maanantai 19. joulukuuta 2016

Mielikuvamainontaa

Jälleen yksi työnantaja aukomassa leukojaan, ettei työttömiä kiinnosta työnteko:

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/yrittaja-timo-turhautui-tyottomiin-tarjolla-nelja-vapaata-tyopaikkaa-eika-yhtaan-hakijaa-24149168/

Yrittäjä Timo Thurmanilla on erikoinen ongelma: hänen kalusteasennusfirmallaan riittäisi kasapäin töitä, mutta työttömiä ei tunnu kiinnostavan.
Thurmanin REMmontera-niminen yritys aloitti toimintansa Tampereella lokakuussa. Siitä asti vapaana on ollut neljä työpaikkaa. TE-toimiston kautta näitä työpaikkoja ei ole hakenut yksikään ihminen.
Muutamia yhteydenottoja yrittäjä on saanut, mutta haastatteluun asti kukaan ei ole tullut.
– Eräs henkilö soitteli työpaikasta kaverinsa puolesta. Ei häntä työ kiinnostanut, koska hänellä oli juuri alkanut 500 päivän ansiosidonnainen, Thurman huokaa.
Vuokratyöfirman kautta Thurman on saanut säännöllisesti työkeikoille mukaansa yhden pätevän tekijän. Lisäksi hän on onnistunut palkkaamaan omien suhteiden kautta kaksi vakituista työntekijää.
Silti työkeikkaa riittäisi niin, ettei niin pienellä miehityksellä ehdi kaikkea tehdä.
Palkkaus ei pitäisi olla este
Heti ensimmäiseksi tietysti herää kysymys: onko REMmonteralla ongelmia työehdoissa tai palkkauksessa, kun kerran ketään ei kiinnosta?
Ei ole, Thurman vakuuttaa.
– Kaikki on kunnossa ja palkka on työehtosopimuksen mukainen.
Millaisesta palkkasummasta kuukaudessa puhutaan?
– Kyllä se yli 2 000 euroa on, ja siihen vielä kilometrikorvaukset päälle.
Onko työn vaatimukset sitten niin korkeat, ettei päteviä tekijöitä löydy?
– Ei meillä ole suuria koulutusvaatimuksia. Puualan tai metallialan koulutus on eduksi, mutta jos nyt vähän käsillään jotain osaa, niin se riittää.
– Mutta tärkeintä on, että on jonkinlaista kokemusta käytännön hommista.

Millaisesta työtä kyse?

Thurman kertoo, että REMmonteran työnkuvaan kuuluu keittiön asentaminen kaikkine vaiheineen.
– Saamme viestin asiakkaalta, joka on halukas asennuttamaan keittiönsä. Sitten tavarat toimitetaan kohteeseen ja me suoritamme asennuksen. Kokonaisuuteen kuuluvat kaikki palvelut: sähkötyöt, putkityöt ja maalaustyöt.
Työntekijöiden löytäminen on ollut vaikeaa myös Thurmanin kollegoilla.
– Kaikki, joiden kanssa olen jutellut, ovat samaa mieltä: vaikeaa on. Myös puutyöalalla on jatkuvat puute työntekijöistä.
Ennen REMmonteran perustamista Thurman on ehtinyt pyörittämään Remholz-yritystään yli 20 vuotta.
Remholz Oy on erikoispuusepänliike, joka tekee julkisitilojen kalusteita ja vaativia erikoiskalusteita
Firmassa työskentelee seitsemän puuseppää, ja se toimii Tampereella Leinolassa. Viime vuonna yrityksellä oli noin miljoonan euron liikevaihto.Remholzin pitkäaikaisin työntekijä on ollut mukana perustamisvuodesta 1994.
Thurman toimii molempien yritysten johdossa.

”Ryhtiä touhuun”

Lokakuussa 2016 Tampereella oli yli 20 000 työtöntä työnhakijaa. Se tarkoittaa 17,5 prosenttia työvoimasta.
Tamperelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) totesi hiljattain Ylen A-studiossa, että työttömyyden isoin ongelma on työpaikkojen puute. Hänen mukaansa työttömät kyllä ottavat työtä vastaan, jos sitä tarjotaan.
Thurmanin näkökulmasta asia on aivan toisin. Mikseivät hänen firmansa hommat sitten kiinnosta?
– Kyllä laiskuus on suurin syy. Nykyään halutaan vain tehdä siistejä sisätöitä. Eikä ammattikouluista tule tarpeeksi pätevää väkeä.
Samaan aikaan korkeakoulutettuja työttömiä on Suomessa noin 50 000.
– On liikaa henkilöitä, jotka haluavat tehdä kevyitä töitä, joista saa hyvän palkan.
– Pikkuisen tarvittaisiin ryhtiä tähän touhuun. Kyllä Suomen kokoisesta valtiosta luulisi töitä kaikille löytyvän. Kaikki hommat eivät vain ole niitä mieluisimpia.

Sitten pureudutaan aiheeseen tarkemmin:

"Onko työn vaatimukset sitten niin korkeat, ettei päteviä tekijöitä löydy?
– Ei meillä ole suuria koulutusvaatimuksia. Puualan tai metallialan koulutus on eduksi, mutta jos nyt vähän käsillään jotain osaa, niin se riittää."Ei meillä suuria vaatimuksia ole, mitä nyt omat työkalut, oma auto ja BC- ajokortti... Veikkaan, että noita tuskin kovinkaan monelta työttömältä löytyy?

Tämä on aivan käsittämätöntä piittaamattomuutta toimittajalta, ettei tuon vertaa voinut tarkistaa taustoja. Toisaalta, jos toimittaja on juonessa mukana ja tarkoituksena on ainoastaan luoda mielikuvaa ansiosidonnaisen varassa makoilevista työttömistä niin silloin on onnistuttu kunnolla.

Viime aikoina on paljon puhuttu median riippumattomuudesta ja tässä jälleen yksi esimerkki tarkoitushakuisesta uutisoinnista. Tarvitseeko sitä oikeastaan ihmetellä, miksi työssäkäyvät ovat tuntevat katkeruutta maksamistaan korkeista veroista kun näin uutisoidaan, että niillä rahoilla mahdollistetaan toisten sohvailu ja kaljan juominen.

