maanantai 29. toukokuuta 2017

Pullopostia

Alkoholismin sanotaan olevan sairaus ja ettei siihen sairastu juomalla. Tässä on mielestäni aikamoinen muna/kana-ongelma, sillä millä tavoin voi sairastaa alkoholismia jos ei ole pisaraakaan viinaa kitusiinsa kumonnut? Yhtä helpostiko sitä sairastuu ylipainoon jos ei syö lainkaan?

Olen jo aiemmin kertonut, etten oikein anna minkäänlaista painoarvoa sille, että alkoholismi olisi sairaus ja että sairauden vuoksi isäni on täysin itsekäs mulkku, joka laittoi viinan perheensä edelle ja piakkoin perheensä palvelemaan, jotta hän saisi juoda. En siis usko viinan tehneen isästäni itsekästä paskiaista vaan koen hänen aina olleen sellainen, valinnoistaan johtuen.

Omista kokemuksistani johtuen pidän tuota enemmän valintana kuin sairautena. Sillä sen ensimmäisen lasillisen jälkeen voi valita ottaako heti perään toisen vai pitääkö taukoa viikon tai kenties kuukauden verran. Kuten sanottua, näkemykseni ovat jyrkät ja niitä värittävät liki 40 vuotta sijaiskärsijänä vietetty aika alkoholistin lapsena.

Koitin mennä pintaa syvemmälle ja miettiä alkoholismia. Katsoin dokumentin One little pill, jota tähditti Babylon 5:stä tuttu Claudia Christian. Hänen sairastumisensa alkoholismiin oli omasta mielestään epätavanomainen. Hänellä oli kaikki hyvin, rakastavat vanhemmat, oma perhe, nousukiidossa oleva ura jne. Kuitenkin hän sairastui alkoholismiin.

Tässä linkki Claudian tarinaan:


Hänestä tuli juoppo, koska hän oli jatkuvasti sellaisissa tilanteissa, jotka vaativat lasillista viiniä. Pian hän huomasi juovansa jatkuvasti. Hän on kokeillut suunnilleen kaikki mahdolliset vieroitushoidot ja vasta Sinclairin metodi tepsi.

Hän on esimerkki, kuka onnistui saamaan sairautensa kuriin. Mistä heräsin pohtimaan, että kuinka paljon näitä tällaisia menestystarinoita oikein onkaan? 

Miksi kysyn tätä on se, että hän edustaa alkoholisteista kenties sitä häviävän pientä osaa, kenellä asiat ovat ns. kunnossa, mutta sortuivat silti juomaan. Valtaosalla suomalaisista taas ei ole asiat yhtä hyvin ja siksi kansanlääketiede on suosittanut juomista asioiden ratkaisemiseksi.

Toisin sanoen monilla kuten vaikka minulla on taakkasiirtymää. Isovanhempani kärsivät sodissa ja sen kotihoitona oli ryyppäys. Tämä ryyppäys sitten vaikutti vanhempiini, jolloin he jäivät vaille turvaa ja aitoa kiintymyssuhteen muodostumista omiin vanhempiinsa.

Näillä vajailla opeilla he sitten kasvattivat minut parhaan osaamisensa&-kykynsä mukaan eli aika kurjasti, sillä itsellänikin on jonkin sortin kiintymyssuhteen häiriö ja kenties jopa persoonallisuushäiriö päässyt muodustumaan.

Enkä ole ollenkaan varma, että isäni, äitini ja minun keskittymishäiriö eli ad/hd johtuisikaan geeneistä vaan traumaattisesta lapsuudesta. Tässä hyvä video aiheesta:


Takaisin alkoholismiin ja siihen, että useimmilla maassamme on jotain kautta saatua kuormaa niskassaan ja sitä tuskaa vaimentaakseen monet tukeutuvat pulloon. Siksi alkoholismista toipuva tulee kohtaamaan erittäin pahoja ja vaativia haasteita, sillä vuosikausia alkoholilla vaimennettu paha olo on edelleen siellä alla, käsittelemättömänä ja kun viinan turruttava vaikutus viedään pois, jää jäljelle vain vieroitusoireet ja se sama tuska, jota yritti paeta.

