maanantai 23. tammikuuta 2017

Autoilun verotus

Tunnustaudun autoentusiastiksi, täten olisi suorastaan pöyristyttävää, mikäli en ottaisi kantaa Bernerin liikenneuudistus-ehdotukseen.

Tämän hetken ajoneuvovero on 174gr/km CO2-päästöillä 265€ vuodessa. Trafin laskurin mukaan laskettuna n. 16 tkm vuosittaisella ajosuoritteella nykyiset kustannukset ovat 1192€/vuosi. Uudella kiinteällä maksulla hinta pompsahtaa 1491€:oon ja kilometriperusteisena 1721€:oon. 
Jos tuosta laskee kilometrin hintaa niin nykytilassa kustantaa 7,4c/km. Kiinteällä 9,3c/km (+299€/vuosi) ja km-perusteisella maksulla 10,8c/km (+529€/vuosi). Joten reippaasti tulee lisää kustannuksia, vaikka auto päästää kohtalaisen vähän. 

Tuo ajoneuvoveron perusosa on muutenkin noussut reippaasti vuosien myötä:

2007: 117€
2012: 180€
2016: 226€
2017: 265€

Minun on vaikeata ymmärtää, että jos nyt ehdotetaan joko kilometri- tai aikaan perustuvaa perusveroa, niin eikö tuo jälkimmäinen ole jo olemassa nimellä: ajoneuvovero? Miksei sitä poisteta tässä yhteydessä kun ajatus oli siirtyä maksamaan käytön mukaan? Tuon jättäminen käyttöön ounastelee sitä samaa, mitä on käynyt jo nykyisen veron kanssa. Se on noussut määräajoin mm omassa primerassani 117€/vuosi -> 265€/vuosi. 

Jos tuota veroa nyt alennetaan keskimäärin 180€, kuten jossain artikkelissa oli mainittu niin eiköhän jokusen vuoden päästä sitä korotella kun huomataa, etteivät rahat riitä puhtaasti käytön mukaan kerättyinä. Ja jälleen maksetaan puhtaasti omistamisesta?

Myöskään käyttövoimaveron poistumisesta ei ollut mitään puhetta ja niitä maksavat kaikki muut paitsi bensiinikäyttöiset autot, myös ladattavat hybridit. Jos tarkoitus oli suosia vähäpäästöisiä autoja, niin miksi niitä rangaistaan käyttövoimaverolla? 

Tässäkin lienee tarkoituksena säilyttää eri käyttövoimalla toimivien autojen käytön kustannusten vertailun hankaluus. Kun maksut kerätään useasta eri lähteestä niin niitä voidaan aina eri vuosina korottaa. Parillisina vuosina korotetaan tienkäyttömaksua ja parittomina ajoneuvoveroa ja miksei varmuuden vuoksi vuosittain käyttövoimaveroa... Joten itselleen edellisinta vaihtoehtoa on liki mahdotonta laskea ja valtio voittaa aina, aivan kuin uhkapeleissä talo voittaa aina...

Eli jatkossa sitten maksat ajoneuvoveron+tienkäyttömaksun+käyttövoimaveron? Ja jos satut harrastuksen puolesta vetämään jonkinsortin kärryä perässä niin autona voisi olla jokin maasturin tyyppinen, josta sitten makselet liki 2000€ vuodessa maksuja?

Jotenkin ei nyt satu yksiin lupaukset siitä, ettei uudistuksella liikenteen kokonaisverotus kasva. Ymmärrän toki, että ympäristötavoitteet vaativat kovia otteita, jotta kansa oikeasti sitoutuu noudattamaan niitä. Mutten ymmärrä sitä, jos jo nyt maristaan siitä, ettei paikallisesti löydy riittävän nopealla aikataululla työntekijöitä saati, etteivät ihmiset ole valmiita liikkumaan työn perässä.

Laskin hiljattain kaikki mahdolliset kulut, joita omistamastani Nissan Primerasta on aiheutunut ja suhteutin ne ajettuihin kilometreihin. En mennyt niin pitkälle, että olisin laskenut saamatta jääneet tuotot sijoitustoiminnasta, sillä se ei ole koskaan varmaa, että tienaisi niin mitään, kulut sen sijaan ovat toteutuneet ja niistä on kuitit tallella niin on helppo todentaa niiden olemassaolo. Lopputulemaksi sain näin 16 tkm ajosuoritteella koko 10v auton omistamishistorian ajalta kilometrin hinnaksi 0,29€. 

En tiedä kasvaisiko lukema, jos autolla ajettaisiin enemmän vuosittain. Myös pitoaika vaikuttaa, sillä esim. pitkää työmatkaa ajaessa autoa täytyy huoltaa useammin, samoin arvonalenema olisi suurempi ja tapahtuisi useammin ts. auto täytyisi vaihtaa useammin. 

Ajatuksen tasolla leikin, että jos työmatka olisi vaikkapa se 80km/suunta, mitä pidetään työssäkäyntialueena. Juu, tiedän sen kilometrirajan poistuneen tänä vuonna, mutta jostain lukemasta on lähdettävä niin tuota pidemmälle harva suostuu enää ajamaan.

160km/pv*21,5 laskennalliset työpäivät kuukaudessa = 3440km/kk ja kilometrin hinta 0,29€ = 998€/kk maksaa työmatkat kun vertaa tilanteeseen, jossa et omista autoa, etkä tarvitse sitä työmatkoihin tai muutenkaan. Tuo tekee 10 987€ vuodessa. 

Huvitan itseäni vielä sen verran, että lasken vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa on uuden systeemin mukaisesti 4c/l halvempi bensa, 220€ halvempi ajoneuvovero ja sitten tuo km-perusteinen maksu. Arvonalenemat ja huollot/vakuutukset jätän ennalleen, sillä vaikka autovero poistuisi niin auton arvo alentuisi todennäköisesti samaa tahtia kuin ennenkin. 

Lopputulema on 0,33€/km. Se ei suurelta tunnu vieläkään, mutta 16 tkm ajosuoritteella se tekee 5271€ kun nykyisin toteutuneella 0,29€/km hinnalla vastaava summa vuodessa on 4640€. Joten uudella systeemillä autoilu maksaisi 631€ vuodessa enemmän.