Miksei kukaan kysy, että miksi työtä tekevät ja työttömät yritetään usuttaa toistensa kimppuun? Kuka hyötyy tästä vastakkainasettelusta? Itsekin olen lähipiirissäni saanut todistaa tätä, kuinka helpolla ihminen on vietävissä uutisoitavien mielikuvien ansiosta.

Päivitys 20.12.2016:

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/puuliitto-vastaa-tyottomiin-turhautuneelle-yrittajalle-ovela-julkisuustemppu-24152450/?_ga=1.48039783.1526196572.1473080280


Aluetoimitsija Pauli Ukkonen Puuliitosta toteaa, että kalusteasentajalla on oltava tulityökortti sekä luvat sähkö-, vesikaluste- ja kylmäkoneasennuksiin. Kun ilmoituksessa kerrotaan, että asentajalla on oltava omat perustyökalut ja auto kuorma-autokortteineen sekä kyky itsenäiseen asennustyöhön, hän on käytännössä melkein kuin yrittäjä tuntipalkalla.
– Tuokaan ei riitä. Kalusteiden asentamiseen pitää olla vastuuvakuutus, jos työmaalla sattuu jokin virhe. Vahingonkorvaukset saattavat olla isoja, jos asennuksessa tuleekin sekundaa. Asentajan on oikeasti oltava monitoimiosaaja, sellaista ei suoraan puusepänliikkeen hommista oteta, Ukkonen korostaa.
– Käytännössä työt ovat urakoita, pitkiä päiviä reissutöissä pitkin Suomea. Kalustevalmistajat tuovat kohteeseen ison kasan tavaraa, josta asentajan on selviydyttävä itsenäisesti. Kaikki tämä rajaa useimmat työttömät työnhakijat ulos. Harva kykenee esittämään tällaista osaamista.
Yrittäjän tarjoama palkka on Ukkosen mukaan suurin piirtein kohdallaan. Puuliiton tuorein TES kertoo, että kalusteasentaja kuuluu vaatimusryhmään kolme. Siinä peruspalkka on 2 200–2 350 euroa kuukaudessa eli 12,63–13,60 euroa tunnilta. Tähän lisätään vielä matkakorvaukset kilometreistä ja usein yöpymis- ja ruokakorvaus. Sovituista urakoista maksetaan erikseen.

Totuus valkenee. Ilmaista mainostilaa haettu vain. Todellisuudessa vaatimukset ovatkin aika reilut. Joten sitä suuremmalla syyllä on mietittävä toimittajan motiiveja kirjoittaa asiat näyttämään siltä kuin ne alkuperäisessä artikkelissa näkyivät?

29 kommenttia:

 1. Onpa Timolla ongelma tosiaan. Voi prkl sentään. Miksi tosiaan toimittaja ei tuon vertaa voi ottaa selvää, että niitä vaatimuksia oikeasti Timolla on. Että ihan kuka tahansa työtön kortistosta ei tosiaan kelpaa, vaikka vähän jotain käsillä osaisikin tehdä. Auto, omat työkalut... ja pitäiskö muka osata tehdä noita sähkö- ja putkitöitä? Kyllä siihen ihan koulutuksen tarttee. Joku juttua kommentoinut toteaakin, ettei reilu 2000e/kk lyö leiville, jos pitää omaa autoa ja työkaluja käyttää. Mutta niin ovat nyt KAIKKI työttömät laiskoja paskoja, kun eivät hae Timolle töihin. Niinhän sen täytyy olla. KAIKILTA tuet pois, niin menevät sitten töihin. Mutta ei kyllä Timpalle, kun ei ole autoa tai työkaluja.

  Näin korkeakoulutettuna työttömänä ärsyttää suunnattomasti tuo Timpan letkautus tuohon korkeakoulutettujen työttömien määrään. ''On liikaa henkilöitä, jotka haluavat tehdä kevyitä töitä, joista saa hyvän palkan.'' On muka niiden korkeakoulutettujen työttömien vika, kun ovat itse valinneet sellaisen alan, joka ei työllistä. Ja ovat valinneet alan nimenomaan työn keveyden ja hyvän palkan takia. Mitähän tuohon tuumaisivat vaikka lastentarhaopettajat? Ja Timppa on hyvä ja katsoo vaikka jonkun yliopiston koulutusohjelmien kuvauksia. Ei siellä varoiteta pahaa aavistamatonta nuorta, että tämän tutkinnon myötä et sitten välttämättä työllisty mihinkään. Puhutaan kauniita siitä, että voit työllistyä asiantuntijatyöhön sinne ja tänne, voit jatkaa tutkijakoulutukseen, tutkintoa arvostetaan myös täällä ja täällä. Jos tässä vaiheessa hoksaa kuitenkin vielä tarkastella esimerkiksi ammattibarometrejä, niin sekään ei takaa vielä mitään. Nyt voi olla pula puheterapeuteista, mutta tilanne voi olla jo aivan toinen viiden vuoden kuluttua. Ja voi Timppa hyvä, työ ei välttämättä ole kevyttä, jos se ei sisällä fyysistä työtä. Kärjistäen sanoen on eri asia lapioida paskaa vailla huolta huomisesta, kuin tehdä asiantuntijatyötä, johon sisältyy aivan erilaisia vaatimuksia ja vastuita. Ja eipä taida Timppa tietääkään, että moneen työhön, joka mielletään paperinpyörittämiseksi, kuuluu ihan sitä ''oikeaa'' työtäkin. Jos nyt tekisin omaa unelmatyötäni, niin olisin vähintään puolet työajasta maastossa kumpparit jalassa pitkin soita ja metsiä lampsien. Mäkäräiset söisivät ja hiki haisisi. Ja sitten kun se hiki alkaa haista, niin tulevat ne paarmatkin puremaan. Kevyttä hommaa. Toimistolla koostaisin raporttia useampaa vaativaa tietokoneohjelmaa käyttäen. Aikaa olisi titenkin liian vähän, koska julkisella sektorilla on tehostettu niin tehokkaasti ihmisiä ulos ja tehtäviä jaettu töihin jääneille, että tuskinpa ihan kaikkea ehtii työajalla tehdä. Kotona sitten vielä viimeistellään. Kun se paskalapion varressa huhkiva saunoo jo. Ja se hyvä palkka? Omalla alallani ei ainakaan ole paljon tuota reilua 2000 parempi. Mutta en tosiaan alaa palkan takia valinnutkaan. Enkä työn keveyden. Enkä tosiaan arvannut, että työllisyystilanne olisi tulevaisuudessa tämä, ja että harva se päivä saisin lehdestä lukea ja uutisista ja ajankohtaisohjelmista kuunnella, kun työttömät eivät halua töihin.

