tiistai 9. tammikuuta 2018

Työttömän aktiivimalli

Kuka tiesi tämän? Eli 4,65% alennus työttömyyskorvaukseen on pysyvä sen 65 päivän tarkastelujakson ajan? Sen onnistuu poistamaan vain hankkiutumalla kahdeksi viikoksi täysipäivätöihin (40h/vko)

"Jos uusi 65 päivän jakso on alkanut siten, että päivärahaan on tehty 4,65 prosentin alennus, alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä. Tämä aktiivisuusehto on ankarampi kuin alkuperäinen ehto. Jos sitä ei täytä, alennus jatkuu seuraavan 65 päivän jakson alkuun asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen."

http://blogi.kansanelakelaitos.fi/arkisto/4402

Tämä on oikea säästöautomaatti. Kun 65 päivän tarkastelujakso päättyy niin tilanne arvioidaan uudestaan. Jos onnistut tekemään sen 18h vaadittuja toimenpiteitä niin uudella jaksolla ei sitten tuo 4,65% alennus työttömyyspäivärahaan tule.

Onhan se kumma jos työttömät eivät tämänkaltaisilla rangaistuksilla ota itseään niskasta kiinni ja löydä niitä töitä… Milloinhan luetaan iltapäivälehtien otsikoista, että työttömiä on massamurhattu ja syylliseksi on paljastunut työtön, joka vain raivasi työllistymisen esteet tieltään ja paransi asemaansa loputtomassa kilpailussa työpaikoista?

Kyseessä tosiaan taitaa olla hyvinvointivaltion alasajo, etenkin sosiaaliturvan. Alati kasvavat eläkemenot pakottavat hallituksen rankkoihin toimiin. En ymmärrä, miten vaikeata se on laatia eläkekatto. Tuon ikäluokan edustajat ovat saaneet tehdä töitä koko ikänsä ja heillä on velatonta omaisuutta kertyneenä runsaasti. Esimerkkinä vanhempieni 90-luvulla ostama talonrähjä. Sen arvo on kuusinkertaistunut, se siis maksaa nyt euroissa saman, mitä itse maksoivat markoissa silloin vuonna kivi&käpy.

Isäni asuu siinä yksin. Alkoholisoituneena tosin, joten en usko talon olevan enää kaksisessa kunnossa. Yleisesti ottaen on jotenkin käsittämätöntä tämä ajattelu, ettei ihmisen eri kehitysvaiheissa voida ajatella tapahtuvan muutosta aikajanan molemmissa päissä. Kun omilleen lähtee, sitä pärjää aika vaatimattomassa asunnossa ja minimaalisella budjetilla. Keskivaiheella kun on ruuhkavuodet, silloin tarvitaan tilaa ja usein sitä onkin mahdollista hankkia kun on työuran huipulla.

Miten sitten elämän ehtoolla? Miksei sitä voisi palata hieman askeettisempaan elämiseen, johon ei kuluisi niin paljoa rahaa ja miksei eläkkeet voisi sopeuttaa siihen? Kuitenkin nykyiset työssäkäyvät maksavat tämänhetkiset eläkkeet ja kun syntyvyys on laskussa nykyisten suurten ikäluokkien tuotoksista lähtien eli heidän, jotka ovat nyt eläkkeellä. Tarkoittaa se, että nykyisten eläkeläisten eläkkeitä ja hoitoa maksaa aina vain pienevä joukko työssäkäyviä. Toki moni on maksanut eläkemaksuja koko työuransa ajan palkastaan, muttei se nyt vaan kata koko eläkettä.

Ehkei pitäisi miettiä näitä juttuja, turhaan vain verenpaineet nousevat kun ei näille oikein voi mitään. Moni tokaisee tähän, että äänestämällä voit vaikuttaa. Mielestäni ei voi, sillä jos jostain karman oikusta löydän henkilön, joka edustaa arvojani (ei ole vielä tapahtunut) ja päätän äänestää häntä. Hän on todennäköisesti pieni tekijä ja puolue jakaa äänet ja keskenään päättää edustajastaan. Jos se nyt häviävän pienellä todennäköisyydellä olisi äänestämäni tyyppi niin vielä sitten on se virkamieskoneisto, joka todennäköisesti palauttaa uudistusmielisen edustajan takaisin ruotuun. Joten äänestämällä et voi vaikuttaa…

Jäädän jännityksellä odottamaan, miten tuonkin lain kanssa käy. Huolimatta siitä, että kansa vastustaa ja laki otetaan uudelleen käsittelyyn, voi se tapahtua samoin kuin miten lain alkuperäinen käsittely, jossa oli paikalla kolme henkilöä… Demokratia toteutuu…