Ja jos palaan tuohon 80km työmatkaan niin silloin saadaan seuraavia lukeamia: 160km/pv*21,5 laskennalliset työpäivät kuukaudessa = 3440km/kk ja kilometrin hinta 0,33€ = 1135€/kk maksaa työmatkat kun vertaa tilanteeseen, jossa et omista autoa, etkä tarvitse sitä työmatkoihin tai muutenkaan. Tuo tekee 12 487€ vuodessa. 

Täten uudella systeemillä noin pitkän työmatkan taittaminen vie 1500€ enemmän. Tämä kaikki lähtee nettoansioista pois. Toki työmatkoja voi verotuksessa vähentää 7000€ asti, mutteivat ne lähde pois 1:1 vaan todellinen vaikutus lienee muutaman tonnin luokkaa, joten tarvitseeko oikeasti ihmetellä, mikseivät ihmiset halua liikkua yhtään enempää? Ehkä halua on väärä sana, sillä oikeasti voitaneen sanoa, ettei ole varaa liikkua.

Hallituksen toimet näin ovat hyvin ristiriitaisia. Toisaalta kannustetaan liikkumaan työn perässä, mutta samalla niitä kannustimia murennetaan tekemällä liikkuminen entistä kalliimmaksi. Tuollainen reilu kymppitonni pois nettoansioista vuodessa on harvinaisen suuri summa siitä ilosta, että autoilee töihin. Tietysti julkiset ovat yksi hyvä vaihtoehto, mutta moniko on valmis kuluttamaan työmatkaan tunnin sijasta kolme?

Myös kilometrien seurantaan käytettävä teknologia on saanut paljon kritiikkiä osakseen. GPS-seurannasta tulee monelle mieleen ”isoveli valvoo”-skenaariot. Meillä monella on älykännykät taskuissamme, joiden sovelluksia käyttääksemme joudumme antamaan niille oikeuden käyttää paikannusta, kameraa ja mikrofonia, joten eikö meitä voida seurata aika hyvin jo nyt?

GPS-seurannan hyvä puoli on se, että samaan syssyyn voidaan integroida turvallisuusjärjestelmä, joka hälyttää apua jos jossain perähörhölässä ajat ojaan ja tiellä liikkuu kerran viikossa joku, jos silloinkaan. Tämäkään ei saa monia vakuuttuneeksi tuon systeemin hyödyllisyydestä. Tokihan kaikki järjestelmät vaativat kehitystä ja ylläpitoa, joten niiden lasku tulee automaattisesti autoilijalle ja taas kilometrin hinta nousee.

Salaliittoteoreetikko sisälläni kiljuu mahdollisuudesta peukaloida GPS-tietoja ja sijoittaa sinut jonnekin rikospaikalle ja terrorismilain puitteissa sinut voidaan viedä ikkunattomaan paikkaan kuulusteltavaksi kunnes murrut. Näin saadaan syntipukki kansalle ja hyvä on jälleen voittanut pahan. Uskon nimittäin vieläkin, että J.F.K:n murhasi jokin FBI/CIA:n sivussa toimiva salainen, mutta valtiollinen jaosto.

No niin, aiheeseen. Itse pitäisin hyvänä ajatuksena siirtää kaikki maksut suoraan käytettävän polttoaineen verotukseen. Se ohjaisi suoraan ihmisiä vähemmin kuluttavien autojen pariin ja opettelemaan taloudellista ajotapaa. Toki verotuotot pienenisivät autokannan uudistuessa, mutta eikö koko ilmastosopimuksen idea ollut vähentää kulutusta? Ja toisaalta, mikäpä on estänyt valtiota nostamasta verotusta aina tarpeen mukaan...

Entä sähköautot, saatat tässä välissä kysyä? Jokaisessa kodissa on jo etäluettava sähkömittari, joten eikö sellaisen asentamainen sähköautoon olisi helppo juttu? Ainakin kuvittelisin sen olevan helppo juttu, sillä maassamme on rekisterissä vasta n. 1000 sähköautoa. 

Samaan aikaan määrättäisiin voimaan EU-säädös, että kaikkiin uusiin sähköautoihin on tällainen mittari asennettava. Voi kuulostaa utopialta, mutta minusta on huomattavasti pienempi vaiva säätää standardit ja määräykset koskettamaan tällä hetkellä tuhatta autoa kuin nyt kaavailtu GPS-seuranta yksikön asentaminen maassamme liikenteessä oleviin kolmeen miljoonaan (3 048 059) autoon. (lähde: http://www.aut.fi/tilastot/autokannan_kehitys/automaaran_kehitys)


Minulla olisi halpa idea kilometrien seurantaan. Ei tarvi gps-kikkuloita asentaa, täten välttyisi huolilta yksityisyyden suojasta. Autoissa on jo matkamittari, asennetaan sen eteen minikokoinen kamera, joka nappaa kuvan mittarilukemasta aina kun virrat autoon laitetaan päälle ja lähettää sen jonnekin NSA-CIA-FBI- akselille, jossa supertietokone tunnistaa numerot ja lähettää laskun kotiin halutuin määräajoin, tietenkin vetäen välistä provikat…


29 kommenttia:

 1. Hyvät laskelmat. Kiitos niistä!

  Itse mietin sitä, että mitä tämän tarkasti laaditun, erittäin loistavasti kiihtymistä ja kiukkua luovan hillittömän hulvattoman esityksen taustalla samalla tehdään.

  Ehkä verkkovalvontalaki?... mitä muuta?

  Kahvipöydissä puhutaan taas jostain muusta, kuin siitä mitä oikeasti tapahtuu kulisseissa.

  Ja toki hallituspuolueet kuntavaalien jälkeen kokoavat taas rivinsä yhtenäisiksi.