  VastaaPoista
 2. https://www.facebook.com/ari.b.laakso?fref=nf&pnref=story

  Nyt tarkistetaan tämä FB voima.
  Palkkaukseen johtaneesta vihjeestä tuntuva palkkio.
  Haetaan tuollaisiin Atlas Copco T35 vaunuihin MAAILMANLUOKAN porareita. GPS ohjauksen kokemus eduksi.
  Työmaat Ruotsissa ja Norjassa.
  Aloitus 2.1
  Paikkoja haettavana 5kpl
  Palkka alk 30€/h.
  Yhteydenotot Inbox tai
  post@veicon.no
  +358 45 16 99 199
  Saa mielellään jakaa.

  Niinpä niin. Tuossa yllä haetaan vaunuporaria. En tiedä minkälaisia vaatimuksia tuollaisen käyttämiseen on tai millä koulutuksella tuollaista pääsee käyttämään. Ammattikoulu+ vanhan porarin opastus? Tuntiliksa on ainakin kohdillaan. Monesti tosiaan "hyväpalkkaiset" korkeakoulutusta vaativat työt eivät todellakaan ole hyväpalkkaisia. Yliopiston opettajat tai assarit eivät vastoin yleisiä käsityksiä kieriskele rahassa. Suunnittelupuolen insinöörien palkat lähtevät 2000€/kk, eikä siihen kokemukseni mukaan tule auto-, puhelin- tai lounasetua. Vertailun vuoksi saman verran tienaa ylioppilastutkintopohjaisena kotihoitajan työssä. Tai no, vuorolisien kanssa enemmänkin.

  On Timolla vanhanaikainen käsitys korkeakoulutöistä. Insinöörinä kai olen siinä korkeakoulun kynnyksellä? Turun yliopiston rehtori kertoi Publiikin puheessaan 2009, että huolimatta Bolognan sopimuksesta, joka takaa ammattikorkeakoulusta ylemmän amk-tutkinnon suorittaneiden saavuttaneen akateemisen aseman, eivät he koskaan tule olemaan aidosti akateemisia, vaan lähinnä "pirkka"-tuotemerkillä olevia maistereita. Jos tällaista vastakkainasettelua tapaa noinkin korkealta taholta niin sopii sitä koulutuksen arvostuksen vähättelyä tavata muualtakin.

  Sitä voi vain ihmetellä, miten lisääntyvissä määrin yhteiskunnassamme vallitsee toisten syyttely. Aina on jossain toisessa ryhmittymässä jotain vikaa. En tiedä johtuuko se puhtaasti siitä, että meillä ei ole vuosiin enää ollut vahvaa johtohahmoa, kuka olisi luotsannut maatamme oikeaan suuntaan. Tähän yhteyteen on helppo vetää mukaan Kekkonen. En hänen politiikkaansa tunne, koska olin hänen valtakaudellaan hyvin nuori. Se mitä hänestä olen lukenut niin hänellä oli rohkeutta puuttua asioihin ja laittaa asioita tapahtumaan, huolimatta siitä että oli kuulemma venäjän suuntaan kallellaan.

  Kuitenkaan tuo keskinäinen kinastelu ei maastamme lopu, ennenkuin tulee vahva johtaja ja näyttää suunnan ja saa aikaiseksi yhteishengen.

  VastaaPoista
 3. No voi helvetti sentään taas!

  Tuo on kyllä aivan uskomattoman röyhkeää ja ahnetta vaatia sitä oman auton käyttöä (kilometrikorvauksista huolimatta) ja vieläpä niitä omia työkalujakin! Kuitenkin surullisen tavallista ja yleistä nykyaikana.

  Vaikka olisit kohtuullisen hyvällä ansiosidonnaisellakin, niin kyllä se omien työkalujen hankinta maksaa työttömälle aivan liikaa. Jo pelkkä laadukas akkuporakone maksaa sellaiset 200 euroa. Lisäksi ne omat työkalut kuluvat siellä työssä ja työnantajan kuuluisi maksaa myös niiden käytöstä korvausta, jota en tämän jutun yhteydessä huomannut mainittavan.

  Harvoilla työttömillä on auto käytössään ja tuskinpa se oma henkilöauto pysyisi pelkästään kulkuvälineenä työkohteesta toiseen, vaan se muodostuisi hiljalleen yhdeksi firman kuljetusautoista, jossa kulkisi mukana milloin mitäkin tavaraa ja työkrääsää viemässä tilaa ja likaamassa autoa. Eivätkä ne kilometrikorvaukset hyödytä kuin lähinnä niissä polttoainekuluissa, kun se auto kuitenkin myöskin kuluu siinä työajossa.

  Siellä on kyllä taas ollut toimittajalla pää syvällä perseessä kirjoittaessaan tuota juttua, kun ei ole tuon vertaa vaivautunut tekemään taustatyötä. Toisaalta jos toimittajallakin on ollut jo valmiiksi se ”työttömät lusmut” -asenne päällä, niin asiahan on silloin toinen.

  Tällainen uutisointi on kuitenkin erittäin haitallista työttömille, jotka ovat jo muutenkin todella heikossa asemassa työmarkkinoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä, että ilmeisesti tässä työnantaja tarkoitti, että työttömällä olisi jopa oma pakettiauto käytössään. Harvalla työssäkäyvälläkään on arkiautonaan sellaista.

