maanantai 2. lokakuuta 2017

Markkina-arvosta

Kauppalehti ilahdutti aamuani mielenkiintoisella uutisella:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/soininvaaralta-raju-ehdotus-tyontekijoiden-pisteyttaminen-helpottaisi-palkkaamista/zrasmYN9

Silpputyömarkkinat toimisivat paremmin, jos työnantajilla olisi tietoa työhakijoiden menestyksestä aiemmissa työsuhteissa, arvioi Osmo Soininvaara. Mallia voisi ottaa Trip Advisorista.

Ex-poliitikko, tietokirjailija Osmo Soininvaara ehdottaa mahdollisuutta työntekijöiden pisteyttämiseen keinoksi nykyistä edistyksellisempiin työmarkkinoihin.
Soininvaaran esitys sisältyy Sitran tiistaina julkaisemaan Työelämän taitekohdat -keskustelunavaukseen.
Soininvaara ottaisi mallia matkailusivusto Trip Advisorista, jossa asiakkaat voivat pisteyttää niin hotelleja kuin ravintoloitakin. Soininvaaran mallissa julkisen pisteytyksen kohteena olisivat siis työntekijät.
"Silpputyömarkkinat toimisivat olennaisesti paremmin, jos työnantajilla olisi tietoa työntekijän menestyksestä tämän aiemmista työsuhteissa", Soininvaara toteaa.
Soininvaara myöntää itsekin, että ideassa on ongelmakohtia.
Jotta arvioita ei käytettäisi kostona tai kiristyksen välineenä, pitäisi työntekijöillä olla oikeusturvasyistä oikeus poistaa negatiivisia arvioita itsestään. Tämä söisi kuitenkin arvioinnin tehoa.

"Se olisi sama, jos hotellinomistaja voisi vaatia Trip Advisorin sivuilta poistettavaksi kaikki huonot arvosanat", Soininvaara sanoo.
Soininvaara korostaa myös, että julkisen pisteyttämisen pitäisi olla työntekijöille vapaaehtoista. Tässäkin on tosin ongelmansa.
"Pisteytyksestä kieltäytyvä voi joutua työmarkkinoilla heikompaan asemaan verrattuna siihen suostuvaan.”

Olen vastaavaa pisteyttämistä miettinyt jo liki 15 vuotta sitten, silloin vain ajattelin sen olevan molemminsuuntainen, jossa työntekijä pystyisi antamaan pisteet työnantajalle myös, mutta hylännyt ajatuksen sen ongelmien vuoksi. Ajatushan on sinällään loistava ja osin toimiva, mutta lopulta on kyse siitä, että minkälaisin mittarein voisi noita pisteitä antaa?

Periaatteessahan noiden pisteiden määräytymiseen pitäisi vaikuttaa puhtaasti se, miten suoriutuu töistänsä. Käytännössä vain en tiedä sellaista työpaikkaa, jossa kaikki työntekijät olisivat esimiesten silmissä tasa-arvoisia. Jokaisella työpaikalla, missä olen ollut, on aina löytynyt pomon lellikki, -inhokki, pelle, nipottaja, huithapeli, ”olen vain töissä täällä”-tyyppi ja muita vähemmin määriteltäviä rooleja.

Eräässä työpaikassa oli ilmapiiriongelmia. Tämän seurauksena viisi määräaikaista ei jatkanut sopimustaan, vaikka jatkoa tarjottiin. Neljästätoista vakituisesta neljä kärsi burnoutin ja lopulta otti loparit. Heidän lisäkseen kolme muuta lähti pois, pomo mukaanlukien.

Muistan miten pääkonttorilta tuli kahtena vuotena väliportaan johtaja tekemään selvitystä, että miksi meillä on ilmapiirimittarit huonossa ääripäässä. Asiaa ei kuitenkaan viety eteenpäin ja korjattu niitä epäkohtia, mitä siellä oli. 

Eräässäkin kehityskeskustelussa kun tuli vuoro alaisen antaa palautetta esimiehen toiminnasta, pomo skippasi sen osion tokaisten, että hän täyttää tänne jotain puolestasi. Joten miten tuollaisessakin pienessä yhteisössä voi kovin rehellistä palautetta antaa saati pisteyttää toimintaa?

Vastaavanlainen pisteytys/palautejärjestelmä on voimassa netin sivustoilla, joilla yksityiset voivat tehdä kauppaa keskenään mm. huuto.net ja joillakin keskustelufoorumeilla on vastaava olemassa. Näissä kauppatapahtumissa asiointi on varsin lyhyt kun tuote ja raha vaihtaa omistajaa. 