  Hyvä esimerkki todellisista mahdollisuuksista on se, että jos oikeasti haluttaisiin laskea autoilun päästöjä, se onnistuisi heti huomenna maailmanlaajuisesti -20% laskulla.
  Pitäisi vain laskea kaikkia nopeusrajoituksia -20 km/h. Tämä on yksi harvoista päästövähennysmahdollisuuksista, joka on näin suoraan verrannollinen toisiinsa - autoilun päästöt sekä autojen ajama nopeus. 100km/h => 80km/h.

  Ajatus tuokin... toki sekin aiheuttaa itkua ja hampaiden kiristystä. Mutta se voitaisiin tehdä heti!

  VastaaPoista
 2. Tarkennus yllä olevaan vielä varmuudeksi, eli nopeuksia toki pitää laskea -20% nykyisistä, jotta saadaan -20% päästövähennys.
  Kirjoitettu -20 km/h toimii toki vain 100 km/h: laskussa. :D

  Ajatushäiriö kirjoittaessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeudenlaskulla ja biopolttoaineisiin satsaamalla, varmasti saataisiin päästöt tippumaan roimasta. Noita kaasukonversio sarjoja jo myydään muutaman tuhannen euron hintaan ja jos tuollaiset asennettaisiin bensiiniautoihin valtion tukemana niin päästöt suorastaan romahtaisivat. Ei välttämättä tarvittaisi autokannan uusiutumista edes. Se taas on eri asia, miten kansa suhtautuu siihen, että auton tavaratila menetetään...

   Etanolikäyttö lienee toinen hyvä vaihtoehto ainakin siinä mielessä, että vähentäisi riippuvuutta tuontiöljystä. Ilmeisesti ympäristövaikutukset eivät olisi niin radikaalista paremmat kuin mitä olisi biokaasulla?

   Poista
 3. Nissan Primera vm 2005:

  18000 ostohinta
  20 400 polttoaineet (19856 uusi malli)
  2700 huollot
  1800 korjaukset
  540 katsastus
  1280 verot (475 + 6590 uusi malli)
  4050 vakuutukset
  1200 renkaat
  500 nippelit ja nappelit pesut yms
  -3000 jälleenmyynti

  47170€ yht (52711 uusi malli)

  160 tkm ajoa kymmenessä vuodessa

  0,296€/km (0, 329€/km uusi malli)

  Tuossa vielä laskelmani toteutuneista kuluista ja suluissa sitten uuden mallin mukaiset hinnat jos tästä hetkestä 10v eteenpäin olisi kulurakenne suunnilleen sama. Toki tuohon voi tarttua, että autoveron poistuessa primeran saisi 5000€ halvemmalla, mutta ostaisinko jatkossa Primeran 13 000€:lla vai vaikkapa Volvo xc60 tuolla 18 000€:lla kun hinnat tulisivat alas? Taitaisin valita jälkimmäisen...

  VastaaPoista
 4. Jos nuo laskelmat ja lukemat pitävät paikkansa, niin kyllä on Suomen maassa autoilu aivan sikakallista jopa työssäkäyvällekkin!

  En yksin elävänä työttömänä itse omista autoa, kun ei ole siihen taloudellisia mahdollisuuksia ja taas kyllä vahvistuu päätös, että vaikka saisinkin vakituisen kokopäivätyön, niin en siltikään hankkisi autoa kuin äärimmäisen pakon edessä. Jollakin perusduunarin noin 2000 euron bruttopalkalla ei liiemmin autoilla tai ainakin silloin joutuu tinkimään paljon muista menoista.

  Hienosti onnistunut maalaus jälleen, varsinkin nuo taka-alan puut, jotka katoavat tuohon kelmeän vihreään valoon. Tulee ihan mieleen jokin UFO-juttu.

  VastaaPoista
 5. Nuo ovat toteutuneita lukemia, joista kuitit on tallessa. Eli täysiä tosia nuo lukemat ovat. Ei todellakaan halpaa tuo autoilu ole ja suurinta rahanmenetystä tuossa näyttelee auton arvonlasku, joka useimmiten on sitä suurempi mitä kalliimpi auto on kyseessä.

  Tuossa taulussa on vähän sellaista "Salaiset kansiot"-fiilistä. Vahingossa onnistui noinkin hyvin tuo taustasävy. Muutoin ei kovin kaksinen ole, mutta kuten valtaosa maalauksistani, kuitenkin tunnistettavia elementtejä löytyy..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun on Twin Peaksistakin uusi tuotantokausi tulossa, niin voisit samassa hengessä kokeilla jotakin utuista metsämaalausta.

   http://s.storage.akamai.coub.com/get/b57/p/coub/simple/cw_timeline_pic/a01884d2953/8a84f7d798829ee16a123/big_1440261058_image.jpg

   Tuon tyyppinen toimisi hienosti ihan isommallakin panoraama-mallisella taulupohjakankaalla. Maalaisit vain ekana yksityiskohtaisesti nuo kuusikot pienellä teräväkärkisellä siveltimellä ja sitten ottaisit käyttöön isomman pyörösiveltimen, jolla hankaisit pyöröliikkein kuivahkoa maaliseosta kuusikoiden päälle usvaksi ja taivaaksi. Etuala jäisi tietenkin vähemmän sen seoksen peittoon ja vastaavasti taka-ala saisi peittyä enemmänkin, kuitenkin niin, että kuusikko vielä kuultaisi sieltä hennosti lävitse.

   Värejäkään et tarvitsisi kuin erittäin tumman violetin ja sen sekoitettuna vaalean harmaaseen.

   Tuohon voisi sopia vielä vasemmalle kultaisen leikkauksen kohdalle pilvien takaa kajastava pyöreä kuutamo tai aurinko elävöittämään teosta.

   Olisi aloittelijallekin maalausteknisesti helppo ja hyvin onnistuessaan näyttävä minimalistinen teos.

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä, vielä en tunne olevani valmis ottamaan haastetta vastaan...