   Poista
  2. Todella harvalla tosiaan on siviilissä autoa saati pakua, joka on täynnä työkaluja. Kun toimeentulo lakkaa ja jostain yrität rahaa saada niin ensimmäiseksi pitää realisoida omaisuus pois. Kuorma-autokorttiakaan ei juuri kenelläkään kuljetusalan ulkopuolella olevalla ole kun enää ei saa ajaa ilman ammattipätevyyksiä, joiden ylläpito maksaa. Suuntaus on ylipäätään ollut sellainen, että yhä harvempi enää suorittaa ajokortin saati hankkii autoa.

   Poista
 4. http://www.iltalehti.fi/tyoelama/201612192200042816_tb.shtml

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, yhtä työpaikkaa kohden siis 10 hakijaa... Työvoimapula, jota ei koskaan tullutkaan... Toisaalta mukavaa, että näitäkin uutisoidaan. Kaipaisin vain lisää skandaalimaisuutta tähänkin uutiseen, jotta yleisen mielipiteen laiskoista työttömistä omaksuneet havahtuisivat miettimään, että onko niitä työpaikka kuitenkaan jokaiselle saatavilla?

   Poista
 5. Tämä p*ska työtön on juuri kuluttanut kaksi ja puoli tuntia laskien, voiko hän edes hakea erästä työpaikkaa. Työpaikka on toisella puolella Suomea ja osa-aikainen, joten on kiikun kaakun, että selviääkö palkalla, vai jääkö reilusti pakkasen puolelle. Tämäkin on nyt varmasti noiden urputtajien mielestä väärin. Työtön elää mieluummin tuilla ja laskee ahneena tukirahoja ja työn kannattavuutta. Pakkohan se on! Jos palkkaa ja mahdollista asumistukea tulee käteen vaikka 1200e ja pakolliset menot ovat 1350e, niin yhtälö on mahdoton. Tuon tietyn työpaikan suhteen laskelmat menivät suht tasan, mutta jos en satu löytämään paikkakunnalta kohtuullista vuokra-asuntoa, niin sitten menee miinukselle. Mutta taidanpa kuitenkin hakea. Osa-aikaista, määräaikaista työtä toisella puolella Suomea. Jonka vuoksi joutuisin luopumaan edullisesta ja viihtyisästä asunnostani ja muuttamaan johonkin arvatenkin puolet pienempään siivouskoppiin. Palkalla pysyisin ehkä hengissä, mihinkään ylimääräiseen se ei riittäisi. En tunne paikkakunnalta ketään, ja reissaamiseen ei olisi varaa, joten kököttäisin siellä siivouskopissa koiran kanssa kahdestaan.

  Mutta siis kaksi ja puoli tuntia pelkästään kannattavuuslaskelmiin. Ja sen jälkeen pitäisi vielä jaksaa itse hakemus väsätä. Vaikka olen kyllä taas lukevinani työpaikkailmoituksen rivien välistä, että tekijä on jo tehtävään valmiiksi valittu. Saatan olla jo kyllä hieman vainoharhainen tuon asian suhteen... Joka tapauksessa Etelä-Suomessa sijaitsevaa työpaikkaa hakee vähintään sen toistasataa tyyppiä, joten olen jo valmiiksi pessimistinen. En pety sitten liikaa, kun viimeistä hakupäivää seuraavana päivänä sähköpostiin kilahtaa se ei kiitos -meili, valitsimme tuttavamme Teija-Tiinan, joka jo meillä yllättäen olikin töissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talousmatematiikka ei ole helppoa. Muistan tekussa opettaja kyseisellä kurssilla painotti, että jos ette muuta täällä opi niin ainakin osaatte laskea kannattaako ostaa uusi auto vai ajaako liisarilla... No, eipä korkeakoulutettuna koskaan tuollaisia asioita ole tarvinnut laskeskella kun ei ole päässyt uralla etenemään siihen pisteeseen, että tuollaisia etuuksia maksettaisiin.

   Kirjoitukseesi Osaton, voisi joku vääräleuka irviä, että tuet ovat liian suuret kun tuollaisia joudut laskeskelemaan. Totuus kuitenkin on se, että palkat ovat matalat suhteessa elämiskuluihin (asuminen, sähkö, vesi, internet, ruoka, vakuutukset, liikkuminen). Ja liikkuminen kallistuu koko ajan, joten sitä oikeasti joutuu laskemaan, miten paljon työmatkat nielevät käteen jäävästä palkasta.

   Olen jo varmaan aiemminkin maininnut, että 10v omistuksessani ollut primera on tullut maksamaan kaikkineen 0,29€/km. Työmatkakuluihin monet laskevat vain bensan, mutta jos haluaa vertailukelpoisia lukemia niin silloin täytyy huomioida, kuluvat osat, huollot, korjaukset, vakuutukset, pientarvikkeet, pesut, verot ja polttoaineet. Jotkut laskevat jopa autoon sijoitetun rahamäärän saamatta jäänyt tuotto esim. osakemarkkinoilla, mutta itse en niin pitkälle mene laskuissani.

   TE-toimiston työssäkäyntialue on 80 km, joten sellaisen työmatkan taittaminen tietää 998€ kustannuksia kuukaudessa. Toki työmatkakuluja voi vähentää verotuksessa 7000€ asti vuodessa, mutta käteen tuostakin vähennyksestä jää ehkä 1500€.

   Olet Osaton aikalailla pattitilanteessa. Toisaalta työkokemusta olisi saatava CV:n täytteeksi, jotta jatkossakin löytäisi työtä, mutta sitten taas mikä on sen hinta, jos joutuu luopumaan edullisesta asunnosta ja sosiaalisista ympyröistä. Samalla menettää rahaa myös muutossa, sillä työn pitää olla vakituinen, jotta saat muuttoavustusta. Ei auta vaikka kyseessä olisi kolmen vuoden määräaikainen pesti niin latiakaan ei heru. Ja jos omaisuus ei mahdu auton takakonttiin niin muuttaminen ei ole halpaa lystiä nimim. kolme kertaa muuttanut 300km päähän kulloisestakin asumuksesta. Kaikki itse tehden se nieli kuutisen vuotta sitten 700€

   Poista
  2. Enpä ole edes näin työttömänä tiennytkään, että muuttoavustusta saadakseen täytyy sen tulevan työsuhteen olla vakituinen. Nykyisenä pätkätyöaikana kuitenkin vakituiset työsuhteet ovat todella harvinaisia ja tätäkin muuttoavustusta monesti käytetään lyömäaseena ”laiskoja” työttömiä kohtaan, kun he eivät laiskuuttaan suostu muuttamaan työn perässä, vaikka yhteiskunta kustantaisi sen muutonkin jne.