Entä jos alkoholismi ei olekaan sairaus, vaan oire koetusta  tai sukupolvien ylitse periytyneestä traumasta?
4 kommenttia:

 1. Kyllä se alkoholismi on ”sairaus” siinä mielessä jos riippuvuus käsitetään sairaudeksi. Juopoksi ei synnytä, vaikka perimälläkin on oma altistava vaikutus asiaan. Se riippuvuus alkoholista eli juoppous juurikin saavutetaan sillä kohtuuttomalla juomisella. Tämä on hidas ja jopa vuosia vievä prosessi, joka ei ilmene yhden tai toisenkaan ryyppyillan jälkeen. Ei tupakkaankaan jää koukkuun heti ensimmäisen savukkeen jälkeen. Riippuvuus alkoholista tekee myöskin juoposta sen itsekkään mulkun, vaikkei hän alunperin luonteeltaan tai persoonaltaan sellainen olisi ollutkaan. Alkoholi lopulta menee elämässä aivan kaiken edelle.

  Mitä tulee siihen ylensyöntiin, niin varmasti siinäkin on samankaltaisia piirteitä taustalla. Ihminen saa lohtua ja mielihyvää siitä syömisestä ja se menee sitten överiksi, eikä se ylipainokaan yhdessä yössä tule. Olen itse omassa alkoholismissani huomannut kuivilla kausillani, että vetelen tummaasuklaata jopa levyllisenkin päivässä, eli tavallaan se riippuvuuden kohde on vain korvaantunut toisella ”aineella”. No pienempi pahahan se suklaa olisi kuin viina, mutta ei sitäkään suklaata ole terveellistä nappailla sillä tavalla, vaikka senkin terveysvaikutuksista ollaan paljon hehkutettu.

  VastaaPoista
 2. Aamu oli nihkeä, mutta raikas. Illalla oli jopa luntakin satanut, vaikka mukamas kesää elettiin. Pekka könysi mökkinsä sängyltä ylös ja jaloissa kilisivät tyhjät kaljapullot, joista yksi kierähti mummon kutomalta matolta karkuun Ronja-kissan leikkeihin. Takkatuli oli sammunut yöllä jo ajat sitten ja Pekka kietoi vilun väreissään vilttiä ylleen. Krapula oli aivan jotakin eläimellistä. Tästä kusesta ei ihan heti selvittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Columbo-novellia ”Lohtua viinasta”:

   Jack Dawson laski seteleitään sikari suussaan ja nauroi. Oli mukavaa olla rikas. Pienimuotoinen vakuutuspetos oli tullut tehtyä rikkaan lesken kanssa ja nyt Jack tahtoi kaiken itselleen! Yksi myrkkypilleri vain sinne juoppobimbon juomaan ja kaikki olisi sitten selvää. Kukaan ei epäilisi häntä ja se narttu saisi mitä oli tilannutkin.

   Aamulla ruumis makasi eteisessä. Anne oli kuollut juotuaan ”vodka-colansa”.

   - Niin te sitten joitte eilen illalla yhdessä?, kysyi kerman väriseen takkiinsa sonnustautunut mies, jolla toinen silmä näytti oudon kierolta. Kädessä hänellä oli palava sikari ja toisessaan kuorimaton keitetty kananmuna.

   - Kyllä niin se tapahtui! Anne joi ja tuupertui tuohon! Hän oli alkoholisti!
   - Noo, mitäpä siitä viinasta... Itsekin joskun maistelen viskiä, mitä nyt vaimo siitä mäkättää minulle... Varmaan se tavallinen surullinen tarina taas... Mutta, yksi juttu vielä! En nyt halua häiritä sinua enempää, mutta huomasin, että vaimollasi oli unilääkkeitä käytössään? Vaimonikin niitä samanlaisia käyttää ja niitä ruukataan vain yksi ottaa per ilta... Tuossa tiskillä näyttäisi olevan levy, josta on kaikki tabletit puristettu ulos.

   - No ehkä hän otti ne jo aikaisemmin?

   -Niin! Ehkäpä! Sinähän sen sanoit...

   :)

   Poista
  2. Ne vanhat Columbot on tosi hyviä! Ja se näyttelijä Peter Falk muuten kans taidemaalas!

   Poista