   Poista
 6. Sivusit tässä bloggauksessasi hieman näitäkin salaliittoteorioita ja tänään nyt kirjoitin kriittisesti paikkakuntani sanomalehden kotisivuille työttömyyteen liittyvään juttuun kommenttia palkattomista työharjoitteluista. Kerroin kirjoituksessani aivan asiallisesti ilman mitään kiihkoiluja, etteivät työnantajat yleensä ota tosissaan näitä palkattomia harjoitteluja, vaan hakevat sitä oikeaa palkallista työhistoriaa, joka oman kokemukseni mukaan on aivan täysin totta. Kirjoitustani ei näköjään ikinä kuitenkaan julkaistu, mutta kaikkia työttömiä syyllistäviä törkeitäkin kommentteja silti ilmestyy jutun yhteyteen ilman mitään sensuuria...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kennedyn murhastakinhan on niitä teorioita, että hänet salamurhattiin juurikin sen vuoksi, koska 60-luvun alussa viritteillä ollut ”Kuuhuijaus” alkoi lähteä lapasesta ja mies olisi ollut paljastamassa sen koko maailman tietouteen rauhan ja globaalin avaruusyhteistyön merkeissä ja sehän tietenkin olisi ollut kansallinen häpeä pahimman Kylmän Sodan käydessä venäläisiä vastaan ja lisäksi merkittävä takaisku uskottavalle sotavarustelun rahoitukselle (Vietnamin sota) ja tahoille, jotka siitä eniten hyötyivät kulissien takana.

   Kyllähän se on niin, ettei siellä vieläkään mitkään ”Trumpit” lopullisia asioita päätä, vaan siellä ovat korkeat sotakenraalit ja salainen palvelu loppupeleissä sanomassa sen viimeisen sanan. Presidentti on vain langoista ohjailtava ”nukke” ja populistinen ”puhuva pää”.

   Näin jos kirjoittaa tai ajattelee vastoin yleistä (aivopestyä) mielipidettä, niin pidetään heti ”foliopäänä”, mutta itse jokainen voi kuitenkin aina ajatella niillä omilla aivoillaan ja ottaa sen päänsä pois sieltä kanin kolostaan.

   Poista
  2. Alkaa tulemaan mieleen se Arskan ”Running Man” -leffa, jossa kansan mielipiteitä muokataan median avulla ja ”rikollisia” (työttömiä) tuomitaan median aivopestyn kansan tuomaroimana ties mihin toimenpiteisiin ”kuntoutumaan”.

   70-luvulla, kun isäni aloitti jo tänne päiville asti kestäneen työuransa samassa työpaikassaan, ei ollut mitään palkattomia harjoitteluja, vaan hän sai heti täyttä palkkaa ja kokeneempi työntekijä opetti hänelle ne työtehtävänsä ja ”souhdun kantaminen” siirtyi sukupolvelta toiselle luontevasti ja jopa tehokkaasti.

   Muistelen, että kerroit aikaisemmissa kirjoituksissasi, että olit sinne satamaan logistiikan insinööriharjoittelijana kehittänyt jonkin nerokkaan työratkaisun ja jos silloin oltaisiin eletty sitä 70-lukua, niin veikkaanpa, että sinut olisi ylennetty koko sataman päälliköksi ja olisit nauttinut vakituisesta työstä nykyisyyteen. Nykyisin mikään ei vain riitä ja työnantajat vain tahtovat imeä sinusta kaiken hyödyn irti ja nakata sitten roskiin kuin yhden illan huumassa käytetyn kortsun.

   Poista
  3. Sitä kun mieli tylsistyy niin helposti ryhtyy uskomaan kaikennäköisiin salaliittoihin...Toiset ovat aika viihdyttäviäkin ja toiset taas niin kertakaikkisen järjettömiä, että niiden täytyy olla totta.

   Entiseen aikaan eläneet kokivat maailman niin erilaisena kuin me myöhemmin syntyneet. X-sukupolven sanotaan olevan ensimmäinen sukupolvi sitten 1850-luvun pulavuosien, joka tulee jäämään vanhempiaan köyhemmiksi. Yksi asia myös on puuttunut aikaisemmilta sukupolvilta, nimittäin kilpailu. X-sukupolven ja sitä myöhemmät sukupolvet ovat joutuneet kilpailemaan opiskelupaikoista lähtien kaikesta.

   On niin huvittavaa kuulla vanhemman polven puhuvan siitä, miten töihin vain mentiin, kuten ajatuksesta, että tehokasta työaikaa on vain 4-6h päivässä ja loppuaika viihdytään aikuisten päiväkerhosta. Meidän nuorempien ikäpolven aikana on tullut automaatio, robotisaatio, ylikansoitus, tuotannon tehostamiset yms yms, jotka ovat monelta suunnalta vaikuttaneet siihen, ettei enää kaikille riitä työtä.

   Enpä muista lukeneeni tutkimuksia siitä, että menneisyydessä olisi säännönmukaisesti joutuneet opiskelijat ja työelämässä olevat turvautumaan dopinkiin pärjätäkseen alati kiristyvässä markkinatilanteessa? Myös tehokkuusvaatimukset alkavat olla sitä luokkaa, ettei ihminen enää kykenen niitä täyttämään.

   En mitään nerokasta systeemiä kehittänyt, mutta tein pohjatyön sille, että koko sataman kulunvalvontajärjestelmä, jossa yhdistettynä materiaalinohjaus systeemi, vaihdettiin ehdotukseni mukaiseen parempaan. Voihan se olla, että näillä tiedoilla minusta tosiaan voisi tulla vaikka mitä, jos eläisin 70-luvulla. Olen aina tuntenut eläväni väärään aikaan.

   Olet tuossa aivan oikeassa. Ihmisyys on vähenemään päin, ja enenevissä määrin ihmisistä tehdään koneen osia, jotka on helppo vaihtaa tuoreempaan kun kulumista on havaittavissa.