   Osattomalle täytyy kyllä nostaa hattua, mutta itse en lähtisi paikkakuntaa vaihtamaan jonkin määräaikaisen osa-aikatyön vuoksi ja eipä minulla olisi nyt edes varaa muuttaakkaan tässä omassa taloudellisessa tilanteessani.

   Poista
  3. Kyllä niihin muuttokustannuksiin on mahdollista saada avustusta. Ennen on voinut olla toisin ja tulevaisuudessakin saattaa asiat kurjistua, mutta ainakin vielä TE-palveluiden sivuilla sanotaan, että: ''Korvausta saa kustannuksista, jotka aiheutuvat asuinirtaimiston muutosta työssäkäyntialueen ulkopuolelle uudelle työpaikkakunnalle Suomessa. Korvauksen saamisen edellytyksenä on, että työ kestää vähintään kuusi kuukautta ja työaika on vähintään 18 tuntia viikossa. Korvausta saa korkeintaan 700 euroa toteutuneiden kulujen mukaisesti.'' Eli tuon mukaan, jos minäkin työllistyisin sinne toiselle puolelle Suomea 10 kuukaudeksi, niin maksettaisiin kai pakettiauton vuokraus ja polttoaine. Mitään muuttokuljetuksia ei 700 eurolla saa. Lisää tietoa täältä: http://te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/kustannukset_ja_avustus/index.html

   Myös pitkiin työmatkoihin voi saada tukea. Työmarkkinatukeen oikeutettu voi saada matka-avustusta. Työn on kestettävä vähintään kaksi kuukautta ja työajan on oltava yli 80 % alan normaalista työajasta. Käsittääkseni tuo avustus on täysimääräinen työmarkkinatuki (siis siihen palkan päälle) ja sitä maksetaan max. 4 kk. Ensi vuoden alusta myös työttömyyskassat rupeavat maksamaan liikkuvuusavustusta, jonka tarkoituksena on tukea työn vastaanottamista pitkän työmatkan päästä. Lisää tietoa täältä: http://www.tyj.fi/fin/ajankohtaista/?2016-12-Uusi-liikkuvuusavustus-korvaa-tyomatka-ja-muuttokuluja&nid=487

   Matka-avustusta tai liikkuvuusavustusta pitää hakea ennen työn aloittamista, muuttokustannukset saa takaisin jälkeenpäin toteutuneiden kustannusten mukaan. Takuuvuokran voi yrittää saada harkinnanvaraisena toimeentulotukena kunnan sosiaalitoimesta. Sossustakin voi varmaan muuttoavustusta hakea, mutta suoraviivaisempaa on varmasti tuota TE-palveluiden tukea hakea. Toimeentulotukihakemukseen pitää liittää tiliotteet ja sen sata muuta selvitystä.

   Niin että kaikki kivet kannattaa kyllä kääntää ja kaikki mahdolliset tuet selvittää. Kyse ei ole siitä, että työtön yrittää lypsää valtiolta niin paljon rahaa kuin vain voi, vaan siitä että työtön osaa käyttää kaikki hänelle kuuluvat tuet parantaakseen omaa tilannettaan ja päästäkseen iloiseksi veronmaksajaksi.

   Poista
  4. Kappas, niin ovat asiat muuttuneet sitten 2010. Hyvähän tuo on että nykyisin saa, silloin ei saanut. Ilmeisesti tuolloin vielä uskottiin työttömyyden olevan työttömän oma syy ja ettei finanssikriisi koskea Suomea...

   "työtön osaa käyttää kaikki hänelle kuuluvat tuet parantaakseen omaa tilannettaan ja päästäkseen iloiseksi veronmaksajaksi. "- nyt on nasevasti ilmaistu. Kaikkihan me veroja haluamme maksaa..

   Poista
  5. No sehän se tässä tilanteesa eniten korpeaakin, kun oikeasti haluaisi tehdä töitä ja maksaa niitä veroja, muttei vaan saa, ei vaikka minkälaisia kevätjuhlaliikkeitä tekisi. Ja sitten joka puolelta saa kuunnella, kuinka työlliset ovat kyllästynett elättämään työhaluttomia työttömiä verorahoillaan. Jos on oikeasti noin ankeaa maksaa palkastaan niitä veroja, niin suosittelen muuttamaan johonkin banaanivaltioon, jossa verotus on kevyempi ja sosiaaliturva olematon. Säästyneellä rahalla kannattaa sitten rakentaa sähköaita kodin ympärille, jotteivat köyhät ja katkeroituneet tule nälissänsä ikkunasta sisään. Ei passaa kovin harmistua niistä maassa makaavista kerjäläisistä tai väkivaltaisista mielenosoituksista. Ja jos on tosiaan sitä mieltä, että on verorahoja jaettaessa ainoastaan maksajapuolella, niin sopii maksaa muksujen päivähoito ja koulutus kokonaisuudessaan omasta pussista, sairaanhoito ihan kokonaan itse jne. Ja omakin koulutus pitää sitten siinä tilanteessa maksaa takautuvasti takaisin. Työttömäksi tai työkyvyttömäksi joutuessaan ei sovi valittaa, vaan maksaa loisiminen ihan itse. Eläkettäkään ei kyllä ihan niillä palkasta vähennettävillä eläkemaksuilla kateta, joten eläkettäkin sopii nostaa vähemmän. Tai tehdä töitä eläkkeensä eteen.

   Poista
  6. Tuo on muuten hyvä pointti, että työttömyyskorvaukset ovat vain pieni osa siitä mihin kaikkeen niitä verovaroja käytetään. Sitten jos vielä aletaan laskemaan, että kuinka naurettavan mitätön summa niistä sen yhden ”elätte minun verorahoillani” -huutelijan verorahoista menee juuri niihin työttömien korvauksiin. Eihän sillä ole käytännössä yhtään mitään vaikutusta siihen huutelijan arkielämään.

