhelihaa ei kannata maustaa suolalla, koska siinä lihaliemessä on jo sitä itsessään. Jokin hyvä jauhelihamauste toimii hyvin siinä.

   Ei nytten taaskaan ole mikään laihduttajan ruokavinkki, mutta kyllä sitä näin talvella ja viikonloppua kohden voi syödä hiukan tuhdimminkin.

   Niin, ja Felixin ketsuppia tietenkin siihen kylkeen ja punajuurisalaattia.

   Poista
 3. Hyvää tulevaa uutta vuotta Teemulle vaimoineen! :) Meinaatteko raketteja ampua illalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samoin sinulle! Jos keli pysyy hyvänä niin menemme katsomaan kaupungin järjestämän ilotulituksen, on merkittävästi parempi kuin mitkään omat pommit (ja "ilmainen")

   Poista
 4. Joo, täällä Oulussa on myöskin melkoinen rytäkkä tulossa. Kaupunki meinaa käyttää 20 000 euroa ilotulitteisiin:

  http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/oulu-juhlii-100-vuotiasta-suomea-uutenavuotena-luvassa-nayttava-ilotulitus/747233/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en kyllä taida mennä katsomaan niitä tulituksia. Tuli eilen juhlittua syntymäpäivääni melko reippaalla otteella alkoholilla ja olo on nytten aivan järkyttävä!

   Näin lähemmäs nelikymppisenä ei sovi tuo alkoholi yhtään ja tuntuu, että saatana kuolen tähän olotilaani. Pelottaa jo valmiiksi se tuleva ”liskojen yö”, ja kun raketit paukkuvat ja niistä pamahduksista pitää säpsähdellä hereille jos nyt unta kohmeloissani edes saankaan...

   Kyllähän se kannabis olisi parempi vaihtoehto jos mieltään tekee mieli päihdyttää. Ei tulisi näitä karmeita olotiloja jälkeenpäin.

   Olenkin nytten päättänyt näiden tosi pahojen krapuloiden jälkeen lopettaa alkoholin käytön ihan kokonaan. Nousuhumalassa on toki hauskaa, mutta se hinta jälkeenpäin on liian kova maksettavaksi ja minkä siitä muutaman tunnin mukavasta olosta joutuu pulittamaan. Rahat menee baareillessa, tulee koko suku soiteltua humalassa läpi känniääliöpuheluita ja voi tulla jopa pahoja kaatuilimisia tuhannen tukossa ja sitten heräillään haavat naamassa.

   Viina on todellakin viisasten juoma ja minä en ole viisas sen aineen suhteen.

   No sitähän juoppo aina krapuloissaan vannoo näitä lopettamisjuttujaan, mutta kyllä nyt itselläni on tullut sellainen jonkinlainen ”pohja” nähtyä ja ei enää huvita tuo juominen yhtään.

   Katsoin vasta netistä alkoholilaskurilla juomiani annoksia, ja tuli tulokseksi, että olen promilleissani vielä jopa helvetti kaksi vuorokautta! Sekin sillä tavalla herätteli tämän juomisen suhteen, että nyt on pahasti pielessä jokin!

   Toivon, että se isäsi myöskin heräisi siihen alkoholismiinsa ja lopettaisi sen juomisensa. Ikinähän ei ole liian myöhäistä parantua ja saisitte ne tulehtuneet välinne kuntoon.

   On varmasti todella vaikeaa yrittää antaa anteeksi hänelle, mutta toivotan teille siltikin kaikkea hyvää tulevalle vuodelle.

   Poista
  2. Hieno juttu, että olet päättänyt lopettaa! Tosin, muistan kyllä edellisen krapulan, jolloin kirjoittelit samoin...

   Sellainen korjaus tuohon, etten aiheesta halunnut päihtymistarkoituksessa keskustella, vaan nimenomaan lääkityspuolta, josta myös tutkimuksen linkitin tänne kommentteihin.

   Hyvää alkavavaa vuotta 2017

   Poista
  3. Joo, ymmärsin kyllä pointtisi ihan täysin kannabiskeskustelusta ja et todellakaan siinä mitenkään päihtymistarkoituksissa ollut sitä asiaa esiin tuomassa.