   Poista
 7. Nyt kun ollaan miehekkäästi puhuttu autoilusta, niin laitetaanpa samalla meiningillä, mutta huumori mielessä pieni pätkä kirjoittamaani uutta Bond-novellia:

  Idan Pikajuna puksutti menemään jäisillä raiteillaan. Oltiin matkalla Istanbulista Pariisiin. Budabestin välipysähdyksellä James Bond astui vaunusta ulos ja nosti mustan kansitakkinsa kaulukset pystyyn kylmän viiman piiskatessa miehen savukkeen melkein sammuksiin. Nyt ei saisi epäröidä! Kaksoisagentti matkusti samassa junassa ja hän voisi olla kuka tahansa, jopa se ravintolavaunussa ollut hehkeä ranskalainen kaunotar, jonka kanssa Bond oli nauttinut maittavan kalaleikkeen liiallisen valkoviinin kera. Päätä kivisti. Oli ollut typerää ja amatöörimäistä antautua alkoholin ja naisen vietäviksi.

  Kondyktoorin annettua lähtömerkin Bond palasi makuuvaunuunsa. Vaalean sinisellä sänkylakanalla lepäsi pitkät sääret, joista Bond kohotti katsettaan ylöspäin ruskettuneille naisen rinnoille.

  No mutta James, minne sinä lähdit? Cheri naurahti heilauttaen pitkää punaista tukkaansa.
  Nyt ei ole aikaa leikeille! Bond ärähti ja kaivoi sängyn alta Q-osastolta saamansa salkun, josta alkoi kokoamaan äänetöntä pistooliaan.

  Ravintolavaunussa oli hälinää Budabestista nousseiden matkustajien vallatessa istumapaikkoja. Cheri kikatti tyttömäisesti kolmannen shampanja-lasillisensa jälkeen. Bondkin oli höllentänyt kravattiaan vapautuneesti ja ehkä tästä vielä selvittäisiin säikähdyksellä?

  Herralle Vodka Martini, ravistettuna, ei sekoitettuna, kuului matala ääni Bondin tuntiessa pistoolin piipun painautuen lantiotaan vasten.

  Lähes yli kolmemetrinen tuttuakin tutumpi mies läväytti tiskiin sadan euron setelin rautaisen hymynsä kera. Hampaiden tilalla oli täydestä raudasta valetut, kiiltävät tekohampaat, joista Bond näki peilikuvana välähdyksen pikimustasta hiuskiehkurastaan.

  Kaksoisagentti oli paljastunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Moderoitu versio, kun unohtui viimeisestä nuo repliikkiviivat!) :)

   Nyt kun ollaan miehekkäästi puhuttu autoilusta, niin laitetaanpa samalla meiningillä, mutta huumori mielessä pieni pätkä kirjoittamaani uutta Bond-novellia:

   Idan Pikajuna puksutti menemään jäisillä raiteillaan. Oltiin matkalla Istanbulista Pariisiin. Budabestin välipysähdyksellä James Bond astui vaunusta ulos ja nosti mustan kansitakkinsa kaulukset pystyyn kylmän viiman piiskatessa miehen savukkeen melkein sammuksiin. Nyt ei saisi epäröidä! Kaksoisagentti matkusti samassa junassa ja hän voisi olla kuka tahansa, jopa se ravintolavaunussa ollut hehkeä ranskalainen kaunotar, jonka kanssa Bond oli nauttinut maittavan kalaleikkeen liiallisen valkoviinin kera. Päätä kivisti. Oli ollut typerää ja amatöörimäistä antautua alkoholin ja naisen vietäviksi.

   Kondyktoorin annettua lähtömerkin Bond palasi makuuvaunuunsa. Vaalean sinisellä sänkylakanalla lepäsi pitkät sääret, joista Bond kohotti katsettaan ylöspäin ruskettuneille naisen rinnoille.

   - No mutta James, minne sinä lähdit? Cheri naurahti heilauttaen pitkää punaista tukkaansa.
   - Nyt ei ole aikaa leikeille! Bond ärähti ja kaivoi sängyn alta Q-osastolta saamansa salkun, josta alkoi kokoamaan äänetöntä pistooliaan.

   Ravintolavaunussa oli hälinää Budabestista nousseiden matkustajien vallatessa istumapaikkoja. Cheri kikatti tyttömäisesti kolmannen shampanja-lasillisensa jälkeen. Bondkin oli höllentänyt kravattiaan vapautuneesti ja ehkä tästä vielä selvittäisiin säikähdyksellä?

   - Herralle Vodka Martini, ravistettuna, ei sekoitettuna, kuului matala ääni Bondin tuntiessa pistoolin piipun painautuen lantiotaan vasten.

   Lähes yli kolmemetrinen tuttuakin tutumpi mies läväytti tiskiin sadan euron setelin rautaisen hymynsä kera. Hampaiden tilalla oli täydestä raudasta valetut, kiiltävät tekohampaat, joista Bond näki peilikuvana välähdyksen pikimustasta hiuskiehkurastaan.

   Kaksoisagentti oli paljastunut.

   Poista
  2. Kannustaisin sinua edelleenkin ryhtyä kirjoittamaan näitä tarinoita blogiin. Jos siitä ei muuta kostu niin ainakin saisi ne tarinat pois riivaamasta mieltä.

   Näin blogikirjoittajana olen kokenut, että kirjoittaminen helpottaa sitä luovuuden painetta ja sitten vuorovaikutus lukijoiden kanssa tuo soppaan uuden lisämausteen.

   Suosittelen kokeilemaan. Minusta olisi mukava lukea tarinoitasi ja päästä keskustelemaan niistä. Tässä kommenttiketjussa huomio niistä hukkuu usein oman tekstini kommenttien joukkoon.

   Poista
  3. Voisihan sitä novelliblogia ihan kettuillessaan kokeillakin. Eipä siinä mitään menettäisi ja ainakin tulisi enemmän ”tosissaan” kirjoitettua, kun tietäisi, että siellä ehkä jopa ihan oikeasti luetaankin ja kommentoidaan niitä tarinoitani.

   Tiedän, ettei tämä blogisi ole sillä tavalla ”oikea väylä” jukaista niitä, mutta kun et ole rentona persoonana (ainakin vaikutat sellaiselta) pahaksesikaan pistänyt, niin on sitten aina joskus tullut huumorilla kirjoiteltua niitä tännekin.

   Muutenkin luova ja kehittävä keskustelu mielestäni tyrehtyy pian jos ei ole lupaa kirjoittaa muistakin aiheista, joita bloggauksesi ja maalauksesi saavat lukioissasi aikaan ja mieleen.

