lauantai 10. helmikuuta 2018

Työvoimapulasta, jälleen taas

Työvoimapulasta aina vaan. Olen aiheesta ennenkin marissut ja jälleen kerran osuu kohdalleni vihdoin esimerkki aidosta osaajapulasta ja sen lieveilmiöstä, eli työntekijän korvauksien ja etuuksien kasvamisesta.

Kyllästymiseen asti olen saanut lukea uutisia, kuinka ei tekijöitä eri töihin löydy. Kun tuon väittämän taustoja kaivelee niin löytyykin joukko vaatimuksia, joita ei helpolla täytetä. 

Eräs esimerkki oli vuosi/pari sitten eräs parvekelasien asennusfirma, joka  haki asentajaa ilman kummempia pätevyyksiä ja myöhemmin vollotti iltiksen sivulla kun työttömille ei kelpaa TES:n mukainen palkkatyö. Kun toimittaja hieman kaiveli syvemmältä niin vaatimusten lista oli jo sellainen, jota monikaan työtön ei helposti täytä, piti:

 • Omistaa pakettiauto
 • Työhön soveltuvat työkalut
 • Työturvallisuuskortti
 • Tulityökortti
 • Olla kokemusta asennustöistä
 • Metallitekniikan ammattikoulutus

Tuossa on jo melkoinen paletti, joka valtaosalla kaatuu johonkin noista neljästä ensimmäisestä vaatimuksesta. Joten ei ihme, ettei työttömiä kiinnosta, sillä on ajanhukkaa lähetellä hakemuksia toivoen, että juuri minä olisin tehtävään sopiva, tehtävään pätevien rinnalla…

Olen tullut siihen johtopäätökseen, että maassamme on pula ilmais-/halpatyövoimasta ja sitä yritetään runnoa läpi halventamalla työttömiä ja korostamalla työttömyydestä aiheutuvia kustannuksia. (Ihan tiedoksi, työttömyyden hoito maksaa 6 mrd/vuosi kun erilaiset yritystuet ja niiksi luettavat verohelpotukset maksavat 25 mrd/vuosi! Lähteet: https://m.kauppalehti.fi/uutiset/tyottomyys-maksaa-suomelle-jo-kuusi-miljardia-euroa-vuodessa/ssisCj99

Tässä nyt uutinen aidosta osaaja-/työvoimapulasta:
Sosiaalityöntekijöistä käydään kovaa kisaa: Jämsä tarjoaa samasta työstä 900 e/kk enemmän kuin SallaPätevistä sosiaalityöntekijöistä käydään kilpailua.
Julkaistu: 

TYÖ 
Sosiaalityöntekijöistä on käynnistynyt palkkakilpailu, kun pula osaajista on äitynyt kestämättömäksi ja Avi on uhkaillut työnantajia satojen tuhansien eurojen sakoilla. Epätoivoiset kunnat houkuttelevat osaajia myös halvalla vuokralla ja bonuksilla.
Sosiaalityöntekijöiden työn vaativuuteen perustuva tehtäväkohtainen palkka vaihtelee kunnittain paljon. Koska alan osaajista on ollut useassa kunnassa huutava pula jo pitempään, joissain kunnissa on viime vuosina hoksattu, että palkan selvä nosto voi houkutella hyviä tekijöitä hakemaan avoimia virkoja. 

Ammattijärjestö Talentian julkaisema Talentia-lehti kertoo, että kun kovasta sosiaalityöntekijäpulasta kärsivä Salla ilmoitti äskettäin hakuilmoituksessa sosiaalityöntekijän palkaksi työehtosopimuksen mukaisen minimin, noin 2 730 euroa kuukaudessa, niin samaan aikaan Jämsä tarjoaa 3 600 euron kuukausipalkkaa. 

Talentian mukaan sosiaalityöntekijöiden tehtäväkohtaisen palkan mediaani on tällä hetkellä kuntapuolella noin 3 002 euroa ja yksityisellä puolella noin 3 240 euroa kuukaudessa. Mediaaniluku tarkoittaa, että puolet sosiaalityöntekijöistä tienaa vähemmän ja puolet enemmän. Tehtäväkohtainen palkka ei sisällä lisiä. 