10 kommenttia:

 1. Tutustukaa tähän artikkeliin:

  https://demokraatti.fi/oho-toinenkin-kansalaisaloite-rajussa-nousukiidossa-nyt-jo-yli-30-000-nimea/

  Ja halutessanne käykää allekirjoittamassa aloite, jotta kansanedustajatkin pääsevät samalle viivalle muiden kanssa töiden loppuessa.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

  VastaaPoista
 2. Vanhusten kohtelua on tullut nähtyä. Kaverin lähtiessä muualle töihin, ei saaneet kotiin ensin ketään tulemaan ja sitten olisi ollut hyvin kallista. Mä siellä sitten kävin, en toki suostunut ottaan korvausta koska aikaa oli. Vanhainkotiin kesti päästä useamman vuoden vaikkei ulkona kyennyt käymään ilman että joku auttamassa (käytännössä kaksi, hankalaa yhden rappusia kävelyttää.)
  Koska rahaton, ei sentäs omaisuutta vie vanhainkoti kuten käy keskiluokkaisella jolla omaisuutta on. Asiasta löytyy artikkeleitakin.

  VastaaPoista
 3. "Milloinhan luetaan iltapäivälehtien otsikoista, että työttömiä on massamurhattu ja syylliseksi on paljastunut työtön, joka vain raivasi työllistymisen esteet tieltään ja paransi asemaansa loputtomassa kilpailussa työpaikoista?"

  Eihän niiden työttömien raivaaminen mitään auta - kokoaikatyössä olevia raivaamalla työttömällekin voisi riittää palkkatyöpaikka.

  VastaaPoista
 4. Lisää raippa tiedossa. Jos ei hae työpaikkaa kerran viikossa, lähtee 2kk tuet pois:

  https://yle.fi/uutiset/3-10013682

  Nyt uskaltaisi sanoa, että on ajojahti päällä

  VastaaPoista
 5. Ajojahtia on.
  Olen saanut kansanedustajien vastauksissa (jos niitä nyt ylipäätään on tullut), vastauksen, jossa otettiin kantaa siihen, että mikäli ihminen ei kykene työllistymään edes osaksi aikaa taikka osallistumaan vähän aikaa kestävään toimeen, jota aktivoinniksi kutsutaan , pitäisi tämän ihmisen ehkä pikemminkin olla työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutuksessa.

  Varsin arvokasta ja mukavan tuntuista!

  Mitä pitää tehdä? Kauheasti sanoen voisi kysyä, etä pitäisikö esimerkiksi jonkun työttömän tehdä julkinen itsemurha torilla, niin että ihmiset heräisivät? Vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä taas! Niimpä niin, pitäisi olla työkyvyttömyyseläkkeellä. Satun tietämään muutaman, jotka ovat ihan oikeasti työkyvyttömiä mutta heitä ei olla päästetty työkyvyttömyyseläkkeelle.

   Poista
  2. Tämä on se ongelma kun KELA:n käyttämät lääkärit voivat kävellä alansa erikoislääkäreiden ylitse, jopa tutkimatta potilasta itse. Yhtä hyvin voisi kuka tahansa pyörittää arpageneraattoria ja sen perusteella päättää, kuka joutaa eläkkeelle ja kuka ei.

   Poista
 6. Miksi työttömän pitäisi kohdistaa rangaistus tästä muihin työttömiin tai itseensä?
  Kun päättäjät/ diktaattorit ajavat kansan tarpeeksi ahtaalle, pitää "herätys" suunnata oikeaan osoitteeseen. Miten esim. kävi Ceausescuille Romaniassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen ajatus Työpaikaton.

   Markkinateorian kannalta itse oman hengen vieminen saanee vielä enemmän aikaan tyrmistyneisyyttä sekä tekijän ahdingon ymmärrystä, kuin käärmeen pään katkaiseminen. Historiassakin on runsaasti "anteeksi kielenkäyttöni" polttoitsemurhia, jotka ovat aikaansaaneet suuria yhteiskunnallisia mullistuksia.

   Joka tapauksessa taitaa olla aika huudahtaa, että enpä uskonut koskaan kirjoittavani moisia asioita mihinkään! Kovat ajat vaatinevat kovia toimia?
   Tämä Länsi-Venäjä (jotkut Suomeksi vielä kutsuu) huuhtoutunee muuten vessanpyntystä alas.

   Poista
 7. Korostan vielä, etten kannata minkäänlaista väkivaltaa - kunhan annoin esimerkin siitä, miten saattaa käydä kun sietokyky ylittyy.

  VastaaPoista