   Työttömyyskin on kuitenkin sellainen aihe, ettei siitä voi loputtomiin ammentaa ilman, että alkaa toistamaan samoja teemoja. Tokihan sen tulevan harjoittelusi suhteenhan sinulle nyt siunaantuu uusia aiheita, joista voit kokemuksiasi ja mietteitäsi tänne laitella muiden luettaviksi. Itse ainakin odotan niitä innolla ja voisipa sieltä jokunen inspiraation lähde minullekin syntyä novellin aiheeksi.

   Pidän aina tarinassa asetelmasta, jossa päähenkilö on aluksi altavastaajan roolissa, mutta sitten kuitenkin vaikeuksien kautta nousee voittoon tai edes jonkinlaiseen parempaan asemaan omalla toiminnallaan ja joskus se voi olla jopa kyseenalaistakin.

   Poista
  4. Miksi kirjoitat James Bondista? Keksi oma, ihan suomalainen hahmo. Ei mitään Varesta siis.

   Poista
  5. Bond on sillä tavalla ”helppo” ja kaikkien tuntema hahmo. Huumorimielessä pieniä pyrähdyksiä tämän hahmon maailmaan on ollut jouhevaa ja jopa mukavaakin kirjoittaa. Roger Moorehan joskus kertoi haastattelussaan, että hahmo on erittäin humoristinen, koska kuka olisi ”salainen agentti”, jolle aina kaikki tietävät tilata sen Vodka Martinin?

   Omia hahmoja on kyllä keksitty, vähän liikaakin ja melkeinpä jakomielitautisuuden tasolle asti.

   Mitä tulee Reijo Mäen turkulaiseen Jussi Varekseen, niin:

   ”Oululainen yksityisetsivä Vilho Paakki sytytti pienen sikarin jonottaessaan nakkikopille, joka oli pystytetty vappuisen Aurajoen rantaan. Kaasulla täytettyjä ilmapalloja leijaili puoleksi tyhjentyneinä ohitse. Yksi niistä oli sydämenmuotoinen, ja joku oli kirjoittanut siihen punaisella tussilla ”I love you!”. Haalareihin pukeutunut opiskelijatyttö iski Vilholle silmää kulkiessaan ohitse ja sonnusti hämillään olevan etsivän nahkarotsin kauluksen serpentiiniseppeleeseen.

   -Hyvää Vappua! Tyttö huudahti iloisesti kikattaen ja otti pitkän kulauksen omenasiideristään.

   Nakkikopilla kalju, mutta parrakas ja niskaan asti tatuoitu myyjämies jauhoi suussaan purukumiaan.

   - Parit kärkkärit sinapilla, Vilho tilasi.
   Myyjä nosti heti tiskilleen jaloissaan olevat käärmeen nahkasta tehdyt teräväkärkiset bootsinsa.
   - Muita kärkkäreitä meillä ei kuule ole, kuin nämät! Myyjä murahti tylysti.

   http://www.kotivara.fi/tuotteet/karkkari/karkkari/

   :)

   Poista
  6. Kyselisin sinulta tämän sivuston blogistilta, että mikä blogisivustoja tarjoava ilmainen kanava olisi hyvä sille novelliblogille? Itse näköjään käytät tätä Blogspottia... En ymmärrä näistä blogeiluista yhtään mitään.

   Pistetään nyt huumorilla jälleen vielä pieni hammaslääkäritarinan alku tähän mukaan:

   Koko pieni asunto oli täynnä räkäisiä nenäliinoja. Niitä oli jopa lattiallakin. Syvän kuorsauksen katkaisi kännykän soittoääni.

   Eino Laukainen, flunssainen ja krapulainen mies vastasi käheällä äänellään.
   Päivää, hammashoitolasta ilmoitamme, että sinulle on varattu huomiseksi aika kello 8:00 hammaskivien puhdistukseen.
   Röh... Köh... Voisiko aikaa mitenkään siirtää? Eino tiedusteli sekavana.
   Voi, mutta aikasi siirtyy puolella vuodella eteenpäin, meillä on valitettavasti todella kova ruuhka tällä hetkellä, puhelun toisessa päässä oleva naisääni vastasi.
   No minä tulen huomenna, Eino antautui.
   Selvä, kiitos ja kuulemiin.

   Voihan vittu, Eino pähkäili. Hän oli sairauslomallaan rakennusmaalarin työstään ankaran flunssan kourissa ja tuo perkeleen lentsu oli koetellut häntä jo koko kuluneen kylmän tammikuun. Olipa siinä hieman liiaksikin tullut lääkittyä itseään kuumilla rommipaukuilla hunajan kera. Vessassa aamukusen jälkeen miestä tuijotti peilistä harmaa naama, jonka nenän alus punoitti pahasti. Sänki muistutti jonkinlaista avohakkuualuetta.

   Kelmeä valo loisti hammashoitolan pihalyhdystä, jonka alle Eino oli parkkeerannut polkupyöränsä. Pakkasta oli lähemmäs -25 astetta ja miehen suusta puski ulos sakeaa höyryä raskaan hengityksen mukana. Olo oli vieläkin todella hutera. Eino pelkäsi hammaslääkäriä ehkä eniten entisen vaimonsa kuukautisten lisäksi. Paksun untuvatakin povitaskussa pullotti puolilitrainen Koskenkorva-pullo, jonka Eino oli edellisenä päivänä taktisesti hankkinut keskustan Alkosta. Kuului rusahdus, kun korkki aukesi ja pitkän pulputuksen jälkeen miehen valtasi hyvä lämmön tunne.

   Poista
  7. Itse päädyin tähän bloggeriin, koska minulla oli jo gmail-sähköposti ja tämän käyttöönotto ei oikeastaan ollut sen kummempi operaatio kuin uuden sähköpostiosoitteen luominen. Jotkut tykkäävät käyttää wordpressiä, mutten siihen ole tutustunut niin en osaa siitä sanoa mitään.