Silloin on olemassa vain muutama parametri, jotka mittaavat myyjää/ostajaa: Myytävän tuotteen kuvauksen paikkaansapitävyys, eli kertooko myyjä realistisesti tuotteen kunnosta vai pyrkiikö saamaan pommin sälytetyksi toisen niskaan. Myyjän kommunikointi ja -toiminta, eli miten nopeasti/paljon pystyy neuvottelemaan kaupoista & miten nopeasti järjestyy toimitus/nouto.

Siinä oikeastaan pääkohdat tuosta. Miten tämä sitten työelämässä voisi toimia, kun pitää miettiä firman neuvottelukykyä työsopimusta tehdessä. Löytyykö siitä neuvotteluvaraa vai onko se kuten eräässä suunnittelutoimistossa oli: ”Tässä tämä, ota tai jätä, tulijoita riittää”-tyylinen sanelu. 

Miten firman järjestää perehdytyksen, onko rinnallasi ammattilainen opastamassa vai onko firmassa havahduttu rekryprosessiin vasta kun vanha on jo poistunut talosta? Olen sellaisestakin kuullut, että perehdytys sisälti avainkortin käytön tuntien seurantaa ja kulunvalvontaa varten ja sen jälkeen on osoitettu oma työpiste ja käsketty hommiin…

Entä jatkossa sitten, löytyykö joustoja saada muokata työaikojaan tai -tapojaan tekijälle sopivaksi esim. etäpäivien käyttö tai että tekee 4 pv 10h ja pitää perjantait vapaina tms. Entä mahdollisuus vaikuttaa lomien ajankohtaan tai saada lomaa nopeallakin aikataululla? Entä sitten miten suhtaudutaan työtaakan lisäykseen tai keventämiseen ja siihen liittyvät palkkaneuvottelut päälle?

Olen vasta raapaissut pintaa ja paljon asioita jää käsittelemättä, mutta pohjimmiltaan voi kyseessä olla, että miten tulet esimiehesi ja muun työporukan kanssa toimeen ja se määrittää pisteesi ja täten markkina-arvosi.

Mennäänkö tässä asiassa jo turhan pitkälle ihmisen tuotteistamisessa? Olen sitä ehkä muutaman kerran purnannut, että miksi meidän ihmisten pitäisi tuotteistaa itsemme? Jos kerran on määriteltävä parametrit, joiden rajoissa toimimme ja rikkoudumme niin miksei vain suoraan käytetä robotteja? Sillä mielestäni tässä on kyse siitä, että meistä tehdään koneen osia.

Hulluinta tässä lienee se seikka, että kun meidät jallitetaan mukaan tämänkaltaiseen kehittämistyöhön niin kuvittelemme siitä olevan jotain etua meille, emmekä huomaa, että meitä aletaan pian nimittämään oikeiden nimiemme sijaan ”resurssi ett0937:ksi” tms.
9 kommenttia:

 1. No ei vitussa mitään pistetyttämisiä!

  Työtodistukset ja suosittelijat ovat sitä varten, että niissä se työntekijä kehutaan maasta taivaisiin jos on ollut hyvä tekijä.

  Jo ajatuksenakin ihan hullu, että täällä netissä olisi ihmisistä tuollaisia ”arvosteluja”.

  Vihaan tätä teknologiaa, ja mihin on jäänyt sellainen reilu peli?

  No saatan olla jollakin tavalla ”mielensäpahoittaja” ja haikailla menneisiin, mutta kyllä ennen oli paremmin, ihan varmasti oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nyt oli vain yksi ajatus muiden joukossa. Eikai se nyt hullumpi juttu ole kuin mitä iltapäivälehdistä sai hiljattain lukea, ettei edes vihkitodistus riitä todistamaan, ettet ole avoliitossa alivuokralaisesi kanssa...

   http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710012200430287_u0.shtml

   Reilu peli? Johan vitsin murjaisit. Jos et satu kuulumaan tiettyihin piireihin niin en usko kohtaavasi "reilua peliä"- enää tänä päivänä. Vai miltä sinusta näyttää maamme johdon antama esimerkki:?

   http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/10/03/parempaa-loisimista/

   Poista
 2. En itsekkään innostu ajatuksesta pisteyttää ihmisiä. Työnantajia kyllä pisteytetään jollain tavalla, onhan olemassa nämä "Suomen paras työpaikka"-kilpailut. Miten tuo "kisa" toimii käytännössä niin sitä en tiedä.