   Sitten on vielä tämä toinen idioottimainen ”tuet pois niin alkaa työt maistumaan” -möläytys. No eihän se ole siitä työttömästä kokonaan kiinni, että pääseekö niitä töitä maistelemaan, vaan yleensä se on työnantaja, joka viime kädessä päättää kenet palkkaa ja yleensä ei työtöntä palkata.

   Nämä tuet takaavat myös jonkinlaisen yhteiskuntarauhan, sillä ilman niitä täällä alkaisi olemaan hengenvaarallista. Eikä se vaara rajoittuisi pelkästään hyväosasiin, vaan kyllä siinä pidemmässä juoksussa alettaisiin oman käden oikeudella ottamaan ihan keneltä vain, jolla sattuu enemmän jotain tarpeellista olemaan.

   Poista
  7. Leukojen louskutus tuskin tulee koskaan loppumaan, aina tarvitaan syntipukki, jonka kimppuun joukolla käydään ja siinä vouhotuksessa unohdetaan se oma paha olo jota usein tällaisissa puuhissa puretaan.

   Olet siinä aivan oikeassa, että yhteiskuntarauha olisi koetuksella jos tuet poistettaisiin. Siinä vaiheessa kun on omasta selviytymisestä kyse niin riippuen mielentilasta, kuinka pahasti on antanut periksi, siinä joko antaa lopullisesti periksi ja kuolee pois tai sitten alkukantainen selviytymisvietti laukeaa ja silloin kaikki ovat vapaata riistaa. Vankila ei tuolloin ole rangaistus vaan helpotus. Mutta tätähän eivät nuo huutelijat koskaan mieti.

   Poista
 6. Puuliitto on antanut vastineensa:

  http://www.aamulehti.fi/kotimaa/puuliitto-vastaa-tyottomiin-turhautuneelle-yrittajalle-ovela-julkisuustemppu-24152450/?_ga=1.48039783.1526196572.1473080280

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että Puuliiton puolelta puututtiin tähän tapaukseen ja saatiin asiasta oikeaa informaatiota julkisuuteen.

   Poista
  2. On kertakaikkiaan asiallista, että puuliitto reagoi asiaan nopeasti. Tänä päivänä tuntuu työttömät olevan vapaata riistaa, mitä tulee syyllistämiseen ja haukkumiseen. Kokeillapa vaihtaa noiden parjauslauseiden työttömän tilalle vaikkapa jonkun muun kansallisuuden edustajat niin on välittömästi kukkahattutädit osoittamassa sormella, ettei noin saa sanoa! Kumma kyllä, työttömällä ei ole minkäänlaista turvaa vaan mediassa voidaan aika vapaasti haukkua ties miksikä.

   Täytyy muistaa, että jo 50 000 näistä laiskureista ja vetelyksistä on suorittanut korkeakoulututkinnon. Enkä nyt keuli sillä, sillä valtaosalla työttömistä on jokin tutkinto allaan, joten tuskin ovat laiskureita. Kyllästymiseen asti saa jauhaa aiheesta, miten työtä tekevät elävät joukkoharhaisessa käsityksessä omasta erinomaisuudestaan, koska ovat työelämässä. Vaikka pelkäävät joka YT-kierroksella, niin silti kuvittelevat olevansa niin erityisiä osaajia, etteivät ole korvattavissa. Monellakin tasolla surullista, ettei pystytä ajattelemaan omilla aivoillaan ja omaksutaan vain näitä valmiiksi pureskeltuja mielipiteitä, joita media niin mieluusti heille syöttää.

   Poista
  3. Timppa strikes back:

   http://www.aamulehti.fi/kotimaa/mita-oikein-tapahtui-yrittaja-timo-etsii-yha-kalusteasentajia-ja-pysyy-sanojensa-takana-24155214/

   ”Thurman kevensi vaatimuksia. Hän kertoo, että tähän kevennettyyn ilmoitukseen REMmontera sai neljä hakupaperia, joista yksi hakija olikin jo saanut töitä. Thurman sanoo, että muista kolmesta hakupaperista puuttui merkittäviä jaksoja työhistoriasta ja jopa syntymäaika. Yksi soitti kaverinsa puolesta. Hakijat eivät olleet sellaisia, joita Thurman työhön tarvitsi.”

   ”...puuttui merkittäviä jaksoja työhistoriasta...”

   Hmm... Ensin tämä työnantaja haukkuu työttömät laiskoiksi, kun eivät hae hänelle töihin, ja sitten kun hän saa työttömiltä hakemuksia, hän hylkää hakijat, koska heiltä puuttui ”merkittäviä jaksoja työhistoriasta”. Kuinkahan monella työttömällä on täysin aukoton CV?

   Mielestäni nykyaikana ei ole mitenkään tavatonta, että jopa työssäkäyvillä voi olla takanaan pitkiäkin työttömyyskausia pätkätöineen. Nykyisin on todella vanhanaikaista ja kohtuutonta vaatia katkeamatonta työuraa. Tässä sen taas näkee kuinka epätoivoista se työn hakeminen on työttömänä, kun työnantajien asenteet ovat mitä ovat. Pitäisi olla työpaikka, että voi saada työpaikan.

   Ja mitä tulee tähän uuteen (vuokra)työpaikkailmoitukseen, niin nyt vaaditaan hakijalta kokemusta ammattimaisesta kalusteasentamisesta 1-5 vuoden verran ja edelleen sitä omaa autoa, joten kyllähän tuossa minusta on edelleen aika kovat vaatimukset näin tavallisen autottoman työttömän näkökulmasta katsottuna. Tuollaiset oman auton omistavat ja vuosia kalusteasennuksia tehneet ovat jo suurelta osin työelämässä kyseisellä alalla jollakin muulla työnantajalla ja eivät hae Timpalle töihin. Tosin jutussa kyllä mainitaan, että ”Lisäksi Thurmaniin on ollut yhteydessä viides tarjokas. Tämä on kuitenkin ollut pääosin kilpailijan palveluksessa, eikä Thurman siksi pitänyt tarjokasta soveliaana valintana.” Eli eipä ole nirsolle Timpalle kelvannut edes alan ammattilainen, kun on sattunut aikaisemmin olemaan kilpailijalla töissä. En oikein tässä yhteydessä ymmärrä tuotakaan. Vähän sama kuin ei huolittaisi vaikkapa S-marketin kassalle töihin, kun aikaisemmin olisi tehnyt täsmälleen samaa työtä K-marketissa.