   Itse en ohjeita lukenut vaan kokeilemalla etenin. AD/HD:lla on muutenkin haastavaa malttaa lukea ohjeita saati ymmärtää niitä. Siksi toisinaan on mukavampi edetä kokeilemalla niin ei tee samoja virheitä montaa kertaa.

   Tuosta alkuun:

   https://support.google.com/blogger/?hl=fi#topic=3339243

   Esitän toivomuksen, jotta laitat tänne johonkin tekstiini sitten linkin blogiisi, sillä haluan käydä lukemassa tekstejäsi.

   Poista
  8. Kiitos infostasi. Pitää vielä harkita sitä novelliblogia... Hyvä juttu se kuitenkin olisi.

   Olen alkoholistina taas repsahtanut juomaan, vaikka uhosin aikaisemmin olevani koko vuoden raittiina. Tässä on nyt mennyt ihan jopa muutama päiväkin putkeen kännissä ja olo on sen mukainen. Vituttaa, hävettää ja olen pettynyt itseeni. Juomisen laukaisi sukujuhlat, jotka ovat työttömälle aina kova paikka. Niissähän aina sukulaiset tenttaavat, että mites se sinun työtilanteesi jne. Itse asiassa kirjoitinkin siitä tuonne Onnettoman blogille ja liitän sen saman kirjoitukseni nyt tähän sinullekin:

   ”Itselläni oli tänään painajaismainen parituntinen työttömänä sukujuhlissa. 

   Kekkerit alkoivat jo heti kättelyssä tympeällä fiiliksellä, kun eräs sukulaiseni ei meinannut edes tervehtiä minua, koska välimme ovat viime aikoina olleet kireähköt. No eipä tuossa vielä mitään... 

   Odottelimme viimeistä kutsuvierasta saapuvaksi ja shokikseni hän paljastuikin exäkseni, joka on ystävyyssuhteessa toiseen sukulaiseeni. Minua ei oltu tästä millään tavalla informoitu etukäteen, joten en ollut mitenkään valmistautunut kohtaamiseemme. Vanhat tunteet tietenkin roihahtivat pintaan ja olo alkoi olla todella kiusallinen, varsinkin kun exäni istuutui vastapäiseen pöytään suoraan eteeni. 

   Tilanne muuttui suorastaan sietämättömäksi yhden vanhemman sukulaiseni ryhtyessä tenttaamaan minulta työllisyystilannettani ja oli tosi nöyryyttävää alkaa siinä selittelemään omaa työttömyyttäni puolen suvun ja exän kuullen, ja etenkin kun muut samalla rehvastelivat isoon ääneen työkiireillään. Näillekin vanhemman ikäpolven edustajille on aivan turhaa alkaa puhumaan nykyisestä työttömien asemasta työmarkkinoilla ja mitä se työn hakeminen tänä päivänä oikeasti on. Ehkä olisi pitänyt jotain valehdella, mutta olin niin suuren tunnekuohun vallassa, etten kyennyt siinä hetkessä nopeasti keksimään mitään järkevää.

   Häivyin juhlista heti ensimmäisten joukossa itkun ja oksennuksen välimuotoa nieleskellen, ja nyt kotona tätä kirjoittaessa on vieläkin jotenkin aivan epätodellinen ja ahdistava olo. 

   Koira olisi kiva kaveri. Se ei tuomitse vaikka olisit kuinka työtön.”

   Taidemaalaan ja piirrän myöskin ja se alkoholi ruokkii sitä luovuutta erittäin hyvin. En ole humalassa väkivaltainen tai ilkeä, vaan enemmänkin herkkä, nauravainen ja empaattinen. Kuitenkaan se juominen ei ole hyväksi pidemmällä tähtäimellä terveyshaittojen vuoksi.

   Isäsi alkoholismin vuoksi en tiedä miten suhtaudut minuun, mutta kyllä meitäkin juoppoja on erilaisia ja kaikki eivät ole sellaisia itsekkäitä mulkkuja.

   Minulla olisi nyt ensi tiistaina hammaslääkärille aika, koska se hiton kielikasvain on minulla jälleen uusiutunut ja olen siitä sinulle täällä aikaisemminkin kertonut, jos muistat? On nyt pakko lopetella tämä juominen, että selviytyy sinne lääkärille järjissään. Näin lähemmäs 40-vuotiaana näistä krapuloista ei selvitä mitenkään edes parissakaan päivässä. Tulee unettomuutta, masennusta ja jopa suoranaista ihmisten pelkoa paniikkikohtauksineen ruokakaupassa asioidessa.

   Mutta kaikkea hyvää sinulle, kyllä tästä vielä selvitään.

   Poista
  9. Luin Osattoman blogista kirjoituksesi ja arvasin sen olevan peräisin sinun kynästäsi.

   Tiedätkö, sanoit juuri ääneen olevasi alkoholisti? Minkälaisia ajatuksia se sinussa herättää?

   Kirjoitin sinulle vastausta, mutta lähti niin sanotusti mopo käsistä ja innostuin kirjoittamaan yhden pullopostia-blogauksen, jonka julkaisen taas maanantaina kunhan saan sen valmiiksi ja kirjoitusvirheet poistettua ja ajatusvirran selkiytettyä.

   Onneksi itse en altistu sukulaisille juuri lainkaan. En tiedä onko sukuni niin paha, kuin mitä karikatyyrisesti yleensä suvusta puhutaan. En vain koskaan ole päässyt tutustumaan sukuuni.

   Sukujuhlat eivät kuulosta kovin houkuttelevilta jos ne tosiaan ovat kuvailemasi kaltaiset. Olen aina ajatellut, ettei veriside tarkoita perhettä. Minulla on läheisemmät välit erääseen pariskuntaan, joka on avioliiton kautta saatu sukulaisiksi kuin mitä minulla oli vanhempiini.

   Ehkä pettymykseni yhteiskuntaan vaikuttaa tapaani ajatella, ettei yhteisöillä ole merkitystä sillä tänä päivänä ei voida enää sanoa olevan yhteisön turvaverkkoa olemassa. Itsekeskeisyys ja oman edun tavoittelu on vienyt ihmiskunnan sellaiseen tilaan, jossa ei piakkoin ole enää edellytyksiä tämän lajin selvitä hengissä.