Jämsän kaupunki on hakenut sosiaalityöntekijöitä tänä vuonna jo kolmesti, eikä kaikkia tarvittavia osaajia ole löytynyt vieläkään. Yksi lastensuojelun sosiaalityöntekijän virka on yhä täyttämättä, vaikka palkka on valtakunnantasolla yksi korkeimmista sosiaalityöntekijälle maksettavista tehtäväkohtaisista palkoista. 

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kertoo, että vastaavia tai lähes vastaavan suuruisia palkkoja maksetaan Jämsän lisäksi muutamassa muussakin kunnassa. 

– Esimerkiksi Päijät-Hämeessä lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden palkkoja nostettiin 3 500 euroon, myös Siunsoten alueella (Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä) on maksettu osalle sosiaalityöntekijöistä tehtäväkohtaisia palkkoja 3 600 euroa. Nyt kuntayhtymässä ollaan yhtenäistämässä palkkoja niin, että alempia palkkoja nostetaan. 

Myös Forssa on alkanut houkutella osaajia kaupunkiin rahalla. Talentia-lehden mukaan kaupunki tarjoaa lastensuojelun sosiaalityöntekijälle hiukan alle 3 200 euron tehtäväkohtaisen palkan päälle pariksi vuodeksi 200 euron rekrytointilisän kuukausipalkkaan, ja lisäksi 2 000 euron bonuspalkkion, jos työntekijä on pysynyt tehtävässä vuoden verran. Toinen kaksi tonnia luvataan toisesta vuodesta. 


Moni kunta etsii kuumeisesti sosiaalityöntekijöitä lastensuojeluun.

Ristimäen mukaan hän on kuullut, että palkan lisäksi sosiaalityöntekijää on houkuteltu erääseen pieneen kuntaan lupaamalla hyvä kaksio 250 euron kuukausivuokralla. 

– On myös satsattu työn kehittämiseen niin, että asiakasmäärät ovat kohtuullisia. Joissain kunnissa työn ohessa voi palkallisena tehdä päättötyön loppuun, Ristimäki kertoo. 

Katso alla olevalta videolta, millä aloilla pääsee parhaille tuntipalkoille: 


Virhetilanne
Virhe ladattaessa mainoksia. Virhe voi johtua mainonnan esto-ohjelmasta tai mahdollisesta häiriöstä tietoliikenteessä.


Uhkasakko siivittänyt palkkakehitystä 

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essotelle on tällä hetkellä harkinnassa 400 000 euron uhkasakko, kun alueelta puuttuu Ristimäen mukaan 7–8 sosiaalityöntekijää. 

Ristimäki arvelee, että alueella mietitään palkkatason nostoa. 

Jämsä ryhtyi työntekijävajeen torjunnassa tositoimiin, kun Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi kaupungille 200 000 uhkasakon. Avi ei ole vielä antanut asiaan ratkaisua. 

– Parempi tietysti olisi, jos toimiin olisi ryhdytty aikaisemmin. Työn vaativuuteen nähden lapsiperhesosiaalityössä 3 600 euron tehtäväkohtainen kuukausipalkka ei ole vieläkään suuri, Ristimäki sanoo. 

Ristimäki arvelee, että viime vuonna voimaan astunut lakimuutos on tehnyt työvoimapulan kunnissa näkyväksi. Sosiaalityöntekijän kelpoisuusvaatimukset eivät sen myötä muuttuneet mutta myös sijaisilta vaaditaan nyt yliopistossa suoritettuja sosiaalityöntekijän perus- ja aineopintoja. Ennen kunnat pystyivät palkkaamaan korkeintaan vuoden mittaisiin sijaisuuksiin käytännössä kenet tahansa ilman erityisiä koulutusvaatimuksia. 

– Lakimuutos on paljastanut kuntien huonon henkilöstöpolitiikan, Ristimäki sanoo. 