   Poista
  4. Hah, nyt ei kelpaa edes toisen palveluksessa oleva... Kai sitä voisi suojon vajotessaan hetkeksi pysähtyä miettimään asioita, sillä hutiloimalla vain vajoaa syvemmälle

   Poista
  5. Kyllä nyt Timppa kaivaa kuoppaansa oikein kauhakuormaajalla entistä syvemmäksi. Vai miten on mahdollista löytää työntekijä, jolla on aukoton työhistoria, kokemusta ammattimaisesta kalusteasentamisesta, mutta joka ei ole ollut kilpailevalla firmalla töissä? Olenko tyhmä, vai onko tämä nyt täysin mahdoton yhtälö?

   Näitäkin juttuja kuitenkin osa tolloista kommentoi tyyliin ''mikä on, kun ei työ kelpaa, tuet pois, niin alkaa kelvata!''. Työ reilun parin tonnin palkalla kelpaisi kylä jopa maisterille, mutta ei tässä voi autoksi muuttua tai tyhjästä vaadittua työkokemusta taikoa. Melkein vielä rasittavampia kommentoijia ovat nämä ''tälläkin hetkellä on 20 000 työpaikkaa auki, mikä on kun ei työ kelpaa?'' -tyypit. Kuinka tyhmä sitä pitää olla, ettei tajua sitä faktaa, että AINA on työpaikkoja avoinna, vaikka olisi täystyöllisyys. Ja että työpaikat kyllä kelpaisivat satojen tuhansien työttömien armeijalle, mutta työttömät eivät työnantajille kelpaa. Työnantaja odottaa, että hänelle tarjoillaan hopeavadilla koulutettu ja kokenut, tarpeeksi nätti ja nuori työntekijä, joka vaihtaa työpaikkaa, eikä ole häpäissyt itseänsä työttömyystukia nostellen. Työntekijän perehdyttämiseen ei työnantaja enää suostu käyttämään aikaa ja varoja, ja siksipä hän naukuu joka tuutissa, ettei osaavaa työvoimaa löydy. Työntekijän palkkaaminen on niin suuri riski, että 4 kuukauden koeaika ei riitä, vaan pitäisi saada potkaista työntekijä pellolle ihan milloin ja mistä syystä vain. Ja palkkaakin pitäisi hyväkkäille maksaa! Eikö riittä se ilo, että saa osallistua yhteiskunnan toimintaan, eikö valtio voi maksaa työntekijälle palkkaa sosiaaliturvan muodossa? Jo on mallillaan maailma.

   Poista
 7. Kahdella tonnilla ei kyllä tuollaista moniosaajaa saa mistään. Jos omaa hyvät kädentaidot ja on noita asennus / remppahommia enemmän tehnyt niin ei kukaan ammattimies alle 3 tonnin edes vilkaise. Reissuhommat on muutenkin pidemmän päälle erittäin raskaita ja niistä täytyykin saada hyvää liksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan saa. Tässä heti toisessa kommentissa olen facebookista kopioinut työpaikkailmoituksen, jossa reissuhommiin haetaan vaunuporaria palkan ollessa alkaen 30€/h. Toki työmaat olivat Ruotsissa ja Norjassa, mutta antaa jotain perspektiiviä reissumiesten palkkoihin liki 5000€/kk palkka. ns. paskatöihin lukeutuva työ on tuo reissutyö eli teet viikon pitkää päivää jossain kaukana, asuen parakissa ja vain viikonloppuisin pääset kotiin niin kyllä siitä täytyy silloin maksaa vähän ekstraa, jotta tekijöitä löytyy.

   Poista
 8. Jälleen kerran aivan käsittämättömiä ideoita työttömyyteen ja työllistämiseen liittyen ja minkäpä muunkaan uutisoimana kuin Aamulehden:

  http://www.aamulehti.fi/kotimaa/eiko-firmaan-loydy-tyontekijoita-nama-kuusi-konstia-tepsivat-24156454

  ”On välttämätöntä puuttua työttömyysturvaan ja porrastaa sitä.”

  Eli tämähän tarkoittaa suomeksi työttömyyskorvausten leikkaamista, joka ei todellakaan luo niitä uusia kunnollisia työpaikkoja mitenkään, paitsi ehkä joitakin sellaisia töitä, joidenka palkalla työntekijä ei tule toimeen ja joutuu turvautumaan niihin korvauksiin ja tukiin kuitenkin.

  Lisäksi jos heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien ihmisten perustoimeentuloa aletaan heikentämään, niin ei siinä heillä enää jää energiaa siihen työn hakemiseen, koska kaikki aika menee murehtiessa, että miten selviytyy juoksevista laskuista ja riittääkö ruokaa pöytään koko kuukaudeksi. Rahat voivat olla jopa niin vähissä, ettei ole varaa edes siisteihin vaatteisiin ja matkustamiseen työhaastatteluun jos sinne asti nyt ylipäätään on edes vaivauduttu työtöntä kutsumaan.

  ”Työllistämistä pitää ehdottomasti helpottaa lainsäädännöllä. Käytännössä se tarkoittaa, että irtisanomista helpotetaan.”

  Ööö... Miten potkujen antamisen helpottaminen lisää työllistämistä?

  ”Lisätään ylipäätään työmarkkinoiden joustavuutta eli lisätään mahdollisuuksia sopia työpaikkatasolla.”

  Jos tällä nyt tarkoitetaan työnantajan ja työntekijän välistä keskinäistä sopimista esimerkiksi palkasta, niin tilannehan on kuin hiiri ”neuvottelisi” kissan kanssa, että tuleeko syödyksi vaiko ei.