   Muistan kyllä kertomasi kielikasvaimen. Muistaakseni se todettiin vaarattomaksi? Ikäviähän nuo ovat kun ei itse tiedä mistä on kyse ja tietoa ei tunnu saavan.

   Voin sillä tavalla jakaa kokemuksesi, kun itsellä ilmestyi selkään outoja, epäsäännöllisiä laikkuja. Kun käytin googlea itseni tohtoroinnissa, sain lopputulokseksi ihosyövän.

   Lääkärissä käynti osoitti taudin olleen sateisesta syksystä villiintynyt ihosieni ja meni parin viikon rasvauksella pois. Oli kuitenkin harvinaisen tuskallista odottaa useampi päivä lääkäriin pääsyä kun mielessä oli ihosyöpä. Se tuntui laittavan koko elämän paussille ja sitä mietti ties minkälaisia kauhuskenaarioita.

   Jälkikäteen on varsin helppoa hymähtää tuollaisille ajatuksille, mutta eihän sitä koskaan tiedä, varsinkin jos ottaa huomioon, miten onnellisten tähtien alla on noin muutoin syntynyt.

   Niin, jätän sinut nyt jännityksen ja joutunet odottamaan kirjoitustani maanantaille. Siinä on ajatuksia sinun innottamana.

   Poista
  10. Alkoholismi herättää minussa ensinnäkin todella pahoja häpeän tunteita. Häpeän itseäni, koska olen sillä tavalla heikko, että pitää juoda ja olla jollekkin aineelle riippuvainen.

   Selvisin nytten pahimmasta krapulastani naapurityttöjen avulla ja he tarjosivat loiventavaa viiniä minullle. Makasin rappukäytävässä omassa oksennuksessani ja tytöt poimivat minut sieltä hoiviinsa.

   Häpeän ja morkkiksen määrää ei voi sanoin kuvailla. Itkettää ja oksettaa.

   Alkoholi ei sovi minulle todellakaan ja korkit pysyvät nytten kiinni todella tiukasti!

   Poista
  11. Seuraa paljastus suvustani. Äidin toisen veljen löysimme 90-luvulla kuolleena kotoaan. Hän makasi oksennuksessaan. Oli juonut itsensä tajuttomaksi ja tukehtui omaan oksennukseensa.

   Et omin avuin enää pääse irti tuosta taudista, joten HAE APUA NYT!

   Poista
  12. No todellakin!

   Tässä juuri googlettelen kaupunkini AA-kerhoja ja A-klinikkaa. Haluan ehdottomasti apua tähän helvettiin ja kyllä minä tästä toivun, koska minulla on tosi kova halu parantua siitä alkoholismista.

   En tahdo olla juoppo.

   Kalle Lähteen hyviä sanoja alkoholismista:

   https://www.youtube.com/watch?v=8qo793giwZ0

   Poista
  13. Tuokin on vakiomeininkiä kovassa krapulassa, että posteljooni rymistelee ovella ja itse meinaa aina saada sydärin silloin säikähdyksestä. Myös puhelin soi ja piipittää jatkuvasti ja kaikilla tuntuu olevan minulle asiaa.

   Pulloposti-bloggauksesi ovat mielestäni olleet sivustosi parhaimpia ja odotan kyllä niitä.

   Poista
  14. Suvussani on alkoholisteja ja ne viinageenit ovat myös minullakin. Itselläsikin kannattaa olla aivan helvetin varovainen sen alkoholin suhteen, mutta mitä olet kertonut, niin et käytä sitä juuri ollenkaan nykyisin ja hyvä niin.

   Varsinkin perheettömänä työttömänä on liian helppoa tarttua siihen ”lohtupulloon” ja se työttömyys mahdollistaa sen juomisen, kun ei tarvitse kantaa vastuuta töistä ja herätä aikaisin aamulla.

   Taisit muistaakseni joskus kertoa, että jos sinulla ei olisi rakastavaa vaimoasi, olisit jo ajat sitten juonut itsesi hautaan työttömyysvitutuksineen.

   Eihän se parisuhde raittiinakaan ole aina helppoa, mutta kyllä siinä silti on parempi elellä, kuin yksinäisenä ja surkeana alkoholistina työttömyyksineen. Naiset nyt muutenkin voivat olla todella hankalia ”menkkaränköissään” meidän miesten näkökulmasta katsottuina. Eikä me miehetkään aina osata puhua tarpeeksi tai olla läsnä.

   Poista
  15. Ja tuollaiset äidin veljen kuolleena löytämiset eivät ole todellakaan hyviä juttuja ja jättävät todella pahat henkiset arvet nuoren miehen sieluun.

   Voin vain kuvitella sitä järkytyksen määrää.

   Aina puhutaan, että täällä ei ole annettu kannettavaksemme yhtään enempää, kuin kestämme, mutta kyllä sinun tapauksessasi olet mielestäni saanut ihan liikaa sitä raskasta taakkaa selkääsi.

   Olet kuitenkin todella rohkea, kun uskallat puhua vaikeistakin elämäsi asioista näin julkisesti.

   Jotenkin kuitenkin uskon, että vielä se aurinko helottelee sinne sinunkin ”risukasaasi” ja elämässäsi käy hyvin. Asioilla on aina tapana järjestyä.

   Poista
  16. Hyvä, että edes joku on toiveikas valoisan tulevaisuuteni suhteen. Itse olen sen verran kyynistynyt, että ajattelen elämän olevan puhtaasti sarja vastoinkäymisiä.

   En nyt sanoisi, että millään tavalla olen karun elämän elänyt tai saanut kokea vastoinkäymisiä enemmän kuin muut. Kuten Buddha sen sanoisi:"ei ole hyviä tai huonoja asioita, on vain asioita ja kaikki riippuu siitä, millaisena ne itse näet".

   Mielestäni positiivisuus on p.....stä. Elämä on mitä on, jokainen sen kokee eri tavalla. Jossain vaiheessa se viimeinen vastoinkäyminen meidät jokaisen laittaa mullanalusunille...

   Poista