maanantai 18. syyskuuta 2017

Insinörttiys

Insinörttinä sitä näkee maailman hyvin erilaisena ja siihen elämäntapaa usein liittyy kaiken mahdollisen mittaaminen tai ainakin kiinnostus kaiken mahdollisen mittaamisesta, sillä insinöörikään ei hetkessä keksi miten mitata erilaisia asioita.

Osallistun pilottikokeiluun, jossa kehitetään turvallista ja ennakoivaa ajotapaa. Täytyy tunnustaa, että huomioni kiinnittyi ensimmäisen mahdollisuuteen säästää 25% auton vakuutusmaksuissa, siis arvonlisäveron verran ja se jos mikä innoitti ottamaan osaa hankkeeseen.

Homma lähti siitä, että täytin verkossa lomakkeen ja sitten minulle tuli satelliittiseurantaboksi, jonka asennutin katsastusasemalla (veloituksetta). Tämän jälkeen asensin puhelimeeni sovelluksen, josta pääsen purkin tietoihin käsiksi. Ensimmäisen viiden kilometrin taajama-ajon perusteella ajotyylini näyttää turvalliselta ja täydet pisteet on kasassa.

Foliohattu-persoona minussa miettii, kun sovelluksesta ja verkkosivulta pääsee katsomaan suoraan, minkälaisia reittejä olen ajanut, että kuinka paljon tällaista yksilöityä tietoa voidaan loppupeleissä hyödyntää? Kun miettii näitä erillisinä asioina niin eivät ne niin vaarallisilta tunnu, mutta entäpä jos mietitään asiaa laajemmin, joita tulevaisuudessa voisi tapahtua?

Auto liikahtaa ja satelliittiseuranta tietää minun olevan liikkeellä minun olevan Nähdään pian! lähiprismaan, kuten niin monena tavallisena maanantaina ennenkin. Hakkeri on löytänyt keinon saada selville, milloin en ole kotona ja myy tämän tiedon parhaiten tarjoavalle rosvolle mustassa pörssissä, jonka johdosta kotiini murtaudutaan ja sieltä viedään 25 vuotta vanha Rocky vuodesohva.

Teen sähköisen rikosilmoituksen asiasta ja hetken päästä facebookin uutisvirrassa onkin mainos:”Kaipaako sohvasi päivittämistä?, Ikeasta löytyy valtava valikoima sohvia tarpeisiisi!”. Sinänsä tuo ei ole kaukana, sillä vaimon kanssa ollaan puhuttu jo pleksilasista siis pelkästään puhuttu ja sellaisia myyvän yrityksen mainos ilmestyi uutisvirtaan. Tästä on jo vuosi aikaa. Jotain puhuttiin myös valurautaisen paistinpannun hankkimisesta ja kuinka ollakaan, alle viikossa sellaisen mainos ilmestyy uutisvirtaan. Kolme päivää sitten sitten puhuttiin sarastusvalosta, että pitäisiköhän sellaista katsoa verkkokaupasta kun sinne on lahjakorttikin. Eiköhän facebookin uutisvirtaan ilmesty mainos siitäkin ja oli vielä puoleen hintaan myynnissä.

Mielenkiintoista noissa on, että vain puhuimme niistä, emme siis tehneet nettihakuja tms. Joten jää kaksi vaihtoehtoa. Toisessa puhelimen mikrofonia kuuntelee jokin ohjelma ja sitä kautta syöttää noita mainoksia. Toinen on sitten että haku-ja sijaintihistorian perusteella jokin ohjelma osaa ennustaa tarpeemme ja ehdottelee niitä uutisvirtaan.

Tuo sinällään ei kuulosta karmealta, mutta kun huomioidaan kohdennetussa mainonnassa se, että onko siellä oikeasti meille sopivin tuote tarjolla vai ehdottaako mainokset pelkästään sellaisia tuotteita, joiden valmistajat ovat maksaneet mainostajille parhaiten? Olen törmännyt sellaisiin tapauksiin, että hyvänä tuotteiden ja palveluiden arvostelupalvelu Yelp!- olisi syyllistynyt suoranaisiin valheellisesti positiivisiin asiakasarvosteluiden tuottamiseen kun taho on siitä riittävästi maksanut.

Tästä tullaan oivasti siihen, että miten enää oikeastaan voi luottaa hakutuloksiin saati käyttäjäkokemuksiin kun ne nykyään on niin helppo väärentää?

Joten tavallaan vaarallisilla vesillä ollaan tuon satelliittiseurantapurkin kanssa, vaikka se seuraakin matkaa, nopeutta, nopeudenvaihteluja, hidastuvuutta ja liikettä ylipäätään ja päättelee niiden perusteella kuinka turvallisesti ja ennakoivasti ajan, niin aina on näissä kuten niin monissa muissakin asioissa se varjoisampi puoli olemassa.