  ”Lisää käytännön työharjoittelua.”

  Joo ei. Harjoittelijoillekin tulisi säätää jonkinlainen minimipalkka, joka vähentäisi työnantajapuolella palkattomien harjoittelijoiden hyväksikäyttöä. Harjoittelijat tulisi myös aidosti päästää tekemään ja opettelemaan niitä alansa töitä. Ei riitä, että vaikkapa palkaton kokkiharjoittelija hoitaa tiskit ja moppaa keittiön lattian. Mielestäni tässä kohtaa pitäisi pikemminkin olla, että ”lisää käytännön työhön perehdyttämistä”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, kuin hiiri neuvottelisi kissan kanssa tuleeko syödyksi...Osuvasti ilmaistu ja tuohon se suunta valitettavasti on menossa. Eli nyt jo on työnantajan markkinat ja yhä vain halutaan antaa lisää valtaa ja vapautta työnantajalle päättää työehdoista.

   Potkujen jakamisella nopeutetaan työkiertoa. Kun lama iski Suomeen, mm Orion potki vanhoja tutkijoita pois, vaikkei firman tulos olisi sitä vaatinut. Tällä saavutettiin palkkasäästöjä kun alle vuodessa pystyttiin palkkaamaan vähemmällä kokemuksella olevia nuorempia tutkijoita.

   "Lisää käytännön harjoittelua"- tarkoittaa juuri sitä miltä se kuulostaakin eli työtä ilman palkkaa. Näinkö oikeasti saadaan Suomi nousuun kun työstä tehtävällä palkalla ei tule enää toimeen ja tavan työntekijät joutuvat jatkuvasti turvautumaan sosiaaliapuun? Tämä lisää kyllä työllisyyttä sosiaalupuolella, mutta tuoko byrokratian lisääminen oikeasti tarvittavia säästöjä, sillä veroeuroilla nekin rahoitetaan...

   Poista
  2. Ahaa, siinä potkujen antamisen helpottamisessa on sellainen kieroilu taustalla. Eli tälläkinhän kuitenkin sitten pohjimmiltaan ajetaan takaa sitä, että työtä voitaisiin teettää mieluiten kokonaan palkatta. Toisaalta on hyvä, että palkataan kokemattomampiakin, mutta eihän siitä mitään tule jos he saavat sitten kenkää heti kunhan alkaisivat olemaan alansa hyväpalkkaisia ammattilaisia.

   Poista
  3. Tuo on vain yksi teoria. Toinen voisi olla se, että työnantaja voisi palkata tekijän vain siksi aikaa kun on töitä. Toiin sanoen vakkaripestit katoaisivat ja irtisanomisen helpottumisen myötä käytännössä olisi vain määräaikaisia pestejä, sillä erotuksella, ettei työntekijä tiedä loppupäivää vaan perjantaina saatetaan sanoa ettei tarvi maanantaina tulla ja sitten keskiviikkona soi puhelin, että tuletko taas pariksi päiväksi?

   Eli tekijät palkataan vain siksi hetkeksi kun töitä on ja kun näyttää tulevan hiljaista niin heitetään väki kortistoon yhteiskunnan harteille ja sitten kun tilauskirjat täyttyvät niin kuorossa ulistaan mediassa kun ei löydy osaajia... Ei aika entinen enää palaa jolloin tehtiin viisivuptissuunnitelmia ja hiljaisina aikoina laitettiin työntekijät kouluun tai tehtiin rästissä olevia vähemmin kiireellisiä töitä pois.

   Poista
  4. Aivan.

   Eikös nykyisin kuitenkin vuokratöissä ole se meininki tuollaista, että ne työt voivat loppua milloin tahansa ja taas alkaa piankin uudelleen. Olen itse työskennellyt mm. rakennus- ja remonttitöissä ja niissä näki paljonkin tätä vuokratyövoiman ala-arvoista kohtelua. Jotkut saivat potkut jo ensimmäisenä työpäivänään, kun eivät olleet pomon mielestä tarpeeksi nopeita ja tehokkaita tai kamalassa kiireessä tehdyn työn jälki ei miellyttänyt työnjohtoa. Jos tuollainen käytäntö leviää ”normaaleihinkin” työsuhteisiin niin ei hyvä. Eihän siinä työntekijä voi ollenkaan suunnitella omaa elämäänsä seuraavaa viikkoa pidemmälle.

   Sitten kun otetaan huomioon vielä Suomessa vallitseva monimutkainen byrokratia käsittelyaikoineen lyhyiden työpätkien suhteen, niin aikamoisessa liemessä siinä joutuu se työpätkiä tekevä uimaan. Itse olisin melkeinpä mieluummin kokonaan työtön, kuin että tekisin töitä tuollaisessa jatkuvassa epävarmuudessa ja paperisodassa.

   Pätkätöiden tekemisellä ei elä täyttä elämää, vaan pätkäelämää.

   Poista
  5. Nokian tuotannossa työskennellessäni juuri noin se kävi. Kaksi tuntia ennen työvuoron loppua työnjohtaja tuli kertomaan, ettei huomenna tarvitse tulla. Ja vapaiden jälkeen sama kaveri oli sitten taas linjalla töissä... Varmasti mukava yrittää suunnitella elämää eteenpäin kuin päivä kerrallaan...

   Kaverilla oli konsulttihommissa erään automerkin maahantuontiorganisaatiossa 11 määräaikaista sopparia kolmen vuoden aikana...

   Kyllähän varmasti tuollainen pätkittäin tehty työ kuormittaa taloussuunnittelulla. Varmasti lapsiperheet hihkuvat innosta kun joutuvat puljaamaan päiväkotimaksuja ja muksun hoitamista muutenkin.

   Mielenkiintoisia CV:tä tulee jatkossa olemaan. Puristapa standardoituun kahteen sivuun sellainen silpputyöhistoria kun on viikko siellä, viikko täällä ja viikko tuolla. Siinä vuodessa ehtii tulla työkokemusta useista kymmenistä työpaikoista. Suosittelijoiden listakin voi olla aikamoinen.

   Poista