Lakimuutos on paljastanut kuntien huonon henkilöstöpolitiikan.
Jämsän houkuttimiin on kuulunut palkan lisäksi myös selvä työtaakan vähentäminen ja ruuhkan purkaminen ostopalveluiden sekä uusien sosiaaliohjaajien virkojen avulla. Kaupungin vs. tulosaluejohtaja Armi Lehtinen myöntää, että uhkasakolla on ollut vaikutusta asiaan. 

– Kaiken kaikkiaan on perustettu neljä uutta sosiaaliohjaajan virkaa, joista kolme on lapsiperhesosiaalityöhön ja yksi aikuissosiaalityöhön. Näissä viroissa uudet työntekijät ovat jo päässeet aloittamaan. Työ- ja asiakasmäärät alkaa olla jo ihan kohtuullisella mallilla, Lehtinen sanoo. 

Hänen mukaansa yhdellä sosiaalityöntekijällä on tällä hetkellä Jämsässä noin 40 asiakasta. Katso alla olevalta videolta, millä aloilla Suomessa on työvoimapula: 


Virhetilanne
Virhe ladattaessa mainoksia. Virhe voi johtua mainonnan esto-ohjelmasta tai mahdollisesta häiriöstä tietoliikenteessä.

Lehtinen sanoo, että pula sosiaalityöntekijöistä on valtakunnallinen ongelma. 

– Mihin ne sosiaalityöntekijät sitten häviää, sitä sopii ihmetellä. Ehkä järjestökentältä työpaikkoja haetaan mieluummin, hän pohtii. 


4 kommenttia:

 1. Työnantajat elävät sellaisessa omassa ”kuplassaan” ja yleensä ei edes haeta tekijää työttömien riveistä, vaan työpaikanvaihtajaa. Se on täysi mahdottomuus tuollaisilla ehdoilla työllistyä pitkäaikaistyttömyydestä leipäjonojen perukoilta joillakin alle 900e kuukausituloilla.

  Jokainen pidempään työttömänä ollut aikuinen ihminen tietää ja ymmärtää tuon ja muuta on turhaa yrittää lässyttää edes sieltä ”viisaalta” päättäjätasoltakaan.

  Itselläni on noita kortteja, mutta ovat pian menossa vanhaksi, ellei nykyinen pätkätyönantajani ala uudelleen niitä päivittämään. Työkkärin kautta korttikursseille on kovat ruuhkat.

  Palkkatuki ja suhteet ja vielä kerran ne hiton suhteet ovat ne avainasiat siihen työllistymiseen. Tämän hetkisen työpaikkani olen aivan rehellisesti hankkinut ilman suurempia morkkiksia tai häpeää juurikin niillä suhteillani ja sekin palkkatukioikeus edesautti erittäin paljon sitä työllistymistäni.

  On vain ollut sitä hemmetin hyvää tuuria ja en edes yritäkään kehua itseäni, että olisin jotenkin omilla ansioillani sitä työpaikkaani saanut.

  Tällaista ”pätkäelämäähän” tämä pätkätyöläisen elo kuitenkin on ja huomisesta ei ole tietoa. En edes tavallaan miellä itseäni työssäkäyväksi, koska pitkäaikaistyöttömän identiteetti on rakentunut persoonaani todella vahvasti. Olen vain ”vierailulla” siellä työelämässä.

  Eli silläpä sitä tuleekin hilluttua täällä hyvällä blogillasi vertaistuki mielessä.

  Yhdessä on kivempaa marmattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan lukeneeni, että 4/5 työpaikasta menee työpaikan vaihtajalle ja vain 1/5 menee työttömälle. Näin työttömyys tulee vähenemään tooodella hitaasti.

   Poista
 2. Sinne autotehtaalle haetaan työntekijöitä taas kerran. Ajattelitko (taas kerran) laittaa hakemuksen vetämään? Olitko muuten saanut kertaakaan vielä edes kutsua haastatteluun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinne olen rustannut monen monta hakemusta. Nyt uutisoitu työvoimapula, joka on kasvun esteenä täälläpäin ei kyllä tunnu todelliselta, sillä luulisi jo sen varjolla pääsevänsä edes haastatteluihin...

   Poista