   Ja ajattelin nytten tosiaan tulevan vuoden viettää raittiina. Eihän siinä mitään menetä, päin vastoin.

   Ainut ehkä on se sitten, että miten se päihteettömyys vaikuttaa omiin novelli- ja taidemaalausharrastuksiini? Yleensä kännissä on tullut tehtyä ne parhaimmat teokseni ja kirjailuni. Olen siis jopa ihan sadoilla euroilla saanut myytyä aikoinani maalaamiani taulujani ja niissä novellishommissakin on tullut myönteistä palautetta kustantajiltakin.

   Suunnittelin aloittavani jälleen myöskin punttisalilla käymisen ja kuntojuoksemisen. Kymmenen liikakiloa pitäisi saada pois ja tuota järkyttävää kaljamahaa pienemmäksi.

   Rahahommat pitäisi lisäksi saada kuntoon, kun olen ne sössinyt ryyppäämiselläni ja on tullut pikavippejä otettua vähän liikaakin. Eli kaurapuurolinjalla tulee mentyä jokin viikko, mutta siinähän sitä laihtuu samalla ja saa sitä muistuttamista mieleensä miksi ei kannata juoda.

   Kyllä tästä parannutaan vielä ja toivottavasti bloggailet ensi vuonna yhtä tiheään! :)

   Poista
  4. Päihteettömyyden voi uhkan lisäksi nähdä myös mahdollisuutena. Alice Cooper vietti aika villiä elämää, kunnes oli vaarassa menettää perheensä. Hän raitistui 80-luvun alussa ja kertoi saaneensa aivan uuden draivin laulujen tekoon ja esiintymiseen. Joten ei sitä koskaan tiedä, millä tavoin sitä voi taiteellisuuskin muuttua ja esiintyä aivan eri valossa päihteettömänä.

   Poista
  5. Ja olen kyllä todella kateellinen sinulle vaimostasi! Jos minulla olisi samalla tavalla jokin ihana nainen, niin pitäisin häntä kyllä kuin kukkaa kämmenellä ja lellisin hänet piloille.

   Se on kuitenkin elämässä ihan älyttömän hieno asia, jos on jokin ihminen siinä vierellä, ja jolle pystyy ilman häpeää puhumaan asiasta kuin asiasta.

   No onhan sitä varmasti parisuhteessa välillä niitä huonojakin hetkiä ja riitoja, mutta silloin pitäisi justiinsa muistaa ne hyvät hetket, jolloin rakastuttiin toisiinsa.

   Hyvä parisuhde on parempi kuin lottovoitto. Rahalla ja työmenestyksellä ei samanlaista rakkautta saa ikinä ostettua. Se on kultaakin kalliimpaa ja sitä kannattaa vaalia viimeiseen asti.

   Muistahan vaimoas pussata, kun alkaa keskiyöllä raketit paukkumaan! ;)

   Poista
  6. Alice Copperista ja Toivottoman blogin kauhuelokuva-jutuista tuli mieleen tuo Coopperin Perjantai 13. -biisi mieleen :)

   https://www.youtube.com/watch?v=rC_FjHNCd-A

   Poista
  7. 15-vuotiaina katsottiin riparilla leirillä nuita Perjantai 13. -leffoja VHS-nauhoilta iltasin ja olivat tytöt paineessa siellä. Pappi kertoi kanssa kummitusjuttujaan, kun oli kuulemma sinne leirin kaivoon joku nuori tyttö 1800-luvulla hukuttautunut ja muka kummitteli vielä siellä leirin alueella...

   Oli tosi mukavaa sillon siellä se meininki ja menetin poikuuteniki sillon yhden tytön kanssa. :)

   No ”virallisestihan” se sitten tapahtui vasta 16-vuotiaana, kun olin ensimmäisen tyttöystäväni kanssa viettämässä iltaa, kun oli heiltä vanhemmat poissa omakotitalosta ja sitten oli tämä tyttö kysynyt minua heille saunomaan ja katsomaan elokuvaa.