  Yleensähän pisteyttäminen toimii jo kaikessa hiljaisuudessa verkostojen kautta. Pienemmillä paikkakunnilla varsinkin tiedetään millä työnantajalla on huono maine ja millä hyvä. Sama toimii työntekijöiden kanssa. Ongelmanan onkin se jos et kuulu mihinkään verkostoon tai olet jo pudonnut työelämästä kauan sitten. Miten sinua sitten pisteytetään?

  Tiedän myös tapauksia jossa huonoille työntekijöille (olleet epärehellisiä töissään) on annettu mahdollisuus joko irtisanoutua itse kera (hyvän) työtodistuksen tai vaihtoehtoisesti irtisanominen. Työtodistushan on eräänlainen pisteyttäminen. Miten tuo systeemi sitten eroaisi työtodistuksista? Annetaan täydet pisteet jos lähdet itse tai huonot pisteet ja irtisanominen? Olisihan se toki helpompaa ja nopeampaa jos jo äkkivilkaisulla näkisi minkälainen työntekijä olet ollut mutta muuten tuossa ei kyllä paljon mikään muuttuisi.

  VastaaPoista
 3. Edellisessä bloggauksessasi kerroin näistä työnantajien kohtuuttomista haastattelukutsuista ja minulle nytten pasahti jälleen sellainen aivan puun takaa. "Huomenna klo 8.30!" ja tuosta ei voitu neuvotella. Ei siis sillä, ettenkö jaksaisi herätä tai muuten minulle ei tuo ajankohta sopisi, mutta vituttaa tuollainen ylimielinen asenne sieltä toiselta puolen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän työttömälläkin on sitä muuta omaakin elämää ja ei voida olettaa, että hänen pitäisi kotonaan päivystää puhelintaan, postiluukkua/laatikkoa ja sähköpostiaan 24/7 asennossa seisten käsi lipalla ja olla reagoimassa välittömästi työnantajien kohtuuttomiin vinkeisiin.

   Ärsyttää aivan suunnattomasti tuollainen työvoiman eli ihmisten ylimielinen kohtelu. Ei me työttömät olla mitään karjaa ja lammaslaumaa, jota voi mielensä ja tarpeidensa mukaan käskyttää ja ohjailla.

   Poista
  2. Ehkäpä tuo kertoo myös työpaikasta tai työnantajasta. Jospa siellä on muutenkin keisari käskee ja työtekijä hyppää meininki?

   Oma ongelmansa olisi jo sitten se jos tuo haastattelu olisi vaikkapa toisella paikkakunnalla. Mitenpä menet noin lyhyellä varoituajalla jos et saa keneltäkään kyytiä ja autoon ei ole varaa?

   Poista
  3. No pitkäaikaistyöttömällä ei todellakaan ole varaa mihinkään autoon! Kustannukset ovat aivan järjettömät, ja alle 15 000 eurolla et saa kohtuullista menopeliä, jota ei tarvisi jatkuvasti olla korjaamassa.

   Tässä nyt vasta kaveripiirissä ystävät ostelivat ja vaihtoivat autojaan, niin kuta kuinkin sen tuon verran kustanti. Toki siinä sitten tietenkin sai vaihtorahat samalla.

   Ja automerkkeinä olivat BMV, Citroen ja Honda.

   Poista
  4. Kyllä alle viiden tonninkin saa ajokuntoisen auton mutta alta vuoden on jokin paikka korjattava 100-1000e/hintaan ja kohta sama uudestaan. Tuttu osti 1500e auton ja parissa vuodessa on mennyt korjauksiin ainakin saman verran. Melkein aina odottaa joku kohta korjausta. Tuuripeliä on muutenkin käytetyn auton osto jos ei itse ymmärrä niistä mitään eikä osaa korjata.

   Poista
  5. Lähtökohtaisesti kai ajatellaan, että työtön päivystää puhelimen ääressä ja on työmarkkinoiden käytettävissä tunneissa.... :D Itsellä kokemusta vain telemarkkinoijien soitteluista, joten puhelimen ääressä päivystäminen on osaltani saanut jäädä.

   Kaipa se jotain perverssiä tyydyttää, että saavat hyppyyttää jo valmiiksi potkittua ihmistä. Onhan työtön syntipukki korkeisiin veroihin, Suomen taloustaantumaan kun ei kuluta eli siis ei suostu käymään töissä saadakseen rahaa, jolla kuluttaa... Kukahan ensimmäisenä keksii työttömän olevan syyllinen ilmastonmuutokseen ja meidät täytyy kipata tulivuoreen, jotta ilmastonjumala saa uhrinsa ja lakkaa olemasta vihainen "kunnollisille" ihmisille...

   Noinhan se yleensä menee, mitä halvemman auton ostat, sitä enemmän rahaa menee korjauksiin.

   Poista