11 kommenttia:

 1. Tuttu osti uuden puhelimen joka on mahdollista avata myös sormenjäljellä ja sen kummemmin asiaa miettimättä antoi sormenjälkensä ties miten käytettäväksi. No eipä näyttänyt häntä huolestuttavan vaikka asiasta mainitsinkin. Oma foliohattu-persoonani kyllä mietti mitä kaikkea sillä on mahdollista tulevaisuudessa tai toisenlaisessa ajassa/toisenlaisten ihmisten hallitessa mahdollista tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta, on vain pakko hyväksyä teknologian mukaantulo arkeemme. On jo monia pankkikonttoreita, joissa ei voi tallettaa rahaa lainkaan vaan kaikki hoituu siellä sähköisesti. Piakkoin on vain tila, jossa saa videopuheluyhteyden virkailijaan...

   Joskus oli hyvä kun pankkien tuulikaapeissa oli maksuautomaatteja. Oli helppoa työntää vain pankkikortti masiinaan ja näpytellä tunnusluku ja sitten laittaa lasku viivakoodilukijaan ja painaa "hyväksy maksu"-nappia. Nykyisin täytyy olla netti+puhelin/tietokone ja hoitaa asia kotoonta käsin. Voin kuvitella minkälaista stressiä se aiheuttaa teknologian pudokkailla...

   Itsellä käynyt jo kolmesti niin, että ollaan vaimon kanssa puhuttu jostain hankinnasta, eikä olla netistä haettu tietoa asiasta, mutta niin vain ilmestyy muutaman päivän päästä Facebookkiin mainokseksi aikomamme hankinta...Eli puhelimen/sovelluksen on kuunneltava taukoamatta ympärillään olevia ääniä.

   Poista
  2. Tuo puhelinjuttu on kyllä jännä. Itselläni on niin aataminaikainen luuri että tässä tuollaista tuskin on kun nettiäkään en käytä kännykällä. Varsin mahdollista kuitenkin. Harva lukee mihin kaikkeen suostuu kun painaa vahvistan lukeneeni käyttöehdot-painiketta. Myönnän etten itse lue niitä juuri koskaan.

   Poista
 2. Testaa ja puhu vaikka raskaustesteistä, afrikan matkasta tai jostain tietystä automerkistä jonka mainoksia et muista nähneesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, voisipa testata ja puhua peräpukamista...

   Poista
 3. Osassa tapauksista taitaa olla kyse vain yksinkertaisesta harhasta: kun olet kiinnotunut jostain niin toki huomaat asiaa läheltä liippaavat mainoksetkin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä voi hyvin pitää paikkansa. Vaikka mieluummin foliohattuhörhönä uskon salaliittoteorioihin...

   Poista
 4. Voi toki olla noinkin mutta tuttuni, lisääntymisiässä oleva nainen saa katsoessaan youtubea kännykällä mainoksiksi lähinnä raskaustesti, ovulaatiotesti ja muita vaippa ja lapsi-mainoksia. Jos siis katsoo kännykällään. Itse käyn youtubessa vain pöytäkoneella jolloin en ole samaan aikaan kirjautunut mihinkään ja saan täysin sekalaisia mainoksia mm. auto ja tv-ohjelmista. Ja itsekkin olen siis nainen ja ikäeroa on vain parisen vuotta. Hän ei ole hakenut tietoa mistään edellämainituista koska ei ole ns. ajankohtaisia. Ilmeisesti kännykkään on joskus pitänyt laittaa ikä ja sukupuoli ja sillä perusteella sitten kännykkä itse valitsee muka-sopivat mainokset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi toisaalta mielenkiintoista tietää, että minkälainen profiili itsestä on saatu kasaan kerättyjen tietojen avulla...

   Poista
  2. Luultavasti aika tylsä/tavanomainen, mutta eihän sitä koskaan tiedä...

   Hesarissahan oli taannoin juttu, jossa joku saksalainen/hollantilainen toimittaja onnnistui toteamaan korkean tuomarin pedofiiliksi tms. pelkillä ostettavissa olevilla "yleisillä" selaustiedoilla.

   Poista
 5. Asiasta pähkinään.
  Miten te muistatte asian?
  Onko te-keskuksen sivuilla tulostettavissa olevassa todistuksessa työttömyydestä ollut aina ennenkin myös työttömyyden/työnhaun alkamispäivämäärä? Eli siis työttömyyden kokonaiskesto laskettavissa? Vai onko tämä työttömyyden/työnhaun alkupäivämäärän lisääminen tuohon todistukseen joku uusi kyykyttämislisä pitkäaikaistyöttömille?

  "Voit tulostaa Oma asiointi -palvelusta todistuksen työnhaun voimassaolosta siirtymällä etusivulta kohtaan "Kaikki asiointi" > "Oma työnhaku" > "Katsele omia työnhakutietoja". Todistuksessa näkyy milloin työnhakusi on alkanut ja mikä on työllisyystilanteesi tulostuspäivänä."

  Muistaakseni todistuksessa ei aiemmin ole ollut alkupäivämäärää? Voin tosin muistaa väärin?

  VastaaPoista