   Tämä tapahtui 90-luvulla ja kyseinen elokuva oli silloin televisiossa esitetty ”Doppleganger”. Olin korviani myöten rakastunut siihen tyttöön ja oli aivan mieletöntä, kun hän tuli seksikkäät alusvaatteet päällään ja kysyi, että tuleppa tuonne makkariin... :)

   Vähän arkoja asioitahan nämä ovat, mutta saako sitä Temeltä kysyä, että milloin itselläsi se poikuus lähti? :)

   Veikkaan, että aika naisiin menevä tyyppi olet ollut jo nuorempanakin... ;)

   Poista
 5. Niin, piti vielä tulla sanomaan, että ymmärsin kyllä, että halusit keskustella kannabiksen käytöstä sairauden hoidossa, et niinkään päihdekäytöstä. Pitäisihän siitä pystyä ihan kiihkottomasti keskustelemaan, sillä voihan lääkäri nykyiselläänkin ihan lain mukaan määrätä lääkekannabista mm. MS-taudin hoitoon. Eli olisiko kannabis AD/HD:n hoidossa edes laitonta? Ilmeisesti neurologi voi reseptin kirjoittaa.


  Huumeiden täyskielto on kyllä jo aikaa päivää sitten osoittautunut toimimattomaksi taktiikaksi huumeongelmia vastaan taistellessa. Voisiko olla järkevämpää, että myytäisiin (tai saisi itse kasvattaa) testattua ja tutkittua kannabisvalmistetta, sen sijaan että käyttäjät katukaupasta ostavat keinotekoista kannabista, jonka vaikutukset ovat arvaamattomia (esim. pysyvä psykoosi) ja joka on Suomessakin aiheuttanut useita kuolemia. Joo, en osaa tähän itse aivan varmaa mielipidettä sanoa, mutta asiaa pitäisi pystyä jossain asiantuntijaryhmässä pohtia. Ja ne asiantuntijat eivät siis voi olla sellaisia tyyppejä, jotka luulevat, että kun hieman kukkaa pössyttää, niin on seuraavana heroiinia suoneen tykittämässä. Ja sanottakoon tähän loppuun, että itse en kannabista käytä ja on erittäin epätodennäköistä, että käyttäisin, vaikka käyttö laillistettaisiin. Tilanne olisi toinen, jos minulla olisi jokin sairaus, johon kannabiksella voisin saada helpotusta.

  Asiasta kolmanteen, katsoin pari viikkoa sitten tuon Perjantai 13. päivä elokuvan, ja täytyy sanoa, että ajan hammas oli tehnyt tehtävänsä. Oli pakko kelata kohtauksia eteenpäin, ei niinku pelottanut yhtään. Katsoin myös Rosemary's babyn uudelleen, olen sen joskus vuosia sitten katsonutkin, ja se oli edelleen ihan hyvä, paitsi se loppukohtaus on ihan pösilö. Olisi ollut parempi, jos se vauva olisi ollut ihan normaali vauva ja ne tyypit olisi ollut sitä viatonta palleroa mestaamassa. Ja sitten tietenkin vauva olisi pelastettu, en minä mitään vauvojen kuolemaa toivo. Ohjaaja Roman Polanskille vaan terveisiä. Tai sitten kirjailija Ira Levinille, vaikka en kyllä tiedä mitä kirjassa tapahtui, kun en ole sitä lukenut.

  Niin ja hyvää uutta vuotta! On pitänyt jo monesti kirjoittaa, että olet todella taitava värien käyttäjä noissa maalauksissasi.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä pitäisi. Joillekin se vain on punainen vaate, koska lääkekäytöstä huolimatta sillä on maine nimenomaan päihteenä. Kaikki ihmiset eivät vain ole riittävän pitkällä evoluutiossa ymmärtääkseen, ettei asioista keskustelu leimaa sinua ongelmaryhmän edustajaksi.

   Siinä olet aivan oikeassa, että nykypolitiikka ei ole onnistunut vähentämään huumeiden tuomia ongelmia. Koko ajan katukuvassa lisääntyy huumeet, samoin kuin uusia muuntohuumeita keksitään koko ajan lisää. Tästä herääkin kysymys, miksi kasvava joukko ihmisiä tarvitsee pakoa todellisuudesta?

   Olen myös yrittänyt katsoa jotain hyvinä pitämiäni leffoja ja sarjoja vuosikymmenten takaa ja myötähäpeän vallatessa olotilaani on ollut pakko todeta, ettei monikaan ole kestänyt aikaa